Idén is megannyi finomság készült a halfesztiválon + FOTÓK (FRISSÍTVE)



„Ha lenne íze Szegednek, halászlé ízű lenne” – állítja Frank Sándor mesterszakács, a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál ötletgazdája. A jubileumi, idén húszéves rendezvény keretében a szegedi rakparton és az újszegedi Partfürdőn egyaránt sokan voltak kíváncsiak a színes kavalkádra, na meg a finom halételekre. A Tisza Lajos Közéleti Egyesület és az Első Magyar Polgári Biztonságvédelmi Klaszter társaságában portálunk is kitelepült a halfőző versenyre.
„Ha lenne íze Szegednek, halászlé ízű lenne” – mondja
Frank Sándor
Venesz-díjas mesterszakács, a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál ötletgazdája. Elmesélte, a rendezvény első évében csak néhány bográcsban rotyogott a halászlé, arra számítottak ugyanis, hogy 1-200 embernél nem fog többet érdekelni, ma már három nap alatt 200 ezer embert látnak vendégül a Huszár Mátyás rakparton és a Partfürdőn. A mesterszakács szerint az lenne a jó, ha mindenki hetente 2-3 alkalommal is fogyasztana halat. „Nagyon egészséges a hal, jó alapanyag, fajtaválaszték hazánkban is van választék, amiből viszonylag elfogadható áron vásárolhatunk. Ezzel a fesztivállal nem titkolt célunk az volt kezdetektől, hogy a halfogyasztást népszerűsítsük, hogy ne csak karácsonykor egyenek az emberek halételeket. Azt elértük, hogy már ilyenkor is sok halat esznek a szegediek és a fesztivál vendégei” – mondta el Frank Sándor. Hozzátette, a Partfürdőn bár ilyenkor versengenek a főzőcsapatok, ám nem egy hagyományos gasztronómiai megmérettetésről van szó, hiszen nemcsak kóstoltak alapján dönt a zsűri, az is szempont, hogy például kellő mennyiségű italt kapott-e a csapat főzőmestere, de azt is megnézik, hogy ki a legügyesebb, csinosabb halfőző. Ahhoz azonban, hogy az örökös halfőző címet kiérdemelje valaki, ahhoz hét éven keresztül mindig részt kell vennie a fesztiválon. A jubileumi halfőzőn több mint 80-an neveztek az érdemrendre, de rajtuk kívül is jelentkeztek csapatok, a legnagyobb 3000 fővel. Tizennyolcadik alkalommal vesz részt a halfesztiválon a Szent János Áldás Asztaltársaság. "Harminc kilogramm pontyból főzünk, régen tettünk bele apróhalat is, de most már ezt nem engedi meg a hal és az alaplé aránya" - nyilatkozta lapunknak a kétszer különdíjat nyert csoport vezetője,
Tóth Ferenc
. Úgy látja, a halászlé minősége az alaplétől függ, azt kell jól elkészíteni. Elengedhetetlen a hal és a hagyma megfelelő aránya, aminek megtaláláshoz évek tapasztalata szükséges. Időnként meghívják bajai barátaikat is, ilyenkor nem csak tiszai, hanem dunai halászlé is rotyog. "Szerintem a két halászlé megfér egymás, mellett, de a tiszai kicsit jobb" - vélekedett Tóth Ferenc.
David Cao
még csak tiszai halászlevet kóstolt, nagyon szereti a szegedi hallé fűszerességét, mert ugyan Kínában is van hasonló étel, abba azonban nem tesznek paprikát. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a szokásokhoz híven dolgozói között saját versenyt hirdetett, amelyre tizenhárom csapat nevezett. „Ponty, harcsa, kárász, keszeg, amúr” – sorolta
Berta János
, hogy mi került a 45 literes bográcsban az alaplébe. Elmondta, több mint tíz éve minden alkalommal főz a Partfürdőn, szerinte a rendezvény legnagyobb értéke a kiváló hangulat.

