Közélet

A többség leszavazta, így csúszik a járdafelújítás Algyőn

A többség leszavazta, így csúszik a járdafelújítás Algyőn

2016. július 13., szerda
A többség leszavazta, így csúszik a járdafelújítás Algyőn
kozgyules_algyo01_gs

Az őszi iskolakezdésig nem lesz teljes a parkettacsere az algyői iskolában, de a tantermekben, csoportszobákban és a könyvtárban elvégzik a munkálatokat. A képviselő-testület rendkívüli ülésén a járdarekonstrukcióról is vitáztak, végül a többség nem támogatta a javaslatot, így jövő héten ismét a képviselők elé kerül a kérdés.

Teljes parkettacsere előtt áll a mindössze öt évvel ezelőtt átadott, 1,7 milliárdból épült Fehér Ignác Általános Iskola, már

júniusban döntöttek a közbeszerzés kiírásáról

, ezúttal pedig a bankgarancia lehívásáról, illetve a kivitelezés első üteméről tárgyaltak rendkívüli ülésen. Kiderült, hogy az őszi iskolakezdésig már nincs elegendő idő a teljes intézményben elvégezni a munkálatokat, ám a gyerekek által használt 16 tanteremben, 3 csoportszobában és a könyvtárban kicserélik őszre a parkettát. Az alapanyagokat az önkormányzat fogja megvásárolni 8 milliós keretből, a munkák elvégzésére pedig a legkedvezőbb ajánlatot a település tulajdonában álló Gyeviép Nonprofit Kft. adta, ami 15,5 millió forintot tesz ki.

Molnár Áron

polgármester arról tájékoztatott, hogy a jövő héten indulhatnak is a munkálatok, amelyek az 1700 négyzetméternyi felületből 1200-at érintenek, a tanári szobában és az irodákban később cserélik ki a parkettát. „Az egyik teremben teljesen felbontattuk a parkettát, a Gyeviép Nkft. csinált egy próbát, hogy mennyi időbe és munkába telne a parketta ragasztott oldalának a lecsiszolása és visszahelyezése, de kiderült, hogy olyan sok munkaórát venne igénybe, hogy olcsóbb, ha teljesen új parkettát rakatunk le” – magyarázta a polgármester. Hozzátette, az iskola építtetője korábban is vitatta, hogy a parkettacsere garanciális javítás lenne, ezért is döntött a testület arról még májusban, hogy lehívja a bankgaranciát, amit később mégis meghosszabbítottak az építtető kérésére, ám a mostani rendkívüli ülésen úgy határozott a többség, hogy mégis lehívják a 67,1 milliós összeget.

kozgyules_algyo06_gs

„Megrendült a bizalmunk a kivitelezőben, hiszen olyan kisebb garanciális javítások is voltak már az iskolában, amelyeket végül nem tudtunk elfogadni, mert több esetben előfordult, hogy rosszabb lett a helyzet, mint a javítás előtt volt. Ezen kifogásaink és a parkettacsere sürgőssége miatt döntöttünk úgy, hogy nem vitázunk többet a kivitelezővel, hanem a bankgarancia lehívásával ezeket a hibákat kijavítjuk” – részletezte a polgármester. Igazságügyi szakértőt is felkértek, aki számba vette a mindössze ötéves épület hibáit, ez alapján, illetve a kivitelezővel már több ízben egyeztetett hibalista alapján mérik fel, hogy milyen költségekkel jár azok orvoslása. Két bankgaranciáról van szó egyébként, egy 16,7 milliós és egy 67,1 millió forintos keretről, amivel kapcsolatban Molnár Áron elmondta, hamarosan egyeztetik az elvégzendő javítások összegét, és kiderül, hogy mire is lesz elég a bankgarancia. A Fidesz-frakciót vezető

Pongrácz Tamás

úgy értékelte, hogy a közbeszerzést akarta megkerülni szándékosan az önkormányzat a parkettacsere kapcsán. A testületi ülésen azt is megkérdezte a jelenlévő

