Közélet

Wittner Máriával emlékeztek az 1956-os forradalomra Tarjánban + FOTÓK

Wittner Máriával emlékeztek az 1956-os forradalomra Tarjánban + FOTÓK

2016. november 1., kedd
Wittner Máriával emlékeztek az 1956-os forradalomra Tarjánban + FOTÓK
56_rol emlekeztek_tarjan31_gs

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira emlékeztek kedden Tarjánban, ez volt az első alkalom, hogy a városrész saját megemlékezést tartott egy nemzeti ünnepen. A rendhagyó ünnepség mögött ugyanakkor hagyományteremtő szándék áll, Tarjában ezentúl kiemelt figyelmet fordítanak a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó megemlékezésekre is.

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója kapcsán a budapesti események egyik hősét,

Wittner Máriát

köszöntötték Tarjánban az ünneplők, aki beszédében felidézte október 23. hőseit, valamint az azt követő kegyetlen megtorlás időszakának áldozatait.

Kothencz János

, a kerület önkormányzati képviselője úgy fogalmazott,

Wittner Mária élő példa arra, milyen tettek mentén válhat hős valakiből.

Wittner Mária megemlékező beszédét azzal kezdte, a számára legkedvesebb 1956-os emlékmű éppen a Szegedi Magyar Piéta szobor, mert a lyukas magyar zászló Krisztus halálos sebére emlékezteti. „Nem véletlen vagyunk Mária országa” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban. Mint mondta, az elmúlt 60 év sem tudta vele feledtetni a forradalom eseményeit; az emlékek még most is élő elevenséggel tőrnek fel benne. „Némaság és gyász ülte meg a lelkeket. Szinte nem volt család, ahol ne gyászoltak volna. A nemzetközileg betiltott testben robbanó dum-dum golyó megfelelő hatást fejtett ki. Az idő kérlelhetetlenül megy tovább, az akkori lelkes ifjak ma megtört, csalódott emberek lettek. Az idő múlásával temetünk és újra temetünk, s megyünk a koporsók után, s velünk jönnek az emlékek. Csak azt érezzük, hogy belőlünk is eltemettek egy darabot” – folytatta beszédét. Úgy fogalmazott, a hazaárulók megtorlása nem marad el, idővel a számvetésnek is eljön az ideje. „Az áldozatok erőt adnak, hazát és szívet nem cserélnek” – erről szól szerinte a magyarság történelme.

56_rol emlekeztek_tarjan11_gs

„Ezen a napon a halottainkra emlékezünk, ugyanakkor magyar sajátosság, hogy a napokban emlékezünk a forradalom eseményeire is” – folytatta

Kiss-Rigó László

megyés püspök, aki Wittner Máriára a múltat idéző és a jövőt megvilágító hősként tekint. Köszöntőjében elmondta, a történelem nemes erőfeszítései sosem feleslegesek, mert olyan energiákat halmoznak fel, melyekből az utókor is táplálkozhat, hasznosíthat. Az 1956-os forradalom hősei nemet mertek mondani az elnyomásra, az akkori vezetésre, tetteik olyan felelős polgárokká, igazi hősöké tették őket, akik magyar és ezzel együtt világtörténelmet is írtak számunkra – ezt már Kothencz János tette hozzá. „A forradalom emléke össze kell, hogy kössön mindenkit, aki magyarnak érzi magát. Az, hogy 1956 eseményeit ma győzelemként büszkén tudjuk ünnepelni, csoda és egyben jel is. Olyan jel, amely egyaránt hívja fel figyelmünket a tisztelet fontosságára a hősök és az áldozatvállalók előtt.” Az önkormányzati képviselő kiemelte, a mai megemlékezést hagyományteremtő szándékkal szervezték, Tarjánban ugyanis eddig nem volt szokás a nemzeti ünnepeken saját megemlékezéseket tartani. A jövőben minden magyar nemzeti ünnepen várni fogják a városrészben élőket, hogy azok a szegediek is tiszteletüket tehessék, akik valamilyen okból nem tudnak elmenni a városi vagy egyéb Csongrád megyei rendezvényekre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.