Közélet

Lebénulnak, majd elpusztulnak a madarak a Zápor-tó partján

Lebénulnak, majd elpusztulnak a madarak a Zápor-tó partján

2016. augusztus 30., kedd
Lebénulnak, majd elpusztulnak a madarak a Zápor-tó partján
SZS20160817_kacsak_a_zapor_toban_001

Legutóbb 2008-ban történt tömeges madárpusztulás a Zápor-tónál, akkor a botulizmusért, vagyis egy bénulással járó fertőzésért felelős baktérium tizedelte meg a tőkés récék állományát. A Szegedi Vízmű szerint a vízminőség megfelelő a záportározó vizében, a Kiskunsági Nemzeti Park viszont már több madártetemet is elszállított a tópartról.

A madárhullásra és a beteg tőkés récék viselkedésére egy környéken élő olvasónk hívta fel szerkesztőségünk figyelmét. Három hete találta az első madártetemet, s mivel naponta többször is jár a Zápor-tónál, a beteg, később elpusztult madarak esetében megfigyelte a botulizmusra jellemző, vagyis bénulással járó betegség tipikus tüneteit. Azóta önkéntesként működik közre az eseményekben, ha elhullott madarat talál, értesíti a Kiskunsági Nemzeti Park szegedi irodáját.

Ellenőrzésenként egy madártetem

A beteg tőkés récék viselkedése és minden egyéb körülmény arra mutat, valóban a botulizmust okozó baktérium elszaporodása áll a madárhullás hátterében.

Bakacsi Gáborral

, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület-vezetőjével közösen jártuk körbe a Zápor-tavat kedden, ő idézte fel, hogy 2008-ban is történt már tömeges madárpusztulás, ugyanitt. Akkor volt olyan nap, hogy 6 elhullott példányt is összeszedtek a part mentén. „A nyári kánikulában a szerves anyagok bomlásnak indulnak a tóban, oxigénszegény környezetben pedig robbanásszerűen szaporodnak el a baktériumok – tért ki a szakember a botulizmus terjedésére –, így a vízből táplálkozó madarak megbetegedhetnek. Ha nagy mennyiségben kerül szervezetükbe a baktériumból, akkor először a végtagjaik, majd a nyakuk és a fejük is lebénul, végül az állat elpusztul. Tudomásom szerint minden gerincesre veszélyes lehet a baktérium, akár emberre is, ha fertőzésben elpusztult halat vagy tőkés récét nagy mennyiségben fogyaszt, de erre nincs gyakorlat. Ugyanakkor nem javasolt a mérgezett példányok étkezési szándékkal történő begyűjtése.”

SZS20160817_kacsak_a_zapor_toban_010

A természetvédelmi őrkerület-vezető múlt héten kapta az első lakossági bejelentést, akkor ügyeleti időben ellenőrizte a tavat, majd másnap és harmadnap is kilátogatott. Minden alkalommal egy-egy madártetemet vitt el. „A hőmérséklet lehűlésével a bomlási folyamat leállhat, szóval megtörténhet, hogy a természet rendezi majd a tó sorsát. Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott, s mivel a tórendszer úgy van kialakítva, hogy a legnagyobból túlcsorduljon a felesleg a kisebb, majd a még kisebb tavakba, ezért a bomlástermékek koncentrációja – ha el is érte a kritikus mennyiséget – a csapadékkal együtt hígulhatott” – folytatta Bakacsi. Amennyiben a természet nem tudja visszavenni az irányítást, úgy a tó üzemeltetéséért és karbantartásáért felelős társaság háríthatná el a problémát. A szakember szerint a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldást az jelentené, hogy tiszta vízzel töltenék fel a tavakat az a már említett hígítás érdekében. Mivel sokan horgásznak a Zápor-tó partján, olvasónk felhívta figyelmüket a veszélyforrásra. A tilosban pecázók azt mondták, ők nem eszik meg vagy viszik haza a halakat, csak hobbiból járnak ki a partra. Nagyobb veszélynek vannak kitéve azok, akik a tiltótáblák ellenére nyáron belemerészkednek az iszapos tóba, illetve fokozottan kell figyelniük a kutyasétáltatóknak is, nehogy az ebek beleigyanak a vízbe, esetleg belekóstoljanak a dögökbe. A fiatal önkéntes az erre vonatkozó figyelmeztetést szegedi kutyás közösségi csoportokban is megosztotta.

SZS20160817_kacsak_a_zapor_toban_005

A vízminőség rendben van

Kerestük a záportározó kezelőjét, a Szegedi Vízmű Zrt-t is, ahonnan írásban válaszoltak kérdéseinkre. Mint jelezték, sem írásban, sem szóban nem érkezett hozzájuk lakossági bejelentés arról, hogy több elpusztult tőkés récét találtak volna az elmúlt hetekben a tó környékén. „A Szegedma.hu megkeresését követően azonnal helyszíni szemlét tartottak a vízmű szakemberei, azonban két kisebb halon kívül nem találtak beteg, vagy elhullott állatot, madarat a tóban, illetve mellette. Számos madár volt a vízben és körülötte most is, de azok mind egészségesnek látszottak” – hangsúlyozták. A július 26-ai vízminta-ellenőrzést követően a társaság szakemberei ismét mintát vettek, a vízminőséget pedig továbbra is megfelelőnek találták. Válaszlevélben azt írták, ha a 2008-as eset megismétlődne, akkor a nyolc évvel ezelőtti eljárást követik, vagyis a vízminták fizikai-kémiai mikrobiológiai laborvizsgálatát követően értesítik az Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomást, hogy a hatóság az elszállított madártetemeket tovább vizsgálhassa, és a problémát mielőbb elháríthassák.

SZS20160817_kacsak_a_zapor_toban_006

„A Szegedi Vízmű Zrt. a Zápor-tó és a többi helyi záportározó kezelője. Ezeknek a „tavaknak” a feladata a környezetükben leesett csapadékvizek összegyűjtése. A záportározók vizének minőségét rendszeresen ellenőrizzük, vizsgáljuk, ahol szükségesnek látjuk, ott beavatkozunk. Természetesen folyamatosan nagy figyelemmel kísérjük a Zápor-tó állapotát, és probléma esetén megtesszük a szükséges lépéseket (vízvizsgálat, vízutánpótlás, tómeder takarítása), együttműködünk a természetvédőkkel, állatvédőkkel, az illetékes hatóságokkal.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.