„Ha lenne íze Szegednek, halászlé ízű lenne” – állítja Frank Sándor mesterszakács, a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál ötletgazdája. A jubileumi, idén húszéves rendezvény keretében a szegedi rakparton és az újszegedi Partfürdőn egyaránt sokan voltak kíváncsiak a színes kavalkádra, na meg a finom halételekre. A Tisza Lajos Közéleti Egyesület és az Első Magyar Polgári Biztonságvédelmi Klaszter társaságában portálunk is kitelepült a halfőző versenyre.
„Ha lenne íze Szegednek, halászlé ízű lenne” – mondja
Frank Sándor
Venesz-díjas mesterszakács, a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál ötletgazdája. Elmesélte, a rendezvény első évében csak néhány bográcsban rotyogott a halászlé, arra számítottak ugyanis, hogy 1-200 embernél nem fog többet érdekelni, ma már három nap alatt 200 ezer embert látnak vendégül a Huszár Mátyás rakparton és a Partfürdőn. A mesterszakács szerint az lenne a jó, ha mindenki hetente 2-3 alkalommal is fogyasztana halat. „Nagyon egészséges a hal, jó alapanyag, fajtaválaszték hazánkban is van választék, amiből viszonylag elfogadható áron vásárolhatunk. Ezzel a fesztivállal nem titkolt célunk az volt kezdetektől, hogy a halfogyasztást népszerűsítsük, hogy ne csak karácsonykor egyenek az emberek halételeket. Azt elértük, hogy már ilyenkor is sok halat esznek a szegediek és a fesztivál vendégei” – mondta el Frank Sándor. Hozzátette, a Partfürdőn bár ilyenkor versengenek a főzőcsapatok, ám nem egy hagyományos gasztronómiai megmérettetésről van szó, hiszen nemcsak kóstoltak alapján dönt a zsűri, az is szempont, hogy például kellő mennyiségű italt kapott-e a csapat főzőmestere, de azt is megnézik, hogy ki a legügyesebb, csinosabb halfőző. Ahhoz azonban, hogy az örökös halfőző címet kiérdemelje valaki, ahhoz hét éven keresztül mindig részt kell vennie a fesztiválon. A jubileumi halfőzőn több mint 80-an neveztek az érdemrendre, de rajtuk kívül is jelentkeztek csapatok, a legnagyobb 3000 fővel. Tizennyolcadik alkalommal vesz részt a halfesztiválon a Szent János Áldás Asztaltársaság. "Harminc kilogramm pontyból főzünk, régen tettünk bele apróhalat is, de most már ezt nem engedi meg a hal és az alaplé aránya" - nyilatkozta lapunknak a kétszer különdíjat nyert csoport vezetője,
Tóth Ferenc
. Úgy látja, a halászlé minősége az alaplétől függ, azt kell jól elkészíteni. Elengedhetetlen a hal és a hagyma megfelelő aránya, aminek megtaláláshoz évek tapasztalata szükséges. Időnként meghívják bajai barátaikat is, ilyenkor nem csak tiszai, hanem dunai halászlé is rotyog. "Szerintem a két halászlé megfér egymás, mellett, de a tiszai kicsit jobb" - vélekedett Tóth Ferenc.
David Cao
még csak tiszai halászlevet kóstolt, nagyon szereti a szegedi hallé fűszerességét, mert ugyan Kínában is van hasonló étel, abba azonban nem tesznek paprikát. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a szokásokhoz híven dolgozói között saját versenyt hirdetett, amelyre tizenhárom csapat nevezett. „Ponty, harcsa, kárász, keszeg, amúr” – sorolta
Berta János
, hogy mi került a 45 literes bográcsban az alaplébe. Elmondta, több mint tíz éve minden alkalommal főz a Partfürdőn, szerinte a rendezvény legnagyobb értéke a kiváló hangulat.