Természetesen a pártok is képviseltették magukat a Partfürdőn, volt, ahol már az október 2-ai népszavazással kapcsolatos szóróanyagokat is osztogatták, így például a Fidesznél és DK-nál, az MSZP-nél a városról szóló kiadványt láttunk és természetesen pártlogóval ellátott ajándékokat, tollakat, öngyújtót. A Tisza Lajos Közéleti Egyesület két témában is gyűjtött aláírásokat a partfürdőn, bátran kijelenthetjük, hogy náluk álltak meg a legtöbben legalábbis egy fotó erejéig, sátruknál ugyanis nyárson „malachal” forgott, amit nagyon sokan megcsodáltak. „Ha valakinek ismeretlen lenne a malachal fogalom, nem meglepő, az egyesületünk egyik zalaegerszegi partnere ajánlotta fel, hogy malacot sütne” – magyarázta
Bartha László
, a TLKE elnöke. Ők egyébként nem egyedül települtek ki a Partfürdőre, hanem az Első Magyar Polgári Biztonságvédelmi Klaszterrel és portálunkkal. A XX. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválra természetesen a malachal mellett tradicionális szegedi halászlével is készültek a résztvevők, ami öt bográcsban rotyogott, de vendégül látták a nagycsaládosok egyesületét is, míg kétszáz adag halászlevet a hozzájuk betérő családoknak osztottak ki. Bartha László elmondta, közéleti tevékenységet is végeztek a fesztiválon, két témában is aláírásgyűjtést hirdettek, egy az EU-n belüli kezdeményezéshez csatlakoztak, amelynek lényege, hogy a tagállamok alapokmányaiba kerüljön be a család, mint alap értékrend. A másik kezdeményezés szintén a családokról szól, a TLKE úgy gondolja ugyanis, hogy a kormány rezsicsökkentő intézkedései Szegeden kevéssé éreztették hatásukat, szerintük azon díjtételek esetében, amelyekre az önkormányzatnak van ráhatása, csökkentéseket kellene eszközölni. „Szeged a vizek és a halászlé városa, neve nemcsak a napfénnyel, hanem a halászlével is egybeforrt, a helybéliek szeretik ezt a programot, így nem volt kérdés, hogy kijövünk” – fogalmazott a Fidesz-L.É.T. frakcióvezetője,
Nógrádi Tibor
. Hozzátette, a halászlé fogyasztása mellett tagjaikkal, szimpatizánsaikkal természetesen beszélgettek aktuálpolitikai kérdésekről is, mindenki a népszavazás iránt érdeklődött, és annak várható eredményeit és fejleményeit taglalta.
Korponyai Ernő
, a szegedi Fidelitas csoportelnöke szerint a halfesztivál kiváló alkalom a csapat összekovácsolására, ezért elsősorban a Fidelitas tagjait és ismerőseiket várták a Tisza partra. Szokásos helyen várta tagságát és a szimpatizánsokat a Demokratikus Koalíció is. „Ami nem szegedi, az nem is halászlé” – reagált
Binszki József
választókerületi elnök arra a kérdésünkre, hogy milyen étellel kínálják meg vendégeiket. Megjegyezte, a kikapcsolódás mellett e napon is politizálnak, ami szerinte természetes,
Varju László
és
Nagy Huszein Tibor
alelnököket várták a medence melletti, szokásos kitelepülési helyükön. A turizmus fellendüléséhez hozzájárulnak a fesztiválok, és mára már a szegedi gasztronómiai programkínálatból kihagyhatatlan a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – mondta el
Botka László
, aki szerint a húszéves múlttal rendelkező fesztivál elérte a célját, hiszen az ország minden részéből érkeznek szeptember első hétvégéjén Szegedre. A polgármester kérdésünkre elmondta, nagyon szereti a halászlevet, és – bár titokban – megkóstolta természetesen már a bajait is, de neki a tradicionális szegedi ízlik legjobban.
Korábban írtuk:
A halfőző versennyel párhuzamosan elkezdődött a XVII. MATASZ Kupa Nemzetközi Ejtőernyős Célbaugró Verseny, a megnyitón
Kiss-Rigó László
szeged-csanádi püspök is részt vett.Az este folyamán először Notár Mary szolgáltatja a talpalávalót a publikum számára, de a későbbiekben egyebek mellett a Szegedi Nemzeti Színház operett- és musicalénekesi is színpadra lépnek. A programok vasárnap is folytatódnak a rakparton, a fesztivált pedig 19.30-tól az R-GO koncertje, majd lézérshow és tűzijáték zárja.