Közélet

Az olimpiai sikereket méltatta, és az összefogás fontosságát hangsúlyozta karácsonyi üzenetében a brit uralkodó

Az olimpiai sikereket méltatta, és az összefogás fontosságát hangsúlyozta karácsonyi üzenetében a brit uralkodó

2016. december 25., vasárnap
Az olimpiai sikereket méltatta, és az összefogás fontosságát hangsúlyozta karácsonyi üzenetében a brit uralkodó

A brit és a nemzetközösségi sportolók olimpiai sikereit méltatta vasárnap sugárzott karácsonyi üzenetében a brit uralkodó. II. Erzsébet királynő hangsúlyozta azt is, hogy a világ problémáit nem egyedi, hanem csak közös erőfeszítéssel lehet megoldani.

Az életének 91., uralkodásának 65. esztendejében járó királynő hagyományosan karácsony első napján szól az Egyesült Királyság és a zömmel egykori brit gyarmatokból álló nemzetközösség népeihez. Előre rögzített, felvételről sugárzott karácsonyi üzeneteit - más nyilvános megszólalásaival ellentétben - mindig maga írja, kormányzati beleszólás nélkül. A londoni Buckingham-palotában felvett idei üzenetében kiemelte: érthető módon a világ problémáit "néha olyan nagyoknak látjuk, hogy úgy gondoljuk, nagyon keveset tudunk tenni" e problémák enyhítése érdekében. "Egyedül nem is tudunk véget vetni háborúknak, és nem tudjuk felszámolni az igazságtalanságot, de több ezernyi jócselekedet együttesen nagyobb hatással járhat, mint ahogy azt el tudnánk képzelni" - fogalmazott karácsonyi beszédében a brit uralkodó. A királynő azonban közvetlen utalást nem tett a brit EU-tagságról júniusban rendezett népszavazásra, amelyen a résztvevők országos átlagban szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt. Nem utalt beszédében közvetlenül arra sem, hogy a skót kormány a brit EU-népszavazás után ismét napirendre vette Skócia függetlenné válásának kérdését, tekintettel arra, hogy a skót választók 62 százaléka az EU-tagságra szavazott. A brit alkotmányos monarchikus berendezkedésben meghonosodott szokásjog nem engedi meg az uralkodónak, hogy napi politikai kérdésekben nyilvánosan személyes véleményt nyilvánítson.

II. Erzsébet királynő

azonban karácsonyi üzenetében szolgált tanáccsal nemzeteinek, kijelentve: azok, akik nehézségekkel találják szembe magukat, néha mély levegőt vesznek, "ebből merítve bátorságot és erőt". Az uralkodó kiemelten szólt a riói nyári olimpiai játékokon aratott sikerekről. Hangsúlyozta: volt idő, amikor a brit olimpiai érmesek nevét mindenki ismerte, mivel olyan kevesen voltak. A Rióban brit sportolók által nyert 67 olimpiai és 147 paralimpiai érem azonban azt is jelentette, hogy az érmesek számára a Buckingham-palotában rendezett fogadás "zsúfolt, boldog hangulatú esemény volt". A királynő a brit olimpikonok méltatásával kezdte idei karácsonyi beszédét, és ez alátámasztani látszik azokat az elterjedt találgatásokat, hogy az uralkodó hagyományos újévi kitüntetési listáján - amelyet december 31-én hoznak nyilvánosságra - előkelő helyen szerepelnek majd a riói érmesek. II. Erzsébet királynő vasárnap nem volt jelen a királyi család hagyományos karácsonyi istentiszteletén, mivel még mindig lábadozik heveny megfázásából. Az uralkodó az évtizedekre visszanyúló hagyománynak megfelelően Sandringham kastélyában tölti a karácsonyt 95 esztendős férje, Fülöp edinburghi herceg társaságában. A héten már az is komoly feltűnést keltett, hogy az idős királyi házaspár a tervezettnél egy nappal később tudott csak elindulni Londonból a kelet-angliai Norfolk megyében lévő téli rezidenciára. Az udvar szűkszavú tájékoztatása szerint ennek az volt az oka, hogy mindkettőjüket erős nátha gyötörte. A vasárnapi hivatalos bejelentés szerint a királynő továbbra sem épült fel teljesen a betegségből, ezért született az a döntés, hogy nem vesz részt a karácsonyi szertartáson a sandringhami kastélyhoz közeli kis anglikán templomban. Erre csaknem négy évtizede nem volt példa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.