Közélet

Érezzük, hogy van közünk egymáshoz - tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Szolidaritás Éjszakáját Szegeden

Érezzük, hogy van közünk egymáshoz - tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Szolidaritás Éjszakáját Szegeden

2016. november 17., csütörtök
Érezzük, hogy van közünk egymáshoz - tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Szolidaritás Éjszakáját Szegeden
szolidaritas_ejszakaja16_gs

Étellel, programokkal és jó szóval várta a hajlétalanokat és a segíteni vágyókat a Dóm téren a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség csütörtök este a Szolidaritás Éjszakáján.

"Örülök neki, hogy ez egy nem csak egy egyszeri alkalom, hanem már hagyomány, ami évről évre fontos a szegedieknek" - mondta el megnyitó beszédében

Kondé Lajos

pasztorális helynök. "Fontos tudni szeretet adni és tudni szeretet elfogadni, a szeretet nem lehet zsarolni, kikényszeríteni, a szeretet csak szívből lehet adni a másik embernek" - emelte ki. A pasztorális helynök hozzátette, hogy reméli hogy mindaz, amit a tizenkettedik Szolidaritás Éjszakáján adnak, szívből adják és őszintén, de fontos tudni elfogadni, amit a másik ad. Kondé Lajos arra bíztatott mindenkit, hogy jó szívvel fogadják el azt, amit adnak, mert abban ott van az a szeretet, amire Jézus tanított. "Azt kívánom, hogy soha ne szűnjön meg ez a lelkesedés, az ajádnékozó szeretet, és ne csak ezen az estén legyen bennünk, hanem az év minden napján, és érezzük, hogy van közünk egymáshoz" - fogalmazott Kondé Lajos. A rendezvény célja felhívni a társadalom figyelmét a krízisidőszakban rendkívül nehéz körülmények között élő hajléktalanok helyzetére.

Köllő Sándor

, a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség lelkésze, aki első alkalommal vett részt a szervezésben, hangsúlyozta, hogy kiemelten fontosnak tartják, hogy az egyetemisták figyelmét is ráirányítsák a problémára, hogy ez által fejlesszék az önkéntességet a fiatalokban. "Az egyetemen van egy Lázár nevű közösség, ami a legrégebbi közössége az egyetemi lelkészségnek, ők minden kedd este körbejárják a hajléktalanok szálláshelyeit meleg teával, étellel" - mondta el Köllő Sándor. Hozzátette, hogy az egyetmisták nyitottak, sokan részt vesznek ebben a programban, sőt, benvoják a középiskolásokat is. "Tudjuk, hogy ezzel a rendezvénnyel nem tudjuk megoldani ezt a problémát, de ott akarunk lenni a hajléktalanok mellett, hogy érezzék, ők is emberek, Isten teremtményei, ugyanis az irgalmasság cselekedetei közé tartozik a fedél nélküliekhez való odafordulás, az a fontos, hogy az embert lássuk meg bennük" - fejtette ki Köllő Sándor. A Szolidaritás Éjszakáján a résztvevőknek lehetősége akadt sakkozni, pingpongozni, beszélgetni, nem csak a fedél nélkülieknek, hanem azoknak is, akik a hétköznapokban félnek megszólítani egy hajléktalant. A program részét képezte a vacsoraosztás is, amit a Máltai Szeretetszolgálattal közösen készítettek a szervezők, valamint imádkoztak és gyertyát gyújtottak az elhunyt hajléktalanokért. A résztvevők közül

Derovics Ildikó

és

Kolompár Éva

kiemelte: a hajléktalan nők azt szeretnék, hogy állandó szálláshelyet kaphassanak, ami nem csak a téli időszakban működik, ezért pénzt is hajlandóak lennének áldozni, hogy ne legyenek életveszélynek kitéve az utcán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.