Közélet

Több megyéből érkeznek polgárőrök a déli határszakaszhoz

Több megyéből érkeznek polgárőrök a déli határszakaszhoz

2016. szeptember 1., csütörtök
Több megyéből érkeznek polgárőrök a déli határszakaszhoz
polgaror_talalkozo06_gs

A belügyminiszter felkérésére segítik a rendőrség munkáját a polgárőrök szeptemberben. Kevesebb migráns jön, mint egy éve, de január óta újból megemelkedett az illegális határátlépők száma.

"Tavaly már jött mintegy 20-25 fő vendég polgárőr, pont akkor érkeztek, amikor helyi társaik már a végkimerülés határán voltak" - emlékeztetett

Nógrádi Zoltán

(Fidesz-KDNP) mórahalmi polgármester. Idén a belügyminiszter kérésére a határtól számított 8 km-es sávban található települések polgárőr egyesületei, valamint a Jász-Nagykon-Szolnok, Békés, Fejér megyékből érkező önkéntes polgárőrök szeptember hónapban segítenek a rendőrség határrendészeti feladatainak végrehajtásában. Az ezt bejelentő rendezvényen részt vett több országos és megyei polgárőr vezető, valamint Kübekháza, Röszke, Domaszék és az említett Mórahalom polgármestere. Nógrádi megjegyezte, az elmúlt másfél évben alaposan megismerték a polgárőrök munkáját, mert nagyon sokat tettek azért, hogy az illegális migráció miatt kialakult, nagyon hosszú ideig kilátástalan helyzetet követően a térség településeinek lakói visszanyerhették a mindennapi élet nyugalmát. Hangsúlyozta, kivívták a polgárőrök a Homokhátságban élők tiszteletét, mert megtettek mindent, amit lehetett. Fontos, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzete megmaradjon, mert ugyan lecsökkent az országon átvándorló emberek száma, de a világpolitikai helyzet azt mutatja, hogy nem rövid idő alatt megoldható problémáról van szó.

Gulyás Zsolt

ezredes, Csongrád megyei rendőrfőkapitány-helyettes kifejtette, tavaly szeptemberben óriási segítséget jelentettek a polgárőrök. 2015. szeptember 15-ig 190 ezer fő illegális migráns érintette a Csongrád megyei határszakaszt. A határzár életbe lépését követően már jóval kevesebben jutottak át, de januártól újból elkezdtek visszaszivárogni, nőtt a migrációs nyomás. Ugyan a korábbi állapotok nem tértek vissza, de az embercsempészek újból aktívak lettek, mert még mindig ez az egyik leggyorsabb útvonal, ráadásul Szerbiában és Magyarországon is autópálya van, amelyeken keresztül gyorsan Nyugat-Európába lehet érni.

polgaror_talalkozo07_gs

A törvényi változtatásnak köszönhetően most már a határtól számított 8 kilométeres sávban van lehetősége a rendőrségnek a kerítéshez kísérni a migránst, majd megkérni arra, hogy a legközelebbi tranzitzónánák jelentkezzen, ahol elbírálják menekültkérelmét. Ehhez kapcsolódóan felértékelődött a mélységi ellenőrzés szerepe, az embercsempészek felderítésében a polgárőrök is segítenek, jelzik a gyanús gépjárműveket. "A legfontosabb stratégiai partnerünk a polgárőrség" - szögezte le a rendőrtiszt.

Túrós András

, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke szerint ismét rá kell irányítani a megyei polgárőrségek vezetőinek figyelmét a migrációra. Úgy gondolja, a migrációs helyzet kezeléséből nem maradhat ki a szervezet, kötelessége felzárkózni a kormány álláspontjához. "Magyarország jól védekezik" - állapította meg. Úgy látja, ehhez képest Nyugat-Európában rosszabb a helyzet a terrormerényletek, s az elszaporodott bűncselekmények miatt. Nógrádihoz hasonlóan úgy látja, nem zárult le a népességmozgás, milliók várnak arra, hogy az Európai Unióba bejussanak. Kiemelte, példaértékű munkát végeznek a déli határszakaszon szolgáló polgárőrök, ami máshol tevékenykedő kollégáik számára is minta lehet. A 9 érintett határ közeli településen összesen 230 polgárőr van, ez Túrós szerint elegendő. Ha embercsempészekre, vagy más gyanús személyekbe bukkannak, akkor értesítik a rendőrséget, a migránsokat viszont fel is tartóztathatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.