Közélet

Az Európai Unió és a közép-európai térség megerősítéséről egyeztettek a V4 házelnökei

Az Európai Unió és a közép-európai térség megerősítéséről egyeztettek a V4 házelnökei

2016. december 4., vasárnap
Az Európai Unió és a közép-európai térség megerősítéséről egyeztettek a V4 házelnökei

Az Európai Unió (EU) és a közép-európai térség megerősítéséről egyeztettek a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - V4) parlamenti elnökei azon a munkamegbeszélésen, melyet a hétvégén a délkelet-lengyelországi Przemyslben megtartottak.

A V4 soros elnökségét betöltő Lengyelország kezdeményezésére összehívott, vasárnap véget ért kétnapos találkozón a házelnökök egyetértettek abban, hogy az EU-ban az utóbbi években felértékelődött a parlamentközi kapcsolatok jelentősége, valamint abban is, hogy a rendelkezésre álló lehetőségek jobb kihasználása érdekében a nemzeti parlamentek közötti együttműködés továbbfejlesztésére, és az uniós döntéshozatalban betöltött szerepük növelésére van szükség. A találkozón Kövér László, az Országgyűlés elnöke fontosnak nevezte, hogy a Visegrádi Négyek országainak parlamentjei az együttműködés fenntartására ösztönözzék kormányukat, és ez az együttműködés a jövőben a közös problémák elhárításán túlmenően kiterjedjen annak megvitatására, hogyan képzeljük el a közép-európai térség szerepét a jövő Európai Uniójában - tájékoztatta az MTI-t Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.

Marek Kuchcinski

, a lengyel szejm elnöke a sajtónak elmondta: cseh, magyar és szlovák kollégáival az EU jövőjére vonatkozó véleményüket vitatták meg. Arról tárgyaltak, "hogyan lehet az EU-t megerősíteni, megakadályozva különféle, a dezintegrációra irányuló próbálkozásokat, s növelve egyben a tagállamok nemzeti parlamentjeinek szerepét" - számolt be Kuchcinski. Elmondta: a V4 parlamenti elnökei úgy értékelik, hogy a nemzeti parlamentek szerepe "az előírások rendszerezése, a szóhasználat pontosítása" révén erősödhet meg. A pontosításra szoruló fogalom példájaként a Lisszaboni Szerződésben rögzített szubszidiaritás, vagyis az ügyközeli döntéshozatal elvét említette. A megbeszélés során "olyan hangok is elhangzottak, hogy a nemzeti parlamentek lényeges megerősítéséhez szükség lenne az uniós alapszerződések módosítására" - folytatta Kuchcinski. "Ebben a vonatkozásban tovább is egyeztetünk" - jegyezte meg. Olyan konkrét javaslatokat is szemügyre vettek, melyek a visegrádi együttműködés megerősítését célozzák. Úgy értékelte, ennek "nagyon jók az esélyei", a térséggel szomszédos országok "nem ok nélkül tekintik követendő példának a V4-ek együttműködését". A lengyel házelnök megjegyezte, "egy sor érdekes javaslat" hangzott el arra vonatkozóan, hogyan lehetne a V4-ek társadalmaiban növelni a kölcsönös tájékozottságot. Az ilyen jellegű információknak nemcsak a visegrádi országokba, hanem a többi EU-tagállamba is kellene eljutniuk - hangsúlyozta. A lengyel házelnök ezzel többek között a visegrádi rádió és televízió tervezett létesítésére utalhatott. A lengyel közszolgálati rádió főigazgatója, Barbara Stanislawczyk novemberben úgy nyilatkozott az M1 aktuális csatornának, hogy a V4-ek közös rádiója remélhetőleg jövő év januárjában indul. A magyar kormány pedig novemberben egyetértett azzal a lengyel javaslattal, hogy a visegrádi négyek közös televíziós csatornát hozzanak létre. A V4 parlamenti elnökei vasárnap Przemysl belvárosában felavatták az országcsoport működésének idei 25. évfordulója alkalmából létesített Visegrádi teret, és megtekintették az 1956-os magyar forradalomnak és szabadságharcnak szentelt, a lengyel Nemzeti Emlékezet Bizottsága (IPN) által készített kiállítást is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.