Közélet

A szegedi művész két szobrát avatják fel az 1956-os forradalom alkalmából

A szegedi művész két szobrát avatják fel az 1956-os forradalom alkalmából

2016. október 21., péntek
A szegedi művész két szobrát avatják fel az 1956-os forradalom alkalmából
mindszenty_jozsef

Az 1956-os forradalom alkalmából két város is felkérte Kligl Sándor szobrászművészt, hogy örökítse meg az októberi események hőseit. Vácon Mindszenty József kőszobrát avatják fel, Mélykúton pedig egy helytörténeti szempontból jelentős személy, Szobonya Zoltán ügyvéd bronz portréját leplezik le. A szegedi szobrász a Magyar Nemzeti Bank kérésének eleget téve limitált kiadású 2000 forintos pénzérmét is készített a forradalom 60. évfordulójára.

Mindszenty József

Magyarország utolsó hercegprímása volt, a magyar katolikus egyház egyik legnagyobb 20. századi alakjai között tartják számon, akit a nyilasok és a kommunisták egyaránt üldöztek.

Kligl Sándor

szobrászművész szerint Mindszenty emlékét mindezek ellenére nem ápolják kellő körültekintéssel, alig néhány szobra áll Magyarországon, közülük négyet ő készített. Legújabb egész alakos kőszobrát az 1956-os forradalom alkalmából állítják fel Vácott a Karolina Katolikus Általános Iskola kápolnakertjében, felszentelni

Beer Miklós

, a Váci egyházmegye püspöke fogja október 21-én. "Mindszenty az '56-os forradalom jelentős alakja volt, akit

Pálinkás Pallavicini Antal

őrnagy szabadított ki rabságából, a hercegprímást ugyanis a Budapesti Népbíróság koncepciós perben életfogytig tartó fegyházra ítélte. Pálinkást a forradalom elbukását követő megtorlás során kivégezték." Mélykút városában a helyiek és a környékbeliek ma is emlékeznek

Szobonya Zoltán

járási főjegyzőre, aki bár becsületes polgár volt, mégis a megfélemlítés eszközeként használták ki a kommunisták. Kecskeméten, ahol kivégezték, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján minden évben megemlékeznek róla, október 23-tól már Kligl Sándor bronz portja is őrzi szellemét. "Szobonyai mindössze 48 éves volt, amikor kivégezték, három lánygyermeke és özvegye a törtétek után Budapestre költözött. Mivel alig maradtak róla használható dokumentumok, ezért szobrászati szempontból is nagyon nehéz dolgom volt a portréval, valamint borzongató volt olyan fotóról dolgozni, melyet a letartóztatásakor készítettek róla. Ezen kívül egy fiatalkori kép volt még a segítségemre" - avatott be Kligl az előkészületi munkákba. Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank megbízta Kligl Sándort, novemberre készítsen emlékérmet. A 2000 forintos, melynek hátoldalán a rákoskeresztúri nemzeti emlékhely domborműve látható, az érme egyébként fizetőeszköz lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.