Közélet

Kövér László: a lengyel-magyar barátság példa lehet az európai országok számára

Kövér László: a lengyel-magyar barátság példa lehet az európai országok számára

2016. november 13., vasárnap
Kövér László: a lengyel-magyar barátság példa lehet az európai országok számára
Kövér László

A lengyel-magyar barátság példa lehet az európai országok számára, de különösen a kelet- és közép-európai országoknak - mondta az Országgyűlés elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Kövér László

hozzátette, a közelmúlt történelmére visszatekintve emlékezni kell arra, hogy Magyarország nem mindenkivel van olyan jó viszonyban, mint ami a lengyel-magyar barátságot jellemzi, és a lengyeleknek is vannak konfliktusai. "Színes etnikai térkép az, amit országhatárok szabdalnak a Baltikumtól a Balkánig, és a megértéshez, a kölcsönös tisztelethez, a méltóság kölcsönös elismeréséhez hosszú út vezet" - fogalmazott a lengyel-magyar barátság éve kapcsán a házelnök. Hozzátette, a lengyelekkel most megint egy oldalon, egy szövetségi rendszerben van Magyarország, csak most a szövetségeseinkkel vannak problémáink például a migránsválság kapcsán. Magyarországot és Lengyelországot ez a kihívás is összeköti - jelezte Kövér László. Az Országgyűlés elnöke úgy látja, hogy a visegrádi országokat (V4) összeköti egy alapvető érték- és érdekazonosság. Mint mondta, vannak olyan összekötő elemek a jelenben, amelyek arra inspirálják mind a négy ország kormányát, hogy próbáljanak meg pragmatikus együttműködésben a közös érdekekért fellépni, mert "mindannyian megértettük, hogy az Európai Unió (...) az érdekharcoknak a színtere". "Ha itt összefogunk, akkor olyan súlyt képezhetünk együtt", amit már számításba kell venni a régebbi nyugat-európai tagállamoknak is - mutatott rá Kövér László. A V4-ek együttműködéséről szólva azt mondta, "igazán akkor leszünk erősek és függetlenek, ha egymással olyan tartós és szoros kapcsolatra lépünk, amelynek lehetőségét kihasználva össze tudjuk adni azt az erőt, amit ez a négy ország jelent". A lengyel-magyar viszony még a V4-eken belül is különleges, de ennek nem szabad, hogy jelentősége legyen - értékelte Kövér László, hozzátéve: a V4-ek története nem egyenletes, egyirányú fejlődés, hanem "hullámvölgyek által tarkított elmúlt negyedszázad volt". Ugyanakkor - mondta a politikus - most már legalább azt elérték, hogy félre tudják tenni azokat a kérdéseket, amelyekben "bizonyosan nem tudnak közös nevezőre kerülni", és előtérbe tudják állítani azokat, amelyekben közösek az érdekek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.