Közélet

Rétvári: stabil a fesztiválok állami támogatása

Rétvári: stabil a fesztiválok állami támogatása

2016. augusztus 29., hétfő
Rétvári: stabil a fesztiválok állami támogatása

A kormány jövőre több mint egymilliárd forintot fordít a fesztiválok támogatására - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Nyíregyháza polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatóján a nyírségi megyeszékhelyen hétfőn.

Rétvári Bence

hangsúlyozta, stabil a fesztiválok állami támogatása, az erre a célra fordítható összeg a 2017-es költségvetésben rendelkezésre áll. Jövőre az ideihez képest megduplázza, vagyis 500 millió forintra emeli a kabinet a vidéki fesztiválok támogatási összegét, amit például a szervezésre, a promócióra vagy a technikai fejlesztésekre használhatnak fel a rendezvények szervezői - mondta a politikus. Rétvári Bence kifejtette, a különböző jogcímeken adható támogatásokkal az a célja a kormánynak, hogy megerősítse a vidéki fesztiválokat, sokszínűvé tegye őket, valamint a minőségi kultúra közvetítésére ösztönözze a szervezőket. Fontos, hogy ne kizárólag Budapest központú legyen a magyar fesztiválélet, vidéken is legyen minél több színházi, kézműves vagy népművészeti rendezvény - tette hozzá. Az államtitkár a Nyíregyházán jelenleg tartó Vidor Fesztivál kapcsán megjegyezte, a kormányzat által biztosított összeg a vidéki fesztiválok megszervezése mellett a nagyobb, több éven át tartó fesztiválok támogatására egyaránt vonatkozik.

Kovács Ferenc

, Nyíregyháza polgármestere a városban elkezdődött kulturális beruházásokkal kapcsolatban elmondta, a Modern Városok Program keretében, állami beruházással megkezdődött

Kállay Miklós

egykori miniszterelnök Bessenyei téren álló kúriájának felújítása. A kivitelezést követően városi tulajdonba kerül az ingatlan, ahol a tervek szerint a Kállay-gyűjteményt helyezik majd el. Másfél milliárd forint értékű fejlesztés segítségével a sóstógyógyfürdői skanzen is megújul, a beruházáshoz a kormány a város számára 500 millió forintot biztosított, ebből az összegből november végéig elkészülnek a kiviteli tervek - közölte a helyhatósági vezető. Kovács Ferenc hozzátette, a műemlék jellegű szabadtéri színpad felújítása keretében a technikai korszerűsítést és a berendezésék cseréjét végzik majd el. A polgármester a sajtótájékoztatón jelezte, a város szeretne a következő évben egy néptáncfesztivált szervezni, amelyet - évenkénti váltással - a Cantemus Kórusfesztivállal párhuzamosan rendeznének meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.