Közélet

Egy korábbi 50 ezer forintos lakásért ma 75 ezret kérnek havonta Szegeden

Egy korábbi 50 ezer forintos lakásért ma 75 ezret kérnek havonta Szegeden

2016. július 20., szerda
Egy korábbi 50 ezer forintos lakásért ma 75 ezret kérnek havonta Szegeden
alberlet02jav_gs

Idén sem csökkentek, inkább 5-20 százalékkal emelkedtek az albérletárak - legalábbis az Otthon Centrum legfrissebb első félévi, országos adatai szerint. A portálunknak nyilatkozó ingatlanszakértő szerint egy olyan albérletérhez, amelyért ma 75 ezer forintos havi bérleti díjat kérnek, korábban 50-60 ezer forintért is hozzá lehetett jutni. Jó hír azonban a szegedi albérletvadászoknak, hogy már az IKV is beszállt az albérleteztetésbe. Egyetemistáknak kínálnak olcsó garzonokat, óvadék fejében.

Hamarosan Szegeden is megindul a nagy albérletvadászat, ezért utánajártunk, milyen árakkal szembesülhetnek a gólyák a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után. Az Otthon Centrum ingatlan franchise hálózat MTI-nek eljuttatott hétfői közleménye szerint az egyetemek környékén hamar elkelnek a kedvező áron kínált ingatlanok, azonban más egyetemi városokkal összehasonlítva Szegeden nem történt jelentősebb bérletidíj-emelkedés - hivatkoztak az első féléves adatokra. A tapasztalat ezzel szemben az, hogy az elmúlt 1-2 évben nagyon is megugrottak a bérleti díjak: egy 50 négyzetméteres Honvéd téri lakásért például 95 ezer forintot kérnek havonta, ám az egyik ingatlanhirdetési oldalon találtunk 65 négyzetméteres Szamos utcai panellakást is 75 ezer forintért. Az általunk megkérdezett ingatlanszakértő szerint súlyos tízezrekkel kell számolniuk a Tisza-parti városba költöző egyetemistáknak.

alberlet_lakas_szeged

Fülöp Erika

, a Kaas Ingatlangaléria tulajdonosa messzebbről tekintett vissza az albérletárak elmúlt években tapasztalható emelkedésére. A szakértő elmondta, azért ugrottak meg az árak, mert az ingatlanok vételára is emelkedett. Ez részben annak eredménye, hogy a Quaestor-botrány után Szegeden is egyre többen fektettek ingatlanba, illetve a csok kínálata lehetőségek miatt is többen vásároltak drága lakásokat. A magas árak ellenére sokan keresnek albérletet, többek között olyan családok is, akik az otthonteremtési kedvezmény igénylése miatt, átmeneti időre albérletbe kényszerültek. "A felsőbb éves egyetemisták okulnak, és olcsóbb, de igényes albérletet keresnek. Ők azok, akik lenyomják a piaci árakat. A gólyáknak viszont még nincs tapasztalata, ők a drágább albérleteket is kiveszik." Hozzátette, a külföldi egyetemisták akár havonta 150 ezer forintot is kiadnak lakhatásra, akiknek a pénztárcája viszont nem engedi meg a drága albérletet, téglablokkos, nagykörúton kívüli lakást 75 ezer forintért bérelhetnek. Fülöp Erika összehasonlításképpen elmondta, egy ma 75 ezer forintos lakásért korábban 50-60 ezret kértek a hirdetők. Alternatívát jelenthetnek az IKV által kínált garzonlakások, melyeket kifejezetten egyetemistáknak tartanak fenn. Az ingatlankezelő cég május 28-án írt ki pályázatot a szegedi Tápai utcai lakóépület 8 üresen álló, 27 négyzetméteres garzonjára, melyeket legkorábban a július 29-én lezáruló jelentkezés után vehetnek birtokba a fiatalok.

Kardos Kálmán

elnök-vezérigazgató kérdéseinkre elmondta, az egy szobás összkomfortos garzonok lakásbérleti szerződésére azok pályázhatnak, akik: nappali tagozaton tanulnak a szegedi felsőoktatási intézményben; igazoltan házas vagy élettársi kapcsolatban élnek és nincsenek még 35 évesek. Az egyetemisták legfeljebb 5 évre vehetik ki a garzont, de a hallgatói jogviszony megszűnésével, vagy családi állapotuk megváltozásával megszűnik a lakásbérleti jogviszony is. Az IKV a piaci bérleti díjaknál jóval alacsonyabb, mindössze 8964 forintot kér, de ez az összeg nem tartalmazza a közös költségeket, mint például a szemétszállítást vagy lépcsőház takarítását. A társaság úgynevezett óvadék gyanánt viszont magas, mintegy 151 ezer forintot szed be a bérlőktől, ezt pedig egy összegben kell rendezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.