Közélet

Nizzai terrortámadás - Szakértő: bárhol előfordulhatnak hasonló merényletek

Nizzai terrortámadás - Szakértő: bárhol előfordulhatnak hasonló merényletek

2016. július 17., vasárnap
Nizzai terrortámadás - Szakértő: bárhol előfordulhatnak hasonló merényletek

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) egyetemi docense szerint bárhol, bármikor előfordulhatnak a nizzai tömeges gázoláshoz hasonló merényletek. Kaiser Ferenc az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában ugyanakkor hozzátette: legvalószínűbb azonban azokban az országokban, ahol jelentős muszlim közösségek élnek.

Ezen közösségek esetében is nagyjából mindössze 1-2 ezrelék a radikalizálódók aránya ott ahol milliós létszámban vannak jelen muszlimok, ez akár 1-2 ezer potenciális elkövetőt jelenthet - tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő. A dél-franciaországi Nizzában csütörtök este egy 31 éves tunéziai férfi bérelt teherautóval belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, és közben lövéseket adott le a város tengerparti sétányán. A támadásnak a legfrissebb adatok szerint 84 halottja és 303 sebesültje van, utóbbiak közül 121-en még kórházban fekszenek, 26 embernek pedig válságos az állapota. A támadást szombaton a magát Iszlám Államnak (ISIS) nevező terrorszervezet vállalta magára.

Manuel Valls

francia kormányfő a Journal du Dimanche című vasárnapi lapnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a nizzai merénylő csupán tette előtt röviddel fordult a radikális iszlámhoz. A nyomozás során kiderült, hogy a támadó "nagyon gyorsan radikalizálódott" - mondta Valls. A kormányfő hozzátette, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet célzottan olyan magányos elkövetőket szólít fel támadásra, akik "ismeretlenek titkosszolgálataink számára".

Kaiser Ferenc

az M1-en kiemelte: a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezetnek sajnos ebből a szempontból nagyon jó a kommunikációja: folyamatosan töltenek fel üzeneteket, kézikönyveket az internetre: megosztanak minden információt arról, hogy lehet "tömeges vérengzést" végrehajtani. Ezért cserébe azt kérik, hogy a támadó az ő nevükben kövesse el cselekményét. Így felbujtóként mindenképpen ott találjuk az események hátterében az ISIS-t - mondta a szakértő, hozzátéve: még akkor is, ha az illető radikalizációja egyoldalú volt. A jelenlegi információk alapján a nizzai merénylő radikalizációja is egyoldalú volt: még csak nem is töltött fel, vagy osztott meg ilyen témájú üzeneteket, csak olvasott - jegyezte meg Kaiser Ferenc, hozzátéve: ezért sem került korábban a francia terrorelhárító szervek látókörébe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.