Közélet

Augusztusban tovább javult az euróövezet gazdasági teljesítménye

Augusztusban tovább javult az euróövezet gazdasági teljesítménye

2016. augusztus 23., kedd
Augusztusban tovább javult az euróövezet gazdasági teljesítménye

A vártnál kissé jobban alakult az euróövezet gazdasági teljesítménye augusztusban a Markit Economics gazdaságkutató intézet kedden közzétett beszerzésimenedzser-indexei alapján.

Az euróövezet augusztusi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értéke kissé elmaradt ugyan a várttól, a szolgáltatóipari és az összetett index azonban kellemes meglepetést okozott. A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index előzetes augusztusi értéke 51,8 pontra csökkent a júliusi 52,0 pontról. Elemzők a júliusival megegyező értéket vártak augusztusra is. A szolgáltatóipari BMI 53,1 pontra emelkedett a júliusi 52,9 pontról. A piacon kissé alacsonyabb értékre, 52,8 pontra számítottak. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett összetett augusztusi BMI 53,3 pontra, hét havi csúcsra emelkedett a júliusi 53,2 pontról. Elemzők a júliusival megegyező értéket vártak. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi. Az augusztusi BMI-adatok tanúsága szerint az euróövezet stabil növekedési pályán marad a harmadik negyedévben is, és semmi nem utal arra, hogy a Brexit erről letérítette volna - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. Rámutatott, hogy az augusztusi BMI-adatok az év első felében is tapasztalt átlagnak megfelelő 0,3 százalékos negyedéves és 1,2 százalékos éves GDP-növekedésre engednek következtetni a harmadik negyedévben is. A BMI-mutatók augusztusban tanúsított ellenálló-képessége alapján az EKB valószínűleg nem látja majd szükségét azonnali gazdaságösztönző intézkedések alkalmazására. A foglalkoztatás alakulásában tapasztalt nem kielégítő, a megrendelések viszonylag lassú növekedése, illetve az erőtlen üzleti hangulatindexek és az infláció alakulása alapján azonban a döntéshozók az év hátralévő részében még folyamodhatnak ösztönző intézkedésekhez - fejtette ki Chris Williamson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.