Közélet

Stratégiai megállapodást kötött a kormány a szoftverfejlesztő EPAM Systems Kft.-vel

Stratégiai megállapodást kötött a kormány a szoftverfejlesztő EPAM Systems Kft.-vel

2016. július 11., hétfő
Stratégiai megállapodást kötött a kormány a szoftverfejlesztő EPAM Systems Kft.-vel
Szijjártó Péter

Stratégiai megállapodást kötött a kormány az amerikai szoftverfejlesztő EPAM Systems Kft.-vel, a cég 3,6 milliárd forintos beruházással Debrecenben és Szegeden bővíti a jelenlegi kapacitásait és dolgozóinak létszámát - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón hétfőn, Budapesten.

Szijjártó Péter

a 69. stratégiai megállapodás aláírásakor kiemelte: az EPAM Systems legújabb beruházását erős nemzetközi versenyben sikerült Magyarországnak elnyernie a regionális versenytársak előtt, amihez hozzájárult, hogy a vállalatcsoport budapesti irodája egyben európai központ is. A kormány 1,3 milliárd forintos vissza nem térítendő készpénz-támogatást biztosít a beruházáshoz. A megállapodás értelmében Szegeden új irodaházat építenek, Debrecenben pedig a meglévő irodaházat bővítik, mindezzel 2018. végéig a jelenlegi 1500 dolgozója mellé 365 munkavállalót vesz fel a cég - ismertette a miniszter. Aláhúzta, hogy az IKT-szektor segíti a leginkább, hogy Magyarország fejlődése új dimenzióba lépjen. A kormány 2010-es célkitűzése, miszerint az ország a térség termelési központja legyen, "bejött:" az ipar aránya a GDP-n belül már meghaladja a 25 százalékot, ami az unión belül a 3. legmagasabb arány. Innen pedig a magas hozzáadott értéket képviselő kutatás-fejlesztésen (k+f) és innováción alapuló új gazdasági fejlődési időszakba kell elmozdulni - hívta fel a figyelmet. A tárcavezető az ennek érdekében tett kormányzati intézkedések közé sorolta az internet áfájának csökkentését. Az IKT-szektor teljesítménye az idei első négy hónapban 8 százalékos növekedéssel meghaladta az ezer milliárd forintot, és a negyedév végére 14 százalékkal 200 ezer fölé nőtt az ágazat dolgozóinak létszáma - emlékeztetett Szijjártó Péter. Ismertetése szerint a New York-i tőzsdén jegyzett EPAM világszerte 20 ezer embernek ad munkát, 2016-ban a világ 25 leggyorsabban fejlődő tech cégei között a 8. helyre rangsorolta a Forbes magazin. Az EPAM képzett munkaerőt alkalmaz jó fizetésért, ami a vidéki nagyvárosokban komoly munkahelymegtartó erő. A cégnek több egyetemmel is van stratégiai együttműködése, a duális képzéssel biztosítják a szakemberképzést - jelezte Szijjártó Péter. A miniszter szólt arról, hogy ez a 11. amerikai céggel kötött megállapodás, az országban 1645 amerikai cég működik több mint 100 ezer dolgozóval. A stratégiai partnerek beszállítói láncában 59 százalékos a magyar partnerek aránya, 4 százalékkal nőtt a megállapodások megkötése óta, ami mutatja, hogy a nemzetközi vállalatok kapacitásbővítő beruházásaival a magyar kkv-k számára újabb üzleti lehetőséget biztosítanak - húzta alá. Az Egyesült Államok és az Európai Unió között tervezett szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP) Szijjártó Péter azt mondta: a politikai érzelmektől mentes, racionális párbeszéd kialakítására törekszenek, amiben a megalapozottság az elsődleges, nem a gyorsaság.

Vinkó Bence

, az EPAM Systems Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az amerikai tulajdonú és központú, komplex megoldásokat fejlesztő vállalkozás a világ leggyorsabban növekvő cégei közé tartozik. Tavaly rekordot döntve közel 1 milliárd dollár árbevételt értek el, 25 százalékos növekedéssel. Az ügyvezető hozzáfűzte: a társaság Magyarországon 15 éve van jelen Budapesten, Debrecenben és Szegeden, létszáma alapján a legnagyobb regionális és magyarországi szoftverfejlesztő cég. A magyar vállalat irányítja a lengyel és a bolgár társaságokat is. Vinkó Bence elmondta: a kormány támogatásával további új munkahelyeket hoznak létre, jelentősen hozzájárulva így a magyar gazdaság növekedéséhez. Hozzátette: 2018 végéig 11 millió eurós munkahelyteremtési beruházással 365 fős létszámbővítést hajtanak végre Debrecenben és Szegeden. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szektorban mintegy 22 ezer betöltetlen állás van, ezek betöltésével évi 400 milliárd forinttal, 1,4 százalékkal nőhetne a GDP. Jelezte: az EPAM óriási erőfeszítést tesz a szektorban dolgozók létszámának növeléséért, számos képzési programot indítottak, akadémiájukon 4 hónap alatt képesek bárkiből szoftverfejlesztőt képezni.

Papp László

(Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere arról szólt, hogy a városban az idén eddig 50 milliárd forintnyi beruházást jelentettek be, ami 1300 új munkahelyet teremthet, a folyamatban lévő tárgyalásokkal pedig a 2000-t is meghaladhatja év végéig. Az IKT-szektor Debrecenben is egyre nagyobb jelentőségű, mára több mint 4600 embernek ad munkát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.