Közélet

Rétvári: „A kommunizmus egyetlen nagy halálos ellensége az igazság” + FOTÓK

Rétvári: „A kommunizmus egyetlen nagy halálos ellensége az igazság” + FOTÓK

2016. november 25., péntek
Rétvári: „A kommunizmus egyetlen nagy halálos ellensége az igazság” + FOTÓK
gulag_szobor_aldas30_gs

Felavatták a tegnap megkezdődött Gulág-konferencia zárásaként azt a szobrot, amely a szovjet munkatáborok magyarországi áldozatainak emlékét őrzi. Rétvári Bence államtitkár a kommunista rendszerek bűneiről beszélt, amelyeket nem feledhetünk.

Folytatódott a tegnap megkezdődött Gulág-konferencia a dóm altemplomában.

Mindszenty József

, az utolsó hercegprímás aktívan kiált az elesettek mellett - erről beszélt konkrét példákkal

Balogh Margit

, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársa. Az érsek kiált az internált Dálnoki Veress Lajos tábornok mellett, akit ennek hatására szabadon engedett. Fellépett a kitelepíteni kívánt svábok védelmében, miközben szinte összes magyar politikai párt a németség deportálása érdekében agitált. Próbált cselekedni a hasonló sorsra váró felvidéki magyarokért is, sőt a pápát lemondással fenyegette, ha nem tesz Róma lépéseket ugyanezért. A szlovákiai magyar kisebbségért és a hadifoglyokért írt leveleit is felrótták neki a kommunisták a koncepciós perében, de ő még a bíróság előtt is azt hangoztatta, e külföldre írt sorait nem bánta meg. Előadott

Rétvári Bence

, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára is. Bemutatta a Gulágra hurcolások történelmi hátterét,

Sztálin

lassan haladó tábornokai arra hivatkoztak, hogy nagy létszámú ellenséggel találták szembe magukat, s ezt azzal bizonyították, hogy ártatlan civileket is hadifogságba hurcoltak. Valójában azonban nem hadifogolyként, hanem egyszerű munkaerőként tekintettek rájuk. Úgy fogalmazott, a Vörös Hadsereg emberrablást és rabszolgamunkát szervezett. „A rendszer cinizmusát mutatja a málenkij robot, a kis munka kifejezés, mert tudták az összefogdosók, hogy mindez hazugság” – állította Rétvári. Ennek jegyében 800 ezer magyart közel 1000 táborba hurcoltak, azaz minden 12. embert elvittek az országból. Egyesek három, mások öt, vagy tíz évig raboskodtak, s sokan soha nem térhettek haza. Bűn nélküli büntetésüket töltötték a Gulág áldozatai, hiszen valójában az őket deportálók voltak a bűnösök. Elegendő volt, ha valaki gazdag, értelmiségi, vallásos, vagy pap – legvégül pedig az is, ha egyszerűen csak szembejött az utcán.

gulag_szobor_aldas15_gs

Ez a rendszer – beleértve a magyar szocializmust is – az államtitkár szerint azért működhetett, mert a működtetői is bűnözők voltak már korábban is. A dolgozó nép védelme helyett munkásokkal, parasztokkal teltek meg a börtönök. „Bárhol a világban hatalomra kerültek a kommunisták, abból diktatúra lett, amelyet elnyomás, koncepciós perek, táborokba zárások jellemzett” – tette hozzá. A diktatúrák mostanra megdőltek, csak néhány maradt mutatóba, de az eltelt évtizedek alatt százmillió ember meghalt, a trauma pedig a rendszerek bukását követően is megmarad, mert egy generáción keresztül kellett elhallgatni a tényeket. Az önbizalomhiányban, a bizalmatlanságban, a cselekvőképesség gyengeségében ma is megjelenik a negyven év diktatúra. Feltette a kérdést, hogy vajon ugyanennyi idő elég lesz-e a sebek begyógyítására. „A kommunisták minden pillanatban hajlandóak feláldozni a kommunistákat, ha ezen az áron megmenthetnek egy nagy csalást és hazugságot: a Kommunizmust” – idézte Márai Sándor írót a politikus. Emlékeztetett arra, hogy Strasbourgban csupán politikai jelképnek tartották a sarló-kalapácsot, s nem egy embertelen diktatúra szimbólumának. „A kommunizmus egyetlen nagy halálos ellensége az igazság” – mondta. Szerinte ez a rendszer az emberekben lévő rosszat erősítette, ma viszont pont az ellenkezőjét kell tenni. Ezt a célt szolgálja a Gulág Emlékév. 250 emléktáblát avattak, 500 pályázatot írtak ki és több vándorkiállítást indítottak útjára.

gulag_szobor_aldas18_gs

„Ha képzeletben egymás mögé raknánk azokat a marhavagonokat, amelyben elszállították honfitársainkat, akkor Debrecentől Székesfehérvárig érne az a szerelvény” – fogalmazott már a Fogadalmi templom mellett állva Rétvári Bence. Itt avatták fel

Kovács Jenő

szobrát, amellyel a Gulág áldozataira emlékeznek. A vagonokba megnyomorított sorsú, reménytelen, bizonytalansággal, kiszolgáltatottsággal teli, de bűn nélküli embereket zártak. „Európai minimum kell, hogy legyen minden civilizált politikus számára a kommunizmus elítélése, a kommunista diktatúra néven nevezése, a kommunista diktatúra szimbólumainak elutasítása” – hangsúlyozta a politikus. Ugyanúgy el kell utasítani a kommunista rendszert, mint a nácik diktatúráját. Ezért 16 országban mutatják be, hogy mit jelentett ez a szörnyűség. Beszédében párhuzamba állította az amerikai Szabadság-szobrot és a most felavatott emlékművet. Az előbbi a szabadságba belépést szimbolizálja, az utóbbi viszont pont azoknak állít emléket, akiktől ezt a jogot elvették. Hangsúlyozta, el kell mondani mindenkinek, aki erre jár, hogy miért áll itt e szobor.

Lezsák Sándor

, az országgyűlés alelnöke személyes emlékét osztotta meg a jelenlévőkkel. A keresztapja, volt ludovikás tiszt is áldozata volt a Gulágnak, 8 évig raboskodott. Ő gyerekként erről nem tudott, de egy alkalommal később meghallgathatta történetét. Keresztapjának súlyos fájdalmat okozott az emlékek felidézése, amikor még a fagyott krumplit sem engedték megenni őreik. Úgy gondolja, mindenkinek legalább egyszer meg kell hallgatnia egy olyat, aki elmeséli a saját történetét. Lezsák számára ez az emlékműavatás egy főhajtás a tisztességgel élt keresztapja előtt.

gulag_szobor_aldas20_gs

Idén a megszokottnál is nagyobb hangsúllyal emlékeztünk a történelmi évfordulókra

Kiss-Rigó László

megyéspüspök szerint. Felidézte, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójának megünneplése mellett újraavatták a vörösterror áldozatának,

Návay Antalna

k a szobrát Makón. Kovács Jenő alkotását a Keresztény szolidaritás parkjában állították fel. A püspök rámutatott, szép lassan került egyre több alkotás a dóm mellé, így az örmény genocídium, a zsidó holokauszt, Katyn áldozatai mellett most már a Gulág-rendszer rabjaira is lehet emlékezni. A „vörös, ateista diktatúra nem válogatott áldozataiban”, ezért nem különböztethetjük meg azokat, akik okkal, és akik bármiféle konkrét indok nélkül kerültek a lágerrendszerbe. Áldozatuk, szenvedésük nem volt hiábavaló, olyan erkölcsi tőkét ad nekünk, amelyből erőt meríthetünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.