Közélet

Nem mindennapi kazáncserét láttunk! + FOTÓK

Nem mindennapi kazáncserét láttunk! + FOTÓK

2016. november 18., péntek
Nem mindennapi kazáncserét láttunk! + FOTÓK
kazancsere004kf

Egy közel 20 tonnás kazánt emeltek ki. A 40 éves eszköz nem vonul nyugállományba, de helyét átveszi egy új, takarékosabb társa. Abban bíznak, hogy évi 5-6 millió forintot spórolhatnak meg.

A Szegedi Távfűtő Kft. egy közel 20 tonnás kazánt cserélt ki a Vág utcai kazánházában a mai napon. "Mintegy 40 éves a régi kazán, de nem a kora miatt cseréljük, hanem azért, mert nyári üzemmódban a meleg vízhez elég a mostani teljesítmény hatoda" - indokolta a változtatást

Darázs István

művezető. Hozzátette, marad még három, a régihez hasonló teljesítményű kazán, azaz a környék lakói - mintegy 2000 lakást fűtenek e pontból - nem fognak vacogni a mínuszok idején sem. Az új kazán korszerűbb, fogyasztása alacsonyabb, így kevesebb szén-dioxidot bocsát ki. Ezzel megfelelhetnek azoknak az uniós és országos vállalásoknak, amelyek ezt várják el. Úgy számolnak, évi 5-6 millió forintot spórolnak, ami gyors megtérülést jelent, ha tudjuk, egy ilyen kazán körülbelül 10 millió forintba kerül, erre jön még a beszerelés, az üzembe helyezés költsége, de mivel a régi helyére kerül, nagy átalakítás nem szükséges. A csere előtt első lépésként a SZETÁV munkatársai levágták a bekötéseket, szabaddá tették a kazánt a szállításra. Ezt követően kihúzták az utcára, a szállítást egy alvállalkozó végezte, a felpakoláshoz darus autó és tréler is kellett. Darázs István elmondta, nem a MÉH-telepre fog kerülni a régi kazán, hanem egy másik kazánházba, ahol jelenleg nem üzemelő gázmotorok vannak, ezeket pótolja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.