Közélet

Az akadálymentes utazást népszerűsíti az idén a turizmus világnapja

Az akadálymentes utazást népszerűsíti az idén a turizmus világnapja

2016. szeptember 27., kedd
Az akadálymentes utazást népszerűsíti az idén a turizmus világnapja

Az akadálymentes utazást népszerűsíti az idén az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) felhívása, amelyhez csatlakozva Magyarországon hatodik alkalommal ünneplik meg a turizmus világnapját szeptember 27-én, a Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint országszerte ingyenes programokkal várják az érdeklődőket.

A turizmus és az utazás népszerűsítésén túl a világszervezet minden évben egy fő téma köré csoportosítja programjait, amely az idén a turizmus mindenkié (Tourism for All - Promoting Universal Accessibility). Az ENSZ Turisztikai Világszervezete arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenkinek joga van megtapasztalni a világ sokszínűségét és szépségét, ezért a világnap az idén az akadálymentesség fontosságát emeli ki.

Taleb Rifai

, az UNWTO főtitkára a világszervezet honlapján közzétett üzenetében rámutatott: a világ népességének 15 százaléka, nagyjából egymilliárd ember él a fogyatékosság valamelyik formájával, ők csak nagy nehézségek árán képesek megtapasztalni az utazás élményét, más kultúrák megismerését, a természet felfedezését. Az idén első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal turisztikai nyílt napot szervez a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) a világnapon, amelyhez összesen 20 programmal csatlakoztak a budapesti turisztikai szolgáltatók. A programok nagy része ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni

ITT

lehet. Magyarországon idén január-júliusban a szálláshelyek 5,5 százalékkal több, 15 millió 249 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 4,1 százalékkal, a belföldi vendégek 6,9 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos időszakához képest. Az első hét hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 7,2 százalékkal magasabb, 216,1 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ebből a szállásdíj 126,9 milliárd forint volt, 9,2 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakban, a vendéglátásból származó bevétel 2,1 százalékkal, 43,6 milliárdra nőtt, az egyéb bevételek 6,9 százalékkal, 45,5 milliárd forintra emelkedtek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.