Közélet

A tiltott fürdőhelyek veszélyeire hívja fel a figyelmet a vízirendészet + FOTÓK

A tiltott fürdőhelyek veszélyeire hívja fel a figyelmet a vízirendészet + FOTÓK

2016. augusztus 7., vasárnap
A tiltott fürdőhelyek veszélyeire hívja fel a figyelmet a vízirendészet + FOTÓK
vizirendeszet_ellenorzes026kf

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság fokozott ellenőrzésekkel próbálja megelőzni a vízi baleseteket - írja az elavidek.hu. Munkájába bevonta a vízimentőket és a polgárőröket is, akikkel szombaton egy közös gyakorlaton mutattak be egy vízimentést és elsősegélynyújtást, emellett körbejárták a szegedi illegális partszakaszokat, és tájékoztatást adtak a fürdőzőknek a lehetséges veszélyekről. A körúton a SZEGEDma.hu fotóriportere is részt vett.

Az elavidek.hu cikke szerint

egy belügyminisztériumi rendelet szabályozza a szabadvizekben való fürdőzést. Ahol azt tiltótábla jelzi, ott tilos a fürdőzés minden esetben, ahol nem jelzi, ott a rendelet szabályai az irányadóak. Elsősorban a hajózható helyeken nem szabad fürödni, mivel itt nagyon nehéz észrevenni egy motorcsónakkal közlekedő személynek, hogy valaki úszik a vízen. Az illegális fürdőzőhelyek azért is jelenthetnek számos veszélyt, mivel itt nincs jelen állandóan képesítéssel ellátott személyzet, aki a mentést vagy elsősegélynyújtást azonnal eltudja kezdeni egy baleset esetén. A fürdőhelyeket minden esetben úgy jelölik, ki, hogy ott a vízminőség teljes mértékben megfelelő, valamint megvannak az életmentéshez szükséges eszközök. A vízirendőrség a nyár folyamán fokozottan ellenőrzi az illegális fürdőhelyeket is. Szegeden a Sárga, a Foka és a Lapos területe számít tiltottnak. Az itt strandolóknak számolnia kell azzal, hogyha többszöri felszólításra sem hagyják abba a fürdőzést, 5 ezertől akár 50 ezer forintig is terjedhet a rájuk kiszabott bírság. „Aki ilyen partszakaszon merészkedik a vízbe, azt első alkalommal polgárbarát módon figyelmeztetjük, majd ha ennek ellenére újra tiltott helyen fürdik, vagy többször visszamegy, akkor szigorúbbak szankciók, például helyszíni bírságot vagy feljelentést alkalmazunk” – mondta el

Illés Gergely

rendőrszázados. Hozzátette, fokozott jelenlétükkel próbálják megelőzni a baleseteket, ha pedig riasztást kapnak, megpróbálnak minél gyorsabban a helyszínre érni és intézkedni.

vizirendeszet_ellenorzes005kf

A kisgyermekes családok számra is jó program lehet egy tiszai strandolás, ám ebben az esetben még elővigyázatosabbnak kell lenniük a szülőknek, hiszen a víz egyes helyeken hirtelen mélyül. A kijelölt fürdőhelyeken bóják jelzik a vízmélységet. „Biztonságos érzés, hogy vannak itt kiképzett emberek, látható, hogy meddig tart a gyermekek számára biztonságos rész. Annyira nincsenek szabadjára engedve a gyerekek, ha mélyebb vízbe mennek, akkor karúszót vagy mellényt adunk fel rájuk” – árulta el

Gönczöl Tímea

, aki gyakran jár az újszegedi szabadstrandra két kisgyermekével. A vízimentők és a vízirendőrség a Tisza szegedi részének 10 kilométeres szakaszában van jelen. A tapasztalatok alapján a fürdőzők nem figyelnek a tiltott jelzésre. Ez azért is probléma, mert ha nincs, aki a bajbajutotton segítsen, a végeredmény tragédia lehet.

Seller András

, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat elnöke leszögezte, hogy még a tapasztalt úszóknak is meggyűlhet a baja a folyóvízzel. Tévhit ugyanis, hogy sokan, akik medencében jól úsznak, nem biztos, hogy természetes vízben is olyan biztonsággal birkóznak meg a hullámokkal. „Eddig egy ember fulladt Tiszába a Sárgánál, illetve 3 embert mentettünk, egyet életveszélyes állapotban, a másik két személyt pedig a hajba emeltük be” – közölte.

vizirendeszet_ellenorzes001kf

A Vezetőképző Akadémia és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrőrs vezetői képzési programot dolgoztak ki a vízirendőrök speciális oktatására, amelynek során az állomány tagjai képesek lesznek a vízből mentőeszközök segítségével kiemelni a bajba jutott embereket, és a hajóban vagy a vízparton az mentők megérkezéséig el tudják látni a sérülteket. A vízből mentés témakörét a Magyar Élet- és Vízimentő Szakszövetség, az elsősegély nyújtási és újraélesztési tematikát pedig az Oxyteam Országos Sportmentőszolgálat szakemberei dolgozták ki. „A gyakorlatban ezek rövid időtartamú, 2-3 napos képzések. Olyan ismereteket próbálunk behozni, melyekkel a rendőrség nem rendelkezik ezen a területen és nagyon kedvezők a tapasztalatok” – mondta el a képzésekről

Krauzer Ernő

rendőrezredes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.