Közélet

Kompot kaphatnak a tápéiak karácsonyra?

Kompot kaphatnak a tápéiak karácsonyra?

2016. november 9., szerda
Kompot kaphatnak a tápéiak karácsonyra?
tape_komp007kf

Már több tárgyalást lefolytattak a cél érdekében. Az állam állná a költséget, de a város hallgat, a megye jogszabályi változásra vár. A komp hiánya miatt egyes szegedi lakosoknak 80 kilométert kell autózniuk mire be- és visszaérnek a Széchenyi térre házukból.

"Abban reménykedünk, hogy a Mikulás, vagy a Jézuska pozitív döntést fog hozni a komp ügyében" - nyilatkozta lapunknak

Szabó Bálint

, aki felkarolta a tápaiak régi-új kezdeményezését. Mint ismert mintegy negyven szegedi lakcímmel rendelkező család él a Tápai réten, a Marostól északra a Tiszától keletre, akik a

2013. december elején megszűnt tápéi komppal

jártak át a városba évtizedeken keresztül. A város azt ígérte, hogy busz helyettesíti a kompot, ez azonban még az év maradék egy hónapját sem élte meg. Az M43-as autópályahíd elkészült, de ezen sem gyalog, sem kerékpárral, sem kombájnnal nem lehet átkelni. A komp újraindítása sem ütközik problémába, ugyanis 2018-ig rendelkeznek a megfelelő engedélyekkel.

2016 júliusában

a Tápai rét és Tápé polgárai kifejezték, hogy továbbra is fontosnak tartják, hogy a két területet komp kösse - mint ahogy a XVI. század és 2013 között mindig megtörtént. Az ügy cikkünk hatására a városi közvéleményt is megmozgatta, pártállástól függetlenül többen kifejezték véleményüket a működő átkelőhely szükségessége mellett. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a Miniszterelnökséggel is folytattak egyeztetéseket az eltelt időszakban, mindkét helyen egyértelmű szándékot tapasztalt Szabó Bálint, támogatják, hogy legyen kompközlekedés újra. A szaktárca megjegyezte, ez Szegednél kisebb településeken is működik, ahol erre van társadalmi igény. Úgy látja, egyelőre a szegedi önkormányzat viszont nem kívánja támogatni a kezdeményezést, a levelükre nem válaszoltak, még tárgyalni sem tudtak a kérdésről.

A probléma megoldása érdekében Kakas Bélával, a megyei közgyűlés elnökével vették fel a kapcsolatot. A tárgyalások azután kezdődhetnek meg, ha a város visszautasítja a komp újraindítását. Kakas Béla hajlandó lenne az általa vezetett testület elé vinni az ügyet, amennyiben a jogszabályi háttér megváltozik, azaz üzemeltetővé válhat a megye, s a szükséges forrásokat az állam biztosítja. „Lényeges, hogy a finanszírozás az államot terhelné, helyi forrásigénye egyáltalán nincsen. A kompot, az épületet, a személyi összetételt a révész biztosítja”- hangsúlyozta Szabó. Kiemelte, az összeköttetés biztosításával nemcsak Tápé, hanem a Marostól északra lévő területek, mint Maroslele, is jól járnának. Leült tárgyalni Maroslele polgármesterével, Martonosi Györggyel, rajta keresztül Lázár János országgyűlési képviselő segítségét kérik. A településvezető szerint az autópálya segítségével közelebb került Szeged, busszal és autóval is gyorsan be lehet jutni, amit kihasználnak a falu lakói. Viszont a mezőgazdaságból élőknek – például a fokhagymázóknak – szükségük lenne másfajta összeköttetésre is, például járműveik tankolása, szerelése miatt. A turizmus fejlesztését is segítené a komp, Maroslele pont a Makó-Hódmezővásárhely-Szeged háromszög közepén fekszik, kerékpártúrák ideális kiindulópontja lehet a község. A terveket Lázár János támogatásával valósítják meg, de ezek csak az előbbi két várost érintik, viszont a tápéi komppal már a megyeszékhely is közeli célpont lehetne. Reméli, hogy a sikeres együttműködésnek köszönhetően már a következő hónapban zöld utat kaphat a terv, s az engedélyeztetést követően – ha az időjárás is engedi - elindulhat a kompközlekedés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.