Természetesen a pártok is képviseltették magukat a Partfürdőn, volt, ahol már az október 2-ai népszavazással kapcsolatos szóróanyagokat is osztogatták, így például a Fidesznél és DK-nál, az MSZP-nél a városról szóló kiadványt láttunk és természetesen pártlogóval ellátott ajándékokat, tollakat, öngyújtót. A Tisza Lajos Közéleti Egyesület két témában is gyűjtött aláírásokat a partfürdőn, bátran kijelenthetjük, hogy náluk álltak meg a legtöbben legalábbis egy fotó erejéig, sátruknál ugyanis nyárson „malachal” forgott, amit nagyon sokan megcsodáltak. „Ha valakinek ismeretlen lenne a malachal fogalom, nem meglepő, az egyesületünk egyik zalaegerszegi partnere ajánlotta fel, hogy malacot sütne” – magyarázta
Bartha László
, a TLKE elnöke. Ők egyébként nem egyedül települtek ki a Partfürdőre, hanem az Első Magyar Polgári Biztonságvédelmi Klaszterrel és portálunkkal. A XX. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválra természetesen a malachal mellett tradicionális szegedi halászlével is készültek a résztvevők, ami öt bográcsban rotyogott, de vendégül látták a nagycsaládosok egyesületét is, míg kétszáz adag halászlevet a hozzájuk betérő családoknak osztottak ki. Bartha László elmondta, közéleti tevékenységet is végeztek a fesztiválon, két témában is aláírásgyűjtést hirdettek, egy az EU-n belüli kezdeményezéshez csatlakoztak, amelynek lényege, hogy a tagállamok alapokmányaiba kerüljön be a család, mint alap értékrend. A másik kezdeményezés szintén a családokról szól, a TLKE úgy gondolja ugyanis, hogy a kormány rezsicsökkentő intézkedései Szegeden kevéssé éreztették hatásukat, szerintük azon díjtételek esetében, amelyekre az önkormányzatnak van ráhatása, csökkentéseket kellene eszközölni. „Szeged a vizek és a halászlé városa, neve nemcsak a napfénnyel, hanem a halászlével is egybeforrt, a helybéliek szeretik ezt a programot, így nem volt kérdés, hogy kijövünk” – fogalmazott a Fidesz-L.É.T. frakcióvezetője,
Nógrádi Tibor
. Hozzátette, a halászlé fogyasztása mellett tagjaikkal, szimpatizánsaikkal természetesen beszélgettek aktuálpolitikai kérdésekről is, mindenki a népszavazás iránt érdeklődött, és annak várható eredményeit és fejleményeit taglalta.
Korponyai Ernő
, a szegedi Fidelitas csoportelnöke szerint a halfesztivál kiváló alkalom a csapat összekovácsolására, ezért elsősorban a Fidelitas tagjait és ismerőseiket várták a Tisza partra. Szokásos helyen várta tagságát és a szimpatizánsokat a Demokratikus Koalíció is. „Ami nem szegedi, az nem is halászlé” – reagált
Binszki József
választókerületi elnök arra a kérdésünkre, hogy milyen étellel kínálják meg vendégeiket. Megjegyezte, a kikapcsolódás mellett e napon is politizálnak, ami szerinte természetes,
Varju László
és
Nagy Huszein Tibor
alelnököket várták a medence melletti, szokásos kitelepülési helyükön. A turizmus fellendüléséhez hozzájárulnak a fesztiválok, és mára már a szegedi gasztronómiai programkínálatból kihagyhatatlan a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – mondta el
Botka László
, aki szerint a húszéves múlttal rendelkező fesztivál elérte a célját, hiszen az ország minden részéből érkeznek szeptember első hétvégéjén Szegedre. A polgármester kérdésünkre elmondta, nagyon szereti a halászlevet, és – bár titokban – megkóstolta természetesen már a bajait is, de neki a tradicionális szegedi ízlik legjobban.
A halfőző versennyel párhuzamosan elkezdődött a XVII. MATASZ Kupa Nemzetközi Ejtőernyős Célbaugró Verseny, a megnyitón
Kiss-Rigó László
szeged-csanádi püspök is részt vett.Az este folyamán először Notár Mary szolgáltatja a talpalávalót a publikum számára, de a későbbiekben egyebek mellett a Szegedi Nemzeti Színház operett- és musicalénekesi is színpadra lépnek. A programok vasárnap is folytatódnak a rakparton, a fesztivált pedig 19.30-tól az R-GO koncertje, majd lézérshow és tűzijáték zárja.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.