Közélet

A V4-ek az egyenlő államok Európáját akarják

A V4-ek az egyenlő államok Európáját akarják

2016. október 14., péntek
A V4-ek az egyenlő államok Európáját akarják
DUDA, Andrzej; KISKA, Andrej; Áder János; ZEMAN, Milos

A közép-európai térség országai nem a gyengébb és erősebb, hanem az egyenlő államok Európáját akarják - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök a délkelet-lengyelországi Lancutban, ahol pénteken megkezdődött a visegrádi csoport államfőinek rendszeres évi találkozója.

A V4-ek - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - államfőinek kétnapos, szombaton a lengyel Kárpátaljai vajdaság székhelyén, Rzeszówban folytatódó csúcstalálkozójának fő témái az európai önazonosság és kultúra, az ifjúságpolitika, valamint a közép-európai térség gázpiacainak biztonsága. Európa ma egy sor kihívás előtt áll, az egyik legfontosabb a földrészen belüli megosztottság problémája - szögezte le a lengyel államfő a 16. században épült főnemesi kastélyban rendezett találkozón. Kiemelte: a V4-ek 25 éves létezésének, az euroatlanti struktúrákhoz való csatlakozásuknak tapasztalata azt mutatja, hogy "együtt többet tudunk tenni". A NATO-hoz, valamint az Európai Unióhoz való csatlakozás alapvető változást eredményezett a térség geopolitikai helyzetében, ami sokkal nehezebben ment volna végbe a visegrádi együttműködés nélkül - állapította meg. A V4-es csoport hitelessé tette a térséget a nyugati szövetségesek szemében - fogalmazott a lengyel elnök. "Ma nagy szükség van az országcsoport erejére és egységére" - jelentette ki. "Nemzeti céljainkat valóra szeretnénk váltani, de ezt csak az egységes Európában lehet elérni" - fűzte hozzá. "Nem akarjuk a jobb és rosszabb, erősebb és gyengébb államok Európáját, ezért arra van szükség, hogy a V4 erős és egységes legyen, és támogassa Európa egységét" - hangsúlyozta. A csúcstalálkozó két pénteki és egy szombati plenáris ülésének programját ismertetve

Andrzej Duda

külön kitért az első ülésre, melynek témája a V4-ek ifjúságpolitikája. Elmondta: a térség dinamikus fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy javuljon a négy ország fiataljainak helyzete. "Meg kell állítanunk a kivándorlási hullámot, mely annyi tehetséges, kreatív fiatalt sodor magával országainkból" - figyelmeztetett. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a fiatalok számára biztosítsák a méltó fejlődés lehetőségét saját hazájukban - mutatott rá. Az államfők a két plenáris ülés közötti munkaebéden a V4-eknek az EU-ban betöltött szerepéről tárgyalnak. Péntek délután Európa kulturális önazonosságáról is tanácskoznak. Előtte még a Lancuthoz közeli Markowa községbe látogatnak, ahol idén márciusban megnyitották a náci német katonák által kivégzett hétgyermekes Ulma családról elnevezett, a második világháborús lengyelországi zsidómentőknek szentelt emlékmúzeumot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.