Közélet

Hatályba lépett a dohánytermékek csomagolását szabályozó új kormányrendelet

Hatályba lépett a dohánytermékek csomagolását szabályozó új kormányrendelet

2016. augusztus 20., szombat
Hatályba lépett a dohánytermékek csomagolását szabályozó új kormányrendelet
A kormányrendeletnek megfelelõ cigarettásdoboz-minta

Hatályba lépett szombaton a dohánytermékek csomagolását is szabályozó kormányrendelet, amelynek értelmében az új cigaretta- és cigarettadohány-termékek csak egységes csomagolásban kerülhetnek piacra. A már forgalomban lévő márkák 2019. május 20-ig átmeneti mentességet kapnak.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az augusztus 20-ától hatályos rendelet értelmében a csomagoláson nem tüntethető fel márkajelzés, illetve védjegy, a márkaneveket és a termékneveket csak meghatározott színnel és betűtípussal lehet megjeleníteni. A szabályozás minden imázs- vagy promóciós információ alkalmazását korlátozza vagy tiltja. A már forgalomban lévő márkák átmeneti mentességet kapnak, azonban 2019. május 20-tól már minden cigaretta és cigarettadohány csak a rendeletben meghatározott csomagolásban kerülhet az üzletekbe. Az új szabályozás tiltja az ízesített cigaretta, cigarettadohány forgalmazását. Kivétel a rendelkezés alól a mentol ízesítésű cigaretta és cigarettadohány, amely 2020. május 20-áig forgalmazható, ha a mentolos ízesítést a gyártási vagy csomagolási folyamat során adják hozzá a dohánytermékhez. Az ÁNTSZ kiemelte: az egységes csomagolás keresletcsökkentő intézkedés, csökkenti a dohánytermékek vonzerejét, megakadályozza, hogy a dohánytermékek csomagolását reklámok és promóciók formájában is felhasználják, korlátozza a csomagolás és címkézés során használt megtévesztő elemek alkalmazását, növeli az egészségvédő figyelmeztetések hatékonyságát. Felidézték, a kormány 2008 óta számos intézkedést vezetett be a dohányzás visszaszorítása érdekében, például attól az évtől tilos a dohánytermékek közvetlen és közvetett reklámja, 2012-től pedig tilos a dohányzás zárt légterű közterületeken, illetve közintézményekben. A cél a dohányzás által okozott betegségek visszaszorítása és a dohányzásról való leszokás segítése - áll a közleményben. A dohányzás káros hatásairól, és az életbe lépő változásokról folyamatos tájékoztatás érhető el az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (www.antsz.hu) Nemzeti Egészségfejlesztési Intézetének (www.egeszseg.hu) honlapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.