Közélet

Egyedül Csanádpalota épít tornatermet a megyében

Egyedül Csanádpalota épít tornatermet a megyében

2016. július 28., csütörtök
Egyedül Csanádpalota épít tornatermet a megyében
phoca_thumb_l_szolgba-biro-epulet

Régóta tervben volt egy új tornaterem építése Csanádpalotán: ez most a Nemzeti Köznevelési Ifrastruktúra Fejlesztési Programnak, így a magyar kormány támogatásának köszönhetően megvalósulhat – a program adta lehetőségekkel egyedül Csanádpalota élt, amelynek polgármesterét kérdeztük a beruházásról.

Országszerte 24 helyen tanterem, 24 tanuszoda, 25 tornaterem és öt komplett iskola épül a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében: a lehetőségekkel a Csongrád megyei települések közül egyedül Csanádpalota élt. A településen a programnak köszönhetően a tanteremfejlesztési beruházás már le is zajlott, míg az új tornatermet nem is olyan soká vehetik igénybe a település lakói. Ahogy azt portálunknak

Kovács Sándor

, Csanádpalota független polgármestere elmondta, a városban az elmúlt 100 évben nem épült semmilyen oktatási intézmény, ugyan az előző választási ciklusban épült egy óvoda és egy bölcsöde, de az oktatás terén csak felújítási munkák folytak. „Mindenképpen indokolttá vált, hogy a tornaterem építésére sor kerüljön. Mikor megkerestek bennünket, hogy erre nyílik lehetőség, akkor mindent megtettünk annak érdekében, hogy ez létre is jöjjön” - fogalmazott a polgármester. Bár a program úgy indult, hogy 69 millió forint önerőt kellett volna biztosítania a településnek, amelynek képviselő-testülete így is elfogadta a terveket, végül a kormányrendelet változásának köszönhetően önerő nélkül is megvalósítható a beruházás, így összesen 259 millió forintból, a magyar kormány támogatásával épülhet meg az új csanádpalotai tornaterem. Ahogy azt a település első embere hozzátette, terveik szerint multifunkcionális célokat töltene be az új tornaterem, amit nem csak oktatási, hanem közösségi célokra is használnának, hiszen ilyen jellegű épület Csanádpalotán nem volt, valamint a szabadidő és a versenysportnak is teret adnának a létesítményben. „Én magam már két tornatermet terveztettem, ez a harmadik. Az elődeim közül többen is gondolkoztak azon, hogy meg kellene építeni, az előző polgármester is terveztetett egy tornatermet. A hatvanas években a gyerekek vasat kezdtek el gyűjteni azért, hogy épüljön meg a tornaterem, akkor még 600 diák volt Csanádpalotán, szemben a mai 200-as létszámmal szemben. Már akkor indokolt lett volna, csak Csanádpalota valamiért az elmúlt rendszerben egy olyan település volt, amit próbáltak kihasználni, nem rendelkezett az előző rendszerben olyan lobbi lehetőséggel, hogy ezek a beruházások megvalósulhassanak. Nekünk az elmúlt években kellett bizonyos felzárkózásokat megtenni, lassan kipipálhatjuk ezeket” - nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak Kovács Sándor. Az új tornaterem építése jól halad, a műszaki átadás augusztus 10-én kezdődik, míg a tervek szerint augusztus 19-én, 15 órakor lesz a létesítmény ünnepélyes átadása. Csanádpalotán nem ez lenne az egyetlen fejlesztés, amit szeretnének végrehajtani: a polgármester kitért rá, a TOP-os pályázatok keretében a szolgabíró házat szeretnénk felújítani, hiszen Trianon után szolgabírói, és járási székhely is volt egy ideig Csanádpalota. „Itt is egy multifunkcionális épületet szeretnénk kialakítani, közel 600 négyzetméteren fekszik ez a gyönyörű épület

(nyitóképünkön - a szerk.)

, két pályát alakítanánk ki a jövőben. Épül egy műfüves labdarúgó, valamint egy gumis kézilabda pálya, de ezen kívül egy fallabda pályát is kialakítanánk, míg az épületben kiállító helységet terveznénk. Néptánc együtteseink számára próbatermet alakítanánk ki, de a tervek között van egy internetes kávézó, illetve a vállalkozók számára irodákat biztosítanánk, az elképzeléseink megvannak. Hét TOP-os pályázatunk van beadva, ezeknek az összege meghaladja a 600 millió forintot. A határon átívelő pályázatok keretében a két nagylaki utat szeretnénk felújítani, illetve egy 16 hektáros ipari park kialakítása is a terveink között szerepel, ha ezek sikerülnek, akkor kihúzhatjuk magunkat” - részletezte a település fejlesztésének terveit a polgármester, aki hozzátette: ahogyan jönnek a pályázatok, úgy igyekeznek a jövőben is lépést tartani ezekkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.