Közélet

Uniós igazságügyi biztos: az abortusz kérdése nemzeti hatáskörbe tartozik

Uniós igazságügyi biztos: az abortusz kérdése nemzeti hatáskörbe tartozik

2016. október 6., csütörtök
Uniós igazságügyi biztos: az abortusz kérdése nemzeti hatáskörbe tartozik

Az abortusz kérdése nemzeti hatáskörbe tartozik és az Európai Unió nem avatkozhat bele a tagállamok ezzel kapcsolatos döntéseibe - hangsúlyozta szerdán Vera Jourová igazságügyi biztos az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésének a lengyel nők jogairól tartott vitája keretében.

Vera Jourová

kiemelte, hogy a nemek közötti egyenlőség az európai integráció egyik alapja és reményét fejezte ki, hogy Lengyelország nem áll meg és további lépéseket tesz a nemek közötti egyenlőség érdekében. A lengyel parlament korábban részletes vitára bocsátotta a teljes abortusztilalomról szóló, életvédő polgári szervezetek által benyújtott, több mint 450 ezer aláírással támogatott törvénytervezetet. A parlamenti vitát országszerte tüntetések kísérték, melyek résztvevői a jelenlegi, kompromisszumnak tartott törvény enyhítését szorgalmazták. Hétfőn országszerte sztrájkokat és több ezres gyászruhás tiltakozásokat tartottak a teljes abortusztilalom ellenzői. Az EP sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a szexuális és reprodukciós jogokra vonatkozó lengyel jogszabályok további szigorításának terve heves vitát váltott ki az Európai Parlament ülésén. A képviselők elsősorban az abortusztörvény szigorító módosításáról beszéltek, de éles vita bontakozott ki arról is, hogy az EP milyen jogon szól bele a kérdésbe. Az EP-képviselők egy része egyetértett azzal az állásponttal, amely szerint az abortusz törvényi szabályozásának kérdése nemzeti hatáskörbe tartozik, mások arra mutattak rá, hogy az EP-nek joga van bármilyen politikai vagy emberi jogi témát napirendjére tűzni. A lengyel parlament elé került törvénytervezet csapást jelent a nők jogaira - emelte ki több képviselő.

Barbara Kudrycka

, a lengyel Polgári Platform (PO) EP-képviselője a Lengyelország több városában az abortusztilalom-ellenes hétfői demonstrációra hívta fel a figyelmet kijelentve, azok "megmozgatták az egész világot". A képviselő megjegyezte, a megmozdulás kiáltás volt a méltóságért, a szabadságért, a választás szabadságáért és egy modern európai országban való életért.

Jadwiga Wisniewska

, a Jog és Igazságosság (PiS) pártja EP-képviselője szerint a vita értelmetlen volt, mivel egy nem létező törvényről szólt, amelybe az EP-nek nincs felhatalmazása beavatkozni. A képviselő elmondta, Lengyelország az első országok között volt, amely szavazati jogot adott a nőknek és azzal dicsekedhet, hogy a férfiak és a nők fizetése között alig van különbség.

Szanyi Tibor

szocialista EP-képviselő felszólalásában kijelentette, a lengyel abortusz törvényjavaslat nemcsak a lengyelek, de az európai értékek és az emberi jogok arculcsapása is. Véleménye szerint egy demokrata kormány nem sodorja szándékosan veszélybe állampolgárai fizikai és mentális egészségét. Aggasztónak nevezte, hogy a lengyel kormány Magyarországhoz hasonló irányt vett, és kijelentette, hogy "nem a menekültektől, hanem Kaczynskitől és Orbántól kell megvédeni az embereket".

Molnár Csaba

, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője a vita során elmondott beszédében kiemelte, mind a lengyel szélsőjobb, mind a magyar kormány őszinte hívei a "nőnek a konyhában a helye" és "a pénz számolva, az asszony verve jó" életbölcsességeknek. Véleménye szerint a lengyel kormány a Fideszt is felülmúlja "maradiságban". "Európa szégyene lenne, ha elfogadnák a lengyel abortusz törvényt jelenlegi formájában. 2016-ban nincs helye a nők jogait a középkorba visszarepítő törvénykezésnek" - fogalmazott a képviselő.

Beata Szydlo

lengyel kormányfő keddi varsói sajtóértekezletén, az abortusztéma körül felgerjesztett indulatok csillapítására felszólítva hangsúlyozta, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) kormánya nem dolgozik a jelenlegi abortusztörvény módosításán, a szejmben egy polgári tervezet került megvitatásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.