Közélet

Obama a közép-amerikai menekültek védelméről egyeztetett a Costa Rica-i elnökkel

Obama a közép-amerikai menekültek védelméről egyeztetett a Costa Rica-i elnökkel

2016. augusztus 23., kedd
Obama a közép-amerikai menekültek védelméről egyeztetett a Costa Rica-i elnökkel

Az Egyesült Államokba igyekvő közép-amerikai menekültek helyzetéről és megsegítésükről egyeztetett Costa Rica államfőjével az amerikai elnök és alelnöke.

Luis Guillermo Solís

- aki 2014 óta irányítja a közép-amerikai országot - helyi idő szerint hétfőn volt a Fehér Ház vendége, ahol a szabadságáról éppen visszatért

Barack Obama

elnökkel a közép-amerikai országok biztonsági és kormányzati válságainak megoldásáról, illetve az ezekből az országokból menekülők megsegítéséről tárgyalt. A menekültválság nem elsősorban a karibi országot érinti, hanem más közép-amerikai országokat, köztük Guatemalát, Salvadort és Hondurast. Ezekből az államokból ugyanis az egyre inkább elharapódzó erőszak és a mélyülő szegénység miatt tízezrek kelnek útra, s többségük Costa Ricán keresztül az Egyesült Államok felé igyekszik. Costa Rica átmeneti szállást biztosít a menekülőknek, akiknek segítségére van az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) is. A Fehér Ház szűkszavú közleménye szerint az amerikai elnök és Joe Biden alelnök dicsérte Costa Rica elkötelezettségét, ám arról nem esik szó a dokumentumban, hogy vajon Washington felajánl-e - és ha igen, milyen jellegű - segítséget Costa Ricának a menekültek ellátásában. Közben az ENSZ éppen hétfőn este hozott nyilvánosságra újabb jelentést arról, hogy közép-amerikai gyermekek ezrei próbálnak elmenekülni hazájukból az erőszak elől. Valamennyien az amerikai határ felé veszik útjukat, szülők, vagy felnőttek kísérete, felügyelete nélkül. Az idén - a világszervezet adatai szerint - az év első hónapjában 26 ezer, kísérő nélkül menekülő kiskorút tartóztattak fel a mexikói-amerikai határon. További több mint 29 ezer gyermek a szüleivel, többnyire az édesanyjával jutott el az Egyesült Államok déli határáig. Elsöprő többségük Guatemalából, Salvadorból és Hondurasból menekült el. "Szívszorító látni ezeket a gyermekeket - akik jobbára tinédzserek, de vannak köztük kisebbek is -, amint hosszadalmas és veszélyes út után, a végletekig kimerülve érkeznek meg az amerikai határhoz a biztonságos és jobb élet reményében" - idézte a San Franciso Chronicle című lap az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) igazgatóhelyettesének, Justin Forsyth-nak a szavait. Forsyth leszögezte azt is: a menekülők óriási lélekszáma azt bizonyítja, hogy halaszthatatlan az adott országokban pusztító erőszak megfékezése, illetve ezekben az államokban a társadalmi-gazdasági viszonyok alapvető megváltoztatása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.