Közélet

Paprikában az orvosság - a ferences hagyományokkal ismerkedtünk Alsóvároson + FOTÓK

Paprikában az orvosság - a ferences hagyományokkal ismerkedtünk Alsóvároson + FOTÓK

2016. október 1., szombat
Paprikában az orvosság - a ferences hagyományokkal ismerkedtünk Alsóvároson + FOTÓK
paprikafeszt001kf

Mint minden év októberében, idén is felelevenítették az alsóvárosi ferences kolostornál a paprikás hagyományokat. A Szent Ferenc-napi Paprikafesztiválon kézműves- és paprikavásár várta a látogatókat, ki lehetett próbálni a paprikapálinka készítést, az érdeklődők pedig betekinthettek a kolostori ispotályba.

Kevések számára ismert, hogy valószínűleg a ferencesek balkáni vándorlásaik során gyűjtötték, majd hozták Szegedre a paprikamagokat, mely növényt ma már magyar fűszerként emlegetünk. A paprikapalántákat kezdetben különleges termésük miatt dísznövényként ültették, a szerzetesek idővel azonban felfedezték jótékony erejét is.

Petri Márta

, az alsóvárosi Ferences Látogatóközpont vezetője elmondta, pálinkába áztatták a vöröslő paprikát, melyet így kenceként mérges rovarcsípések gyógyítására használták, míg belsőleg a maláriának – ahogy az Alföldön hívták – a háromnapos hideglelésnek volt jó ellenszere. A paprikapálinka gyógyító ereje nem népi hiedelem volt, kutatások bizonyították, hogy járványok idején Szegeden és környékén 30-40 százalékkal kevesebben haltak meg, mint az ország más területein. Akik még nem kóstolták a paprikapálinkát, számukra furcsán csenghet az erős ízek keveredése, ám a látogatóközpont vezetője elmondta, a szegedi paprikát nem felvágva teszik az üvegekbe, csak apró tűszúrásokat ejtenek rajta, így nyerve ki enyhe, de markáns erejét. A fesztivál szervezői tavaly hívták először főzőcskére az érdeklődőket, a népszerű programot idén is beemelték rendezvényükbe. A paprikás ételekből egy jelképes összegért vásárolhattak az érdeklődők, akik így a bevételből a ferencesek szegénykonyháját támogatták. A konyhán naponta legalább 80 ember számára főznek, az ő napi boldogulásokhoz járultak hozzá az ételekből befolyt összegekkel. Szombaton a ferences gyógyító hagyományokat bemutató programok mellett paprika- és fűszerpiac várta a látogatókat, a bográcsokban paprikás ételek főttek. A családokat egész nap játszóház várta népi hangszerek készítésével, kódexmásolással, paprikás kísérletekkel, megismerkedhettek a fűszerpaprika-termesztés, valamint feldolgozás eszközeivel, továbbá volt méhészeti bemutató is. Mint minden évben, a nap fénypontja ezúttal is a paprikaszentelés volt, a tájházból zenés-táncos menet hozta át a paprikát a ferences templomhoz, ahol a paprikás terményoltáránál a gazdálkodók áldást kaphattak egész éves munkájukra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.