Közélet

A migrációról és a klímaváltozásról is tárgyalt Áder János Canberrában

A migrációról és a klímaváltozásról is tárgyalt Áder János Canberrában

2016. november 10., csütörtök
A migrációról és a klímaváltozásról is tárgyalt Áder János Canberrában

Áder János köztársasági elnök ausztráliai látogatásán a szigetország vezetőivel, a főkormányzóval és a miniszterelnökkel tárgyalt, a találkozókon a nemzetközi migrációs helyzet és a klímaváltozás mellett a magyar emigránsokról is szó esett.

Az államfő az M1 aktuális csatorna tudósítójának adott csütörtöki nyilatkozatában elmondta: látogatásán

Peter Cosgrove

főkormányzóval és

Malcolm Turnbull

miniszterelnökkel folytatott hivatalos tárgyalásokat. A találkozókon visszatérő téma volt a migrációs helyzet és klímaváltozás, illetve egy közelgő vízválság kérdése.

Áder János

azt mondta: Ausztrália meglehetősen következetes és nagyon szigorú migrációs politikát folytat már évek óta, ezt érdemes az Európai Unió vezetőinek is tanulmányozniuk. A szigetország igyekszik érvényesíteni a humanitárius szempontokat, vagyis hogy a valóban rászorultak, a menekültstátuszért joggal folyamodók megkaphassák azt. Ugyanakkor az ausztrál kormány "az embercsempészekkel szemben kőkemény, nagyon-nagyon határozott intézkedéseket hozott ", amelyeket következetesen be is tart. Ennek következtében lényegesen csökkent Ausztráliában az illegális bevándorlás - fűzte hozzá. A klímaváltozással kapcsolatban az államfő elmondta: Ausztráliának van olyan része, ahol az éves csapadékmennyiség 40 százalékkal csökkent az utóbbi időben. Nem nehéz elképzelni, milyen gondokat okoz ez a lakosság ellátása és a mezőgazdasági művelés szempontjából - fogalmazott, hozzátéve: az ország által az elmúlt évtizedekben szerzett tapasztalatok véleménye szerint máshol is hasznosíthatók. Látogatásának másik célja az itt élő viszonylag nagy számú magyar közösséggel együtt megemlékezni az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról - mondta. A legnagyobb magyar közösségek Melbourne-ben és Sydney-ben élnek, az államfő itt vett részt megemlékezéseken. A forradalom az állam vezetőivel folytatott tárgyalásokon is szóba került: ahogy Áder János mondta, az ausztrál vezetők elismerően szóltak a magyar nép szabadságharcáról. Hozzáfűzte: legalább ilyen elismerően szóltak a bevándorló magyarok teljesítményéről, ugyanis "szinte kivétel nélkül viszonylag gyorsan és jól be tudtak integrálódni az ausztrál társadalomba, és annak nagyon hasznos tagjává váltak".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.