Közélet

Börtönlelkészeket és börtönmissziót végző önkénteseket tüntetett ki Soltész Miklós

Börtönlelkészeket és börtönmissziót végző önkénteseket tüntetett ki Soltész Miklós

2016. november 3., csütörtök
Börtönlelkészeket és börtönmissziót végző önkénteseket tüntetett ki Soltész Miklós

Börtönlelkészeket és börtönmissziót végző önkénteseket tüntetett ki Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten, a Magyar Testvéri Börtöntársaság (MTB) és a Börtönlelkészek Magyarországi Szervezetének (BMSZ) közös konferenciáján.

A börtönlelkészeknek adható Bonhoeffer-díjat

Koroknai András

református lelkész, a Szegedi Fegyház és Börtön, valamint a Nagyfai Büntetés-végrehajtási Intézet idén nyugdíjba vonuló börtönlelkésze és

Lippai Csaba

görögkatolikus pap, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet börtönlelkésze kapta meg. A börtönmissziós szolgálatot végző önkéntesek számára alapított Colson-díjat

Katona Csilla

, a Magyar Bűnmegelőzési Börtönmissziós Alapítvány elnökségi tagja,

Szabó József

, a Magyar Evangéliumi Börtönmisszió elnöke és

Magyari Márton

, a MTB ügyvezető igazgatója vehette át.

Soltész Miklós

köszöntőjében kiemelte: a börtönlelkészek és önkéntesek munkájában egyszerre van jelen az irgalom és a remény. Ők találkoznak azzal a "nyomorúsággal", ami az emberi természetben meglévő bűnből fakad. Feladatuk, hogy egyrészt irgalommal forduljanak a börtönben lévők felé, másrészt a krisztusi útra vezetve őket reményt adjanak nekik, és segítsék őket, hogy szabadulásuk után valóban új életet kezdhessenek. Az egész társadalomnak fontos, hogy a fogvatartottak a börtönélet fegyelme után a szabad életben is képesek legyenek a közösségben és a közösségért élni - tette hozzá az államtitkár.

Roszík Gábor

, az MTB és a BMSZ elnöke beszámolójában kiemelte: a fogvatartottak visszailleszkedését a társadalomba családjuk támogatásával lehet a leginkább elősegíteni. Ez a legfontosabb megtartó erő, aki ugyanis szabadulása után nem térhet vissza a családjába, hatszor akkora valószínűséggel lesz visszaeső, mint az, akit hazavárnak. Ezért rendeznek 1992 óta minden adventben országos gyűjtést a börtönben élők gyermekeinek az Angyalfa program keretében. A nemzetközi program magyar sajátossága, hogy a fogvatartottak személyesen is átadhatják gyermekeiknek az ajándékot. A családok erősítését szolgálja továbbá a gyermekek nyári táboroztatása is. Roszík Gábor szólt arról, hogy a szinte minden magyarországi börtönben megrendezett bibliaismereti versenyen évente 1000-1200 fogvatartott vesz részt, az első öt helyezett pedig jutalmat kap, ami lehet valamilyen fenyítés eltörlése is. Hozzátette: Magyarországon eddig három büntetés-végrehajtási intézetben alakítottak ki uniós forrásból APAC-körletet (Association for the Protection and Assistance of the Condemned - Szövetség az Elítéltek Védelmére és Támogatására), ahol 15-20 fogvatartott él együtt keresztény alapelvek szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.