Közélet

Tisztán arányos választási rendszerre tett javaslatot az MSZP

Tisztán arányos választási rendszerre tett javaslatot az MSZP

2016. november 10., csütörtök
Tisztán arányos választási rendszerre tett javaslatot az MSZP

Olyan, megyei listákon alapuló választási rendszerre tett javaslatot az MSZP, amelyben egyenes az arányosság a pártokra leadott szavazatok és a parlamenti mandátumok között. A párt által készített választási rendszert csütörtökön mutatta be Molnár Zsolt országgyűlési képviselő.

A párt országos elnökségének tagja a Választás Magyarországon: egy új alternatíva című konferencián azt mondta, a jelenlegi rendszer jelentősen aránytalan, szélsőségesen többségi, egy párt érdekei szerint épül fel. Torzak az egyéni választókerületek is, és mivel ezeket a hibákat nem lehet kis módosításokkal korrigálni, vitát indít az MSZP az új választási rendszerről - közölte. Az egyfordulós rendszer megtartaná a 199 parlamenti képviselői helyet, amiből 196-ot a tizenkilenc megyei listán, hármat pedig határon túli listán osztanának ki. A megyei listán elnyerhető mandátumok számát lakosságszám-arányosan határoznák meg. Maradna a 199 parlamenti képviselői helyet, amiből 196-ot a 19 megyei listán, három mandátumot pedig a határon túli listán osztanának ki. A megyei listán elnyerhető mandátumok számát lakosságszám-arányosan határoznák meg, például Budapesten 34, Pest megyében 24, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 13, Nógrádban 4 mandátumot lehetne szerezni. A listaállításhoz a választók 1 százalékának támogatása lenne szükséges, például a fővárosban 3400, Nógrádban 1600 ajánlás kellene hozzá. A párt javasolja a levélszavazatok lehetőségének egységesítését, hogy minden, a szavazás napján külföldön tartózkodó élhessen vele, és ragaszkodnak a női kvóta bevezetéséhez is. Átalakítanák a kampánytámogatást is, az 1 százalékos eredményt el nem érő listák állítóinak vissza kellene fizetniük a támogatást az úgynevezett kamupártok kiszűrése érdekében. Indokoltnak tartják azt is, hogy megtiltsák a kormányzati és önkormányzati hirdetéseket kiírt választások esetén. A szocialista politikus jelezte: kidolgoztak egy vegyes (egyéni választókerületi és listás) rendszert is, a jelenleginél több mandátummal, ezt később mutatják be.

Molnár Zsolt

kérésre válaszolva elmondta: javaslatukat megküldik a pártoknak, szakértőknek, nemzetközi szervezeteknek. Minimum célkitűzésnek nevezte, hogy 2018-ig érjenek el eredményt a levélszavazás, a kamupártok és a választási hirdetések ügyében. "Az egész rendszer átalakítása nehezebb" - tette hozzá.

Tóth Bertalan

, az MSZP frakcióvezetője előadásában hangsúlyozta: a mostani parlamenti választási rendszert az Országgyűlés nem konszenzussal hozta létre, ezért szakmai vitát kell kezdeni arról, hogy miként lehet átalakítani. Azt mondta, a parlamenti pártok konszenzusán alapuló választási rendszert kell kidolgozni.

Bárándy Gergely

, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának alelnöke kijelentette: a hatályos rendszer nem jogállami, mert előfordulhatott benne, hogy a parlamentbe bejutó ellenzéki pártok összességében több szavazatot kapnak, mint a kormánypárt, utóbbi mégis kétharmados többséget szerzett.

Litresits András

, a Nemzeti Választási Bizottság MSZP által delegált tagja arról beszélt, hogy "kényszerhelyzetbe kell hozni" a "gépezeteket". Ha ugyanis nem indítanak eljárásokat, akkor a hatóságok sem kerülnek abba a helyzetbe, hogy dönteniük kelljen kényes ügyekben. Meglepetések nem lesznek, de az alaptörvényben biztosított jogorvoslati utakkal el lehet jutni a bíróságokig, ahol születhetnek olyan döntések, amelyek "egybeesnek az igazsággal és valósággal" - jegyezte meg. A konferencián szakértők is értékelték az MSZP javaslatát.

Tóth Csaba

, a Republicon Intézet stratégiai igazgatója szerint aránytalanítja a rendszert az, hogy a legtöbb megyében nincs tíz kiosztható mandátum, vagyis legalább tíz százalékot el kell érniük a kis pártoknak a mandátumszerzéshez. Örömtelinek nevezte, hogy a rendszerben nincs összefogási kényszer a kisebb pártok között, valamint, hogy a határon túliak a jelenlegi egy helyett három mandátumról dönthetnek. Túlzónak találta ugyanakkor az ajánlások számát. Hozzátette: fontos a választási rendszer, de csak akkor lehet a választási rendszer torzításairól beszélni, ha vannak szavazók.

László Róbert

, a Political Capital választási szakértője szerint bár demokratikusnak tűnik a tisztán arányos rendszer, veszélyeket is rejt magában, így ugyanis nehezebb a kormányalakítás, ezért szerinte szükség van a győztest erősítő elemekre. Ő is jelezte, hogy a megyei listás választás a kicsiket bünteti, a nagyobbak kicsit jobban járnak vele. Jó ötletnek mondta a külhoni magyarok listáját, de nagyon soknak tartotta a jelöltállításhoz az egyszázalékos támogatást, jelenleg például 13 500 kell az országos listához. A választóknak szerinte érthetőbb lenne a megyei helyett az országos lista. Kifejtette: vannak olyan eljárási kérdések, amelyek "a Fidesz szemét is csípik", például a levélben szavazók névjegyzékén a halottak, és szerinte az MSZP ebben partnere lehetne a kormánypártoknak, ragaszkodva ahhoz, hogy egyúttal változtassák meg a kampányfinanszírozás szabályait is.

Pulai András

, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója szerint is bár rendszerszintű változást nem lehet elérni, eljárási kérdésekben lehet sikereket elérni. Ő is hangsúlyozta, hogy többször fordul elő kormányzóképtelen helyzet arányos rendszerben, így megfontolandónak nevezte a többségesítő elv beépítését a javaslatba. Az összefogási kényszer megmarad, csak nem a választás előtt, hanem utána jelentkezik - mondta. Válaszában Molnár Zsolt kifejtette, hogy nem ragaszkodnak az egy százalékhoz a listaállításnál. Kiállt a megyei listák mellett, mondván, a területi-megyei identitás - szemben az egyéni választókerületivel - kialakult a magyar választókban. A határon túliak szavazati joga elvi kérdés, a már megkapott szavazati jogot elvenni pedig nem tartanák szerencsésnek - jelezte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.