Közélet

A tanulásra hangolódnak a móravárosi szakképző iskola diákjai

A tanulásra hangolódnak a móravárosi szakképző iskola diákjai

2016. szeptember 5., hétfő
A tanulásra hangolódnak a móravárosi szakképző iskola diákjai
moravaros_projekt_05

Mint eddig minden szeptemberben, az első tanítási napokban tanévkezdő projekttel hangolódnak a tanulásra a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Ipari Szakképző és Általános Iskola tanulói. A diákok ismerkednek, karrier- és életutat terveznek, az intézmény így szeretné megkönnyíteni számukra a beilleszkedést, közelebb hozni egymáshoz a tanulókat.

"Felnőni és megnyílni", ezzel a szlogennel vette kezdetét a tanév a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Ipari Szakképző és Általános Iskolában, amely egyúttal a Szegedi Tudományegyetem és a Református Egyetemi Gyülekezet hallgatói által létrehozott interaktív kiállítás jeligéje is. A projektbe az intézmény összes szakgimnáziumi és szakközepes osztálya bekapcsolódott, a gólyáktól egészen a végzősökig. Az évfolyamok más és más feladatokat kapnak az elkövetkező négy napban, míg az elsősök egymással és Szegeddel ismerkednek, addig a felsősök életutakat járnak be és alakítanak ki. "Olyan témát szoktunk keresni a nagyobb évfolyamoknak, melyek amellett, hogy az iskolára hangolják őket, valamilyen célt is kitűznek számukra. Az egyetem és a református gyülekezet kiállítása olyan kérdéseket feszeget hat életútban, melyek aktuálisak, s akár még mi, felnőttek is okulhatunk belőlük. A tárlat elgondolkodtatja őket, milyen kihívásokkal kell majd szembenézniük az éltben, illetve segít nekik abban, hogy kialakuljon a hivatástudatuk, elkötelezettek legyenek szakmájuk iránt" - vázolta fel portálunknak

Krämmer Erika

, az iskola igazgatóhelyettese. A péntektől szerdáig tartó projekthét során a 10. évfolyamosok bejárják az önismeret és szeretetnyelv; a szülőktől való leszakadás; a kommunikáció és konfliktuskezelés; a szerelem, párkapcsolat és intimitás; a férfi és női identitás; valamint a társadalmi felelősségvállalás állomásokat. Az életutak megismerését követően pedig feladatul kapják, hogy a karrier jegyében építsék fel saját jövőképüket - ezeket a 11. és 12., illetve a 9. osztályosok pontozzák majd. A gólyák programja a legszínesebb, ők a pénteki ismerkedési és csapatépítő foglalkozásokat követően hétfőn városi sétára indulnak, kedden pedig többek között tájékoztató és pályaorientációs tréningeken vehetnek részt. Krämmer Erika elmondta, a városbejárás egy térkép egy és fényképezőgép segítségével történik, az osztályok ugyanis Szeged nevezetességeinél megörökítik magukat. A két végzős évfolyam viszont gőzerővel készül az érettségire: számukra hétfőtől megkezdődnek a tanórák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.