Közélet

Egy elszabadult villamos vezetője állt bíróság elé Szegeden

Egy elszabadult villamos vezetője állt bíróság elé Szegeden

2016. október 5., szerda
Egy elszabadult villamos vezetője állt bíróság elé Szegeden
biro_birosag_jogasz_ugyved

A vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt állt a Szegedi Járásbíróság elé szerdán egy villamosvezető, akinek a járműve elszabadulva csaknem 700 métert tett meg a forgalomban 2014 nyarán.

A vádirat szerint a 48 éves nő 2014. augusztus 26-án reggel 7 órakor hajtott ki Szegeden a Pulcz utcai kocsiszínből egy Tatra típusú villamossal. A remízből kiállva a vezető a villamos menetkapcsolóját nullás állásba helyezte, az előírások ellenére azonban az irányváltó kapcsolót nem állította át, és az áramkört megszakító kulcsot sem vette magához. Leszállt, hogy a váltót kézzel átállítsa, közben azonban véletlenül egyes fokozatba tette a menetkapcsolót, így a villamos elindult. A vezető a jármű mellett futva próbálta kinyitni az időközben bezáródó ajtót, de nem sikerült neki, így a villamos kihajtott az utcára, ahol a nagy sebesség miatt letört az áramszedője. A jármű egy forgalmas csomóponton, piros jelzésnél áthaladva mintegy 700 métert tett meg, amíg egy peron mellett a Kossuth Lajos sugárúton megállt. A vádlott nem tett vallomást a bíróság előtt. A

Juhász Zsuzsanna

bíró által ismertetett korábbi vallomásai szerint nem ez volt az első eset, amikor magától elindult egy villamos. A problémát a vezetők többször jelezték is, de a hibát az eset bekövetkeztéig nem javították ki. Később azonban visszaszereltek a hat ilyen szegedi villamosba egy biztonsági kapcsolót, egy pedált, amelyet folyamatosan nyomni kell ahhoz, hogy a jármű haladjon. Egy tanúként meghallgatott baleseti helyszínelő azt mondta, 14 éves pályafutása alatt nem találkozott hasonló esettel. A korábbi forgalmi osztályvezető kifejtette, a baleset elvileg nem történhetett volna meg, mert a villamos rendelkezik "akaratlan elindulás elleni védelemmel", a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakemberei azonban rekonstruálni tudták a helyzetet, amelyet a járművezető figyelmetlensége mellett egy műszaki hiba tett lehetővé. A per tanúk meghallgatásával folyatódik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.