Maróthy Kornél

ügyvédtől, hogy a munkálatok több ütemre bontása nem befolyásolja-e a lehívott bankgaranciával történő elszámolás rendjét. „Aggályosnak tartom, hogy a parkettát és a ragasztót árajánlatok bekérése nélkül vásárolja meg az önkormányzat, illetve hogy a munka elvégzésére szerződött Gyeviép éppen a legkritikusabb és kulcsfontosságú munkafolyamatot, a parketta lerakását bízná alvállalkozóra, akinek a kilétéről nem nyilatkozott az önkormányzati cég ügyvezetője” – közölte Pongrácz. A politikus azt kérte, hogy az önkormányzat közbeszerzési szakértője legalább utólag nyilatkozzon arról írásban, hogy az előterjesztésben vázolt eljárás nem sérti sem a közbeszerzési törvényt, sem pedig a saját beszerzési szabályzatunkat. Azt is kritizálta, hogy a rendkívüli ülésen letett anyagként kapták kézhez az előterjesztést, akárcsak a bankgarancia lehívására vonatkozót, vagyis nem volt módjuk a képviselőknek részletesen megismerni azt. Pongrácz elmondta, a legtöbben azt valószínűsítik, hogy a kivitelező bíróságon fogja megtámadni az önkormányzat bankgarancia lehívására vonatkozó döntését. „Ha ez megtörténik, akkor minden apróságnak jelentősége lehet, ezért szerencsésebbnek tartottam volna, hogy a képviselő-testület, vagy legalább valamelyik bizottság bevonása mellett zajlottak volna a megelőző tárgyalások és előkészületek” – értékelte a rendkívüli ülést Pongrácz Tamás.

Pénz van járdafelújításra, döntés azonban nincs

A jövő hét csütörtöki testületi ülésen születhet döntés viszont az idei járdafelújításokról, a többség ugyanis nem támogatta azt. A polgármester arról tájékoztatott, hogy évek óta 30 milliót különítenek el erre a célra, a felhasználásról pedig a Gyeviép Nkft. készített kalkulációt még tavaly 120 centiméteres járdaszélességgel számolva. Az önkormányzati cég három éve ugyanannyiért végzi el ezeket a munkálatokat, ám a részletes felmérésnél az derült ki, hogy a saccolt járdaszélesség nem volt pontos például a Kastélykert utca tekintetében, így összességében 300 négyzetméterrel több felületről van szó, ami több mint 7 millióval növelné a költségeket. Molnár Áron azt javasolta, hogy az Apród utcát vegyék ki a listából és a polgármesteri hivatal előtti részt is hagyják ki idén, így nagyjából tartható lett volna a 30 milliós keret. „A testület ötfős többsége úgy értékelte, hogy ennyi információ kevés a döntéshez, és a Településfejlesztési és Üzemeltetési Bizottságnak látnia kellene a részletes adatokat, amiket egyébként már többször is láttak, vagyis nem teljesen világos számomra, hogy miért nem tudtak döntést hozni. Azt is vitatták, hogy miért sürgősséggel tárgyaltuk a témát, amire elmondtam, hogy jelzett felénk a Gyeviép, hogy ha sokáig halogatjuk a döntést, akkor nagyon bele fognak nyúlni az őszbe a kivitelezéssel, továbbá a foglalkoztatás szempontjából fontos ez nekik, hogy tudják, lesz-e megrendelés, vagyis tudnak-e munkát adni az embereiknek” – részletezte a települése első embere.

kozgyules_algyo02_gs

„A megváltozott műszaki tartalom és a megnövekedett költség indokolja, hogy az érintett kérdésben nemmel szavaztam. Az önkormányzat beszerzési szabályzatának sem tesz eleget az előterjesztés, mivel mind az ajánlattételi felhívás, mind a felújításra váró járdaszakaszok pontos meghatározása hiányzott az anyagból. Feltételezhető, hogy ezért kerülhetett olyan járdaszakasz is az ajánlatok közé amit már korábban felújítottunk” – indokolta

Roczkó Andrá

s portálunknak, miért nem támogatta a napirendi pontot. Hangsúlyozta, hogy a Molnár Áron által felvetett létszámleépítést a Gyeviép ügyvezetője cáfolta. Azt is megjegyezte, hogy valóban foglalkozott már a járdafelújításokkal a képviselő-testület, méghozzá januárban, februárban pedig a 30 milliós keretösszeget is megszavazták, vagyis az önkormányzat késlekedése miatt nem kezdődtek még el a munkálatok. „Bízok abban, hogy az érintett kérdésben a jövő hét csütörtöki ülésen már megalapozott döntést hozhatunk az algyői lakosok érdekében” – fűzte hozzá Roczkó András