Közélet

Kaczynski egyértelműen elutasítja Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács elnökévé

Kaczynski egyértelműen elutasítja Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács elnökévé

2016. december 27., kedd
Kaczynski egyértelműen elutasítja Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács elnökévé

Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó, jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke egy kedden megjelent interjúban egyértelműen elutasította, hogy pártja támogassa Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács elnökévé.

A WSieci című lengyel konzervatív hetilap kérdezte arról a pártelnököt, hogy a PiS támogatja-e a korábbi lengyel kormányfő újraválasztását.

Donald Tusk

két és fél éves mandátuma jövő májusban jár le. Újraválasztásához azonban nincs feltétlenül szükség Varsó támogatására. Az Európai Tanács elnökét nem a tagállami kormányok jelölik, s elvben megválasztásához nincs szükség konszenzusra, így Lengyelországnak nincs vétójoga e kérdésben. A Lisszaboni Szerződés értelmében az uniós állam-, illetve kormányfők testületének elnökét az Európai Tanács minősített többséggel választja meg. "Nem. Világosan mondom, ezt nem tenném meg" - válaszolt a Tusk támogatását firtató kérdésre

Kaczynski

. Hozzátette azt is, hogy szerinte a volt miniszterelnököt büntetőjogi felelősség terheli, és "nemcsak Szmolenszk miatt". Ezzel arra utalt, hogy felelősnek tartja Tuskot a 2010. áprilisi szmolenszki tragédiáért, melyben többek között az akkori államfő Lech Kaczynski, Jaroslaw Kaczynski ikertestvére is meghalt. Arra a kérdésre, hogy szerinte Tusk esetleges visszatérése a lengyel politikába megerősítené-e a jelenlegi ellenzéket, Kaczynski azt felelte, hogy a volt miniszterelnök nem győztes, hanem legyőzött politikusként térne haza. A TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízió által szombaton közzétett felmérés szerint a lengyelek 63 százaléka nem szeretné, hogy Tusk hazatérjen és tartós szerepet vállaljon a lengyel belpolitikában. Mielőtt az Európai Tanács elnökévé választották, Donald Tusk 2007 és 2014 között a jobbközép Polgári Platform vezetőjeként Lengyelország miniszterelnöke volt, de a pártja a legutóbbi választáson alulmaradt a PiS-szel szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.