Közélet

Komoly veszélynek tartja Tőkés Rudolf az orosz expanziót

Komoly veszélynek tartja Tőkés Rudolf az orosz expanziót

2016. szeptember 15., csütörtök
Komoly veszélynek tartja Tőkés Rudolf az orosz expanziót
tokes_rudolf_eloadas01_KF

Komoly veszélynek tartja Oroszország világszerte elért befolyásának növelése érdekében tett lépéseit Tőkés Rudolf, a Connecticuti Állami Egyetem professor emeritusa.

A biztonságpolitikai szakértő

Trócsányi László

igazságügyi miniszter meghívására a Szegedi Tudományegyetemen tartott csütörtöki előadásán úgy fogalmazott, a transzatlanti integráció lehet, hogy létrejön valamikor, de a hidegháború nem ért véget, és egészen különös formában folytatódik tovább. A professzor az általa új hidegháborúnak minősített folyamat elemei között említette az Európai Unió központilag irányított bomlasztását, Oroszország agresszív közel-keleti szerepvállalását, a KGB idejéből jól ismert dezinformációs stratégiáját, a belpolitikai folyamtok manipulánsára tett kísérleteket Kelet-Európában, valamint a világ minden részén elkövetett kibertámadásokat. Ez utóbbiak közül kiemelte az amerikai elnökválasztás befolyásolása érdekében tett lépéseket, amelyeket agressziónak minősített. Tőkés Rudolf úgy látja, az amerikai elnökválasztás korántsem lefutott verseny. A professzor bízik abban, hogy végül Clinton győz, bár ez - meglátása szerint - nem feltétlenül lesz főnyeremény Magyarországnak. A migrációs krízist Németország egyoldalú döntése következményének látja a szakértő. A németeknek szüksége volt munkaerőre, döntésüket azonban nem erőltethették volna rá a többi országra - mondta. Közölte: az Egyesült Államokban nem értik a kelet-európaiak ellenérzését a migránsokkal szemben. Amerika hagyományosan az emigránsok országa, és az elmúlt évtizedekben kedvezőek a tapasztalataik az akár több százezres számban érkező bevándorlóval kapcsolatban, akiknek integrációja sikeresen zajlott - tette hozzá Tőkés Rudolf. A Brexitet tragédiának nevező szakértő szerint a kilépés hosszú folyamat lesz, nagyon sok szál köti össze az uniót és Nagy-Britanniát, és valószínű, hogy végül az EU veszít többet vele. A gazdasági hátrányok mellett megemlítette, hogy a britek komoly ellenpólust jelentenek a közösségen belül Oroszországgal szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.