Közélet

Wittner Mária '56-os zászlóját nyeri el az Emlékpontban a győztes iskolai csapat + FOTÓK

Wittner Mária '56-os zászlóját nyeri el az Emlékpontban a győztes iskolai csapat + FOTÓK

2016. október 17., hétfő
Wittner Mária '56-os zászlóját nyeri el az Emlékpontban a győztes iskolai csapat + FOTÓK
56-os_tortenelmi_verseny01_gs

Általános iskolásoknak szerveztek történelmi vetélkedőt az Emlékpontban 1956-ról. A 10. alkalommal meghirdetett verseny fődíját Wittner Mária '56-os halálraítélt készítette. A volt forradalmár szerint '56 sebeit a mai ifjúság fogja begyógyítani.

"Szóval, tettel és fegyverrel harcolt a szabadságért

Wittner Mária

. A halálbüntetés árnyékában töltötte a börtönéveket" - mondta

Miklós Péter

, az Emlékpont 1956-os történelmi versenyének idei megnyitóján. A volt forradalmár, majd a rendszerváltás után országgyűlési képviselő Wittner Mária volt az idei vetélkedő díszvendége. Tizenhat hódmezővásárhelyi és székkutasi általános iskolás csapat vetélkedett az általa készített lyukas zászlóért, amelybe nevét is belehímezte az egykori halálraítélt. "Tizedik alkalommal rendezzük meg az Emlékpontban a Nemzeti Emlék Hetét, ennek a programsorozatnak kiemelkedő eseménye az általános iskolások történelemversenye" - mondta el lapunknak Miklós Péter. A verseny két részből áll, az elsőben egy feladatlapot kell kitölteni, a kérdések Hódmezővásárhely 1956-os szerepéhez kapcsolódnak, a felkészülést megkönnyíti, hogy az intézmény a tanárok részére összeállított egy segédanyagot, a másodikban pedig az épület kiállítórészein gyűjtenek össze információkat a diákok. Az idei év újdonsága, hogy olyan kreatív feladatokat is megoldanak a diákok, mint a röplapgyártás, vagy egy interjú készítése egy '56-ossal.

56-os_tortenelmi_verseny16_gs

"Wittner Mária egy erős és határozott személyiség, úgy gondoljuk, hogy valódi élményt, tapasztalatszerzést jelent a fiataloknak egy ilyen emberrel találkozás lehetősége. A most felső tagozatos diákok 50-60 év múlva szülőként, nagyszülőként elmondhatják, hogy egy 110-120 évvel ezelőtti forradalom résztvevőjével beszélhettek, kaptak tőle valami ajándékot - könyvet, kitűzőt, így élményt és tárgyi relikviákat is szerezhetnek, ami a mai élménypedagógiát előtérbe helyező oktatásban nagyon fontos" - vélekedett az Emlékpont igazgatója. "A pesti utcákon 60 éve sok ilyen fiatal volt. Őket hívták pesti srácoknak. Sokan meghaltak, de mégis mentek a barikádokra, mert az elnyomás és a félelem ellen harcoltak, azon rendszerrel szemben küzdöttek, amely a gondolatot és a viccet is börtönnel fenyegette. Mi fegyverrel harcoltunk 1956-ban, de ma szellemmel kell" - fogalmazott a diákoknak Wittner Mária. Felemelve a lyukas zászlót azt üzente a diákoknak, hogy ezt nekik kell továbbvinniük. Visszaemlékezett arra, amikor olasz fiataloknak beszélt a forradalomról, s ugyanígy egy lobogót adott körbe. Az utolsó diák azt mondta, ez a lyuk lehet Krisztus sebe, lehet egy golyó ütötte seb, de az az igazi kérdés, hogy mikor gyógyul be. Wittner szerint ezt a sebet a mai fiatalságnak kell begyógyítania. Miklós Péter jelkép értékűnek nevezte, hogy egy Wittner Mária által készített lyukas zászló a fődíj, amely az idén győztes iskola ünnepségein minden évben látható lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.