Közélet

Ütemszerűen haladnak az új algyői lakópark munkálatai

Ütemszerűen haladnak az új algyői lakópark munkálatai

2016. július 28., csütörtök
Ütemszerűen haladnak az új algyői lakópark munkálatai
foldmunkak003kf

Már a földfeltöltést végzik Algyőn az új, dél-nyugati lakóparknál, amelynek kialakításába tavasszal kezdett a település, a célra 210 milliót különítettek el. Molnár Áron polgármester arról tájékoztatott, már csak néhány telek keresi gazdáját, de ha további érdeklődők adódnak, további telkeket közművesítenek.

Nagy az érdeklődés Algyő iránt, amit jól jelez, hogy a kialakítás alatt álló dél-nyugati lakóparknál a kisebb, nagyjából 500 négyzetméteres telkek már mind elkeltek, a 700 négyzetméter fölöttiek közül egy maradt, és már csupán néhány 1000 négyzetméternél nagyobb keresi még gazdáját.

A képviselő-testület márciusban határozott a telkek értékesítéséről

, majd

a júniusi ülésén

arról döntöttek, hogy kikerüljön a licit a rendeletből és a hirdetményből, így immár meghatározott, 7500 forintos négyzetméteráron kínálják azokat.

Molnár Áron

polgármester arról tájékoztatott, hogy a licit feloldását követő héten már öt újabb telket megvásároltak. Mint elmondta, a cél, hogy minél hamarabb vevőt találjanak a meglévő telkekre, a bevételt ugyanis visszaforgatják a közművesítésbe, ami így sem lesz nullszaldós, hiszen az önkormányzatnak a bekerülési költsége több mint 10 ezer forintra jön ki négyzetméterenként. „Nem az volt a célunk, hogy ebből nyereséget generáljunk, hanem hogy minél több új algyőit köszöntessünk településünkön. Zömében máshonnan költöznek majd hozzánk, fiatalok egy vagy több gyerekkel, illetve akadnak, akik visszaköltöznek, és ez különösen örömteli számunkra” – fűzte hozzá Molnár Áron. Nemcsak meghirdették a telkeket, hanem a beruházás is megkezdődött, hamarosan befejeződik a földfeltöltés, amire közbeszerzést írt ki a képviselő-testület, és mintegy 34 millióból végzik el a munkálatokat. „Vannak részek, ahol a közművek kint lettek volna a földből, de nemcsak feltöltés zajlik, hiszen vannak olyan területek, ahol a jelenlegi földszintből kell legyalulni, s az onnan kijövő földmennyiséget feltöltésre használják. Úgy alakítják ki a telkeket, hogy a későbbi szintből mindenütt 20 centit hagyunk el azért, hogy megadjuk a lehetőséget az odaköltözőknek, hogy olyan minőségű és típusú földdel tölthessék fel, amilyet szeretnének. Ha befejeződik ez az előkészítő szakasz, akkor a közművesítés lesz a következő lépés” – magyarázta Molnár Áron polgármester. Hozzátette, jövő év márciusára az összes közmű el fog készülni, a gáz- és az áramhálózat kiépítése kapcsán a szolgáltatóra kell hagyatkozniuk, ezen rendszerek tervezése már a vége felé jár, míg a víz- és csatornahálózat kapcsán pedig már kiírták a közbeszerzést. A járda- és útépítést, valamint a csapadékvíz-elvezető rendszert csak a közművek kiépítése után tervezi az önkormányzat, de ahogy Molnár Áron elmondta, ezt is belekalkulálták az építési telkek árába. Amennyiben az összes építési telket eladják, és további érdeklődést tapasztalnak, van mód a bővítésre, az önkormányzati területen összesen 65 telek kialakítása lehetséges, igaz ebből intézmények számára is fenntartanának részeket.

foldmunkak002kf

Kérdésünkre a polgármester elmondta, mostanában a fiatalok többsége nem vágyik nagy kertre, kevesen gazdálkodnak, ezért kelendőbbek a kisebbek, és nemcsak az ár miatt. Mivel a beépítettséget a testület korábban 30-ról 40%-ra emelte, ezért viszonylag nagy házat lehet építeni úgy, hogy a gyerekeknek is megfelelő méretű kert maradjon. A dél-nyugati lakóparknál egyébként úgy kalkulálták ki a négyzetméterárakat, hogy összevetették a település hirdetett egyéb telkek áraival. „A szegedi árakhoz képest nálunk természetesen olcsóbban lehet telekhez jutni, de vannak olyan települések, ahol ingyenesen vagy minimális árért kínálják azokat. Ezt a gyakorlatot mi nem szerettük volna követni, úgy gondoljuk, hogy Algyő jó helyen van, és az érdeklődés is azt mutatja, hogy nem vagyunk rákényszerülve arra, hogy nagyon olcsón adjuk el a telkeket. Az is célunk volt, hogy elsősorban fiatalok, nagycsaládosok költözzenek hozzánk, és a CSOK miatt többen meglátták ebben a lehetőséget” – részletezte. A dél-nyugati lakópark ráadásul a nagyközség Szegedhez legközelebbi részén lesz, így akinek a megyeszékhelyen van munkája, hamar beér a városba. A közelben található az új iskola, a fürdő és a sportközpont is, ez is egy olyan előny, ami miatt sokan döntöttek úgy, hogy Algyőn kívánnak letelepedni családjukkal. Nagyon sokáig pangott az algyői ingatlanpiac, de az utóbbi időben telkek és házak is új gazdára leltek, vagyis nem csupán az új lakópark iránt tapasztalható érdeklődés – tudtuk meg a polgármestertől. Elmondta, 10 évvel ezelőtt apróhirdetésekben alig-alig lehetett eladó algyői házakra bukkanni, majd 4-5 éve megfordult ez a tendencia, és 30-40 házat is kínáltak eladásra, ami elgondolkodtató. Mostanra ez már lecsökkent, és inkább az figyelhető meg, hogy házakat vesznek a nagyközségben. A kedvező folyamatokhoz az is hozzájárult, hogy az önkormányzat lakhatási támogatást nyújt, 5 millió forintot kapnak azok a fiatalok, akik azt tervezik, hogy a településen maradnak, ezt a lehetőséget sokan is kihasználták, illetve a CSOK is újabb lendületet adott a családoknak.

molnar_aron_sajttaj001kf

Algyőn az elmúlt egy évtizedben nőtt a lakosságszám, jelenleg nagyjából 5370 élnek a faluban. „Remélem, hogy meghozott döntéseinknek, így a dél-nyugati lakópark kialakítása és a lakatási támogatás bevezetése is eredményes lesz, és a következő számláláskor meg tudjuk közelíteni az 5500-at is akár. Nem vágyunk arra, hogy a két nagyváros között elérjük a 10 ezer főt, de az fontos célkitűzés, hogy a lakosságszám stabil legyen” – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette, Algyőn is nő az átlagéletkor, vagyis elöregszik a falu, ezért is van jelentősége azoknak a programoknak, amelyekkel a fiataloknak tudják vonzóvá tenni a települést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.