Közélet

A hajtató paprikakertészek nagyon jó, a szabadföldi termesztők közepes évet zárnak

A hajtató paprikakertészek nagyon jó, a szabadföldi termesztők közepes évet zárnak

2016. augusztus 26., péntek
A hajtató paprikakertészek nagyon jó, a szabadföldi termesztők közepes évet zárnak
paprika_zoldseg

Az idei, nem túl nagy hőség a hajtató paprikakertészeknek kedvezett, nagyon jó évet zárnak, a szabadföldi paprikatermesztők azonban csak közepeset az esőzések miatt - mondta az MTI-nek Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke pénteken a Magyar Paprika Napja nevű konferencián, Kecskeméten.

Ledó Ferenc

hangsúlyozta: a hajtatott paprika esetében a jó minőségi- és mennyiségi hozam mellett idén a termelői árak is jobban alakultak. Ez utóbbi a kevesebb importnak és jobb szabályozásnak, valamint a növekvő vásárlóerőnek tulajdonítható. A szabadföldi termesztésű paprika esetében ugyan nagy fagy- és viharkárok nem voltak, de a sok csapadék komoly növényvédelmi problémákat, jelentős hozam- és minőségkiesést okozott. Az FruitVeB elnöke emlékeztetett: Magyarországon mintegy 200 ezer tonna paprikát termelnek. A hajtatott paprika 90 százalékát, míg a szabadföldi termesztésből származó paprika 20-25 százalékát értékesítik közvetlenül a fogyasztóknak, a többit feldolgozzák. Hajtatásból mintegy 1500-1600 hektáron évi 165-170 ezer tonna jórészt fehér paprikát, hegyes erőst és kápiát termesztenek, de kisebb mennyiségben paradicsom- és Kalifornia paprika is előfordul. A szabadföldi termesztés 950-1100 hektáron folyik, és évente 32-37 ezer a terméshozam. Ebből 25-30 ezer tonnát exportálnak, elsősorban a német piacra. A legnagyobb területen a kápia paprikát, a paradicsom-, valamint a fehérpaprikát termesztik, míg kimondottan konzervipari célokra az alma- és Pfefferoni paprikát.

Madari Örs

, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkári kabinet politikai tanácsadója hangsúlyozta, hogy a paprikatermelőknek is jó fejlesztési lehetőséget biztosítanak a kertészeti támogatások, ennek egy részét a Miniszterelnökséghez tartozó Vidékfejlesztési programból finanszírozzák, amelynek forrásait az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap biztosítja. A program közel egy éves működése óta - mintegy 904 milliárd forint összegű forrásra harminchat pályázati felhívást írtak ki, az év hátralévő részében további harminckettőt hirdetnek meg, mintegy 390 milliárd forint kerettel - mondta.

Apáti Ferenc

, a Debreceni Egyetem docense szerint a hazai zöldség-gyümölcs ágazat az elmúlt tíz-tizenöt évben jelentős visszaesést szenvedett el. Kiemelte: kellő tőke, szaktudás és munkaerő hiányában ugyanis a zöldség-gyümölcs ágazatok jelentős része képtelen a versenyképes működésre, ám ezek birtokában is védtelen a gazdálkodó az időjárással szemben. A docens hozzátette, a hazai zöldség-gyümölcs ágazat öntözés nélkül szintén nem működhet. A Magyar Paprika Napját ötödik alkalommal szervezi meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft. A program fő célja, hogy az érdeklődők betekintést kapjanak a paprikatermesztés aktuális kérdéseibe, valamint a termesztéstechnológiákhoz, növényvédelmi feladatok korszerűsítéséhez kapcsolódó kutatási eredményekbe, újításokba. A kecskeméti rendezvényre 270-en regisztráltak, kiállítónak mintegy 30 háttéripari cég jelentkezett. Az előadások mellett szakmai bemutatókon kaphatnak aktuális képet az érdeklődők a hazai paprikaállományról, és -termesztés magas szintű lehetőségeiről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.