Közélet

A doberdói csatában elhunyt magyar katonák emléke előtt tisztelgett Simicskó István

A doberdói csatában elhunyt magyar katonák emléke előtt tisztelgett Simicskó István

2016. október 27., csütörtök
A doberdói csatában elhunyt magyar katonák emléke előtt tisztelgett Simicskó István

Az isonzói front, a doberdói csata és az itt zajló ütközetek örökre beírták a nevüket a magyar történelemben - jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter csütörtökön az olaszországi Doberdóban, az első világháborúban elhunyt katonák emléke előtt tisztelegve.

A tárcavezető a hadszíntérnek emléket állító, a Monte San Michelén (Szent Mihály-hegyen) álló emlékműnél és az ott található múzeumnál mondott emlékező beszédében úgy fogalmazott: kettős minőségben van most jelen, hiszen egyik dédnagyapja is ezen a fronton harcolt. Kiemelte: számára az a legfontosabb, milyen tanulságot szűrünk le a történelemből. Szavai szerint ugyanis a huszadik század két világháborúja arra figyelmeztet, hogy ilyen soha többé nem ismétlődhet meg. "Ezt a korszakot le kell zárnunk" - tette hozzá. A magyarok és az olaszok között soha nem volt vita, háború, területi vagy nemzeti villongás - hangsúlyozta, majd hozzátette: a történelem vihara mégis úgy hozta, hogy a két bátor nép egymásra kényszerült fegyvert fogni. Kijelentette: Magyarország és Olaszország jelenleg egy katonai szövetség tagja, a megemlékezés pedig ékes bizonyítéka annak, hogy a két nemzet között most eredményes és sikeres együttműködés van. A miniszter beszédében továbbá jelezte, hogy 2018-ig folyamatosak lesznek a megemlékezések, minden emlékhelyet, hadisírt rendbe hozat a tárca, hogy ily módon is kifejezze tiszteletét az elesett katonák iránt. "Minden közösséget minősít az, hogyan viszonyul a halottaihoz" - mondta

Simicskó István

. Az olasz kormányt képviselő

Massimo Panizzi

tábornok megköszönte Magyarországnak a baráti hozzáállást, és hangsúlyozta: az emlékezés kötelesség, hisz egy jobb jövő érdekében hoztak áldozatot az itt elhunyt katonák. "Az emlékeket át kell adni a fiataloknak, hiszen a jövő az övék" - emelte ki. A megemlékezés végén, a védett történeti értékűnek számító kegyeleti helyszínen, a doberdói harcok befejezésének 100. évfordulója alkalmából, Simicskó István és olasz partnere egy kétnyelvű emléktáblát is felavatott, az ott elesett olasz és magyar katonák közös emlékére. Ezt megelőzően a miniszter koszorút helyezett el a 2009-ben felszentelt, Visintiniben álló Magyar Kápolnánál és az egykoron Kratochvil Károly ezredes vezette Magyar Királyi Nagyváradi 4. Honvéd Gyalogezred emlékgúlájánál. Simicskó István pénteken több szlovéniai helyszínt is meglátogat. A kromberki várnál Szlovénia képviselőivel együtt emlékezik meg az első világháborúban szlovén területen hősi halált halt magyar katonákról. Ezen a helyszínen terveznek a jövőben felállítani egy közös központi szlovén-magyar első világháborús emlékművet, amelyről nemrég Pozsonyban, az európai uniós tagországok védelmi minisztereinek informális találkozóján állapodott meg a magyar és a szlovén védelmi miniszter. Az első világháború alatt 1915. június 23-án kezdődtek meg a harcok a Doberdó-fennsíkon az Isonzó folyó menti küzdelmek részeként. A 850 ezres, jelentős túlerőben lévő olasz hadsereg az Adriai-tengerbe ömlő Isonzó völgyében akart bejutni a monarchia hátországába. Az osztrák-magyar hadsereg azonban jelentős védműveket épített ki a mély sodrású Isonzót szegélyező meredek hegyekben. A véres isonzói csaták során az olaszok két év alatt tizenegy alkalommal kísérelték meg az átkelést a folyón és a front áttörését, ám sorra kudarcot vallottak. A doberdói csaták iszonyú véráldozatot követeltek, a frontvonal minden méterére tizenhárom elesett vagy sebesült olasz és nyolc osztrák-magyar katona jutott. Az ott hősi halált halt magyar katonák pontos száma máig sem ismert, történészek szerint az első világháború végének centenáriumára, 2018-ra készülhet el a magyar katonai veszteséget tartalmazó adatbázis. A jelenlegi becslések 500-600 ezerre teszik az első világháború magyar hősi halottainak számát, és mintegy felük az olasz frontokon esett el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.