Közélet

Liberálisok: minden ötödik fiatalt veszélybe sodor a szakképzés átalakítása

Liberálisok: minden ötödik fiatalt veszélybe sodor a szakképzés átalakítása

2016. november 20., vasárnap
Liberálisok: minden ötödik fiatalt veszélybe sodor a szakképzés átalakítása

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) szerint minden ötödik magyar fiatalt veszélybe sodor a szakképzés átalakítása, mivel a szakgimnáziumokban és szakiskolákban tanulók nem kapnak olyan ismereteket, amelyekkel stabilan boldogulhatnának későbbi életükben.

Bősz Anett

, az ellenzéki párt ügyvivője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóját követően az MTI-nek azt mondta: a kormány "elavult iparosításra koncentráló gazdaságpolitikájára" alapozva alakította át a szakképzést. Ennek - tette hozzá - teljes káosz lett a vége, mivel a tanterveket nem készítették el időben, a tanároknak ezért maguknak kell pótolniuk a rendszer hiányosságait. A szakgimnáziumok és szakiskolák tanulói annyira "lebutított" oktatást kapnak, hogy az nem biztosítja az átjárás lehetőségét a folyamatosan változó szakmákba - hangsúlyozta a liberális politikus. Pártja követeléseként Bősz Anett azt fogalmazta meg, hogy adjanak nagyobb szakmai önállóságot ezen intézmények igazgatóinak, racionalizálják a gyermekvédelmi szakszolgálatokat, a tantestületeknek legyen joguk az órarend szabad tervezésére, és növeljék a természettudományos tantárgyak és tanórák számát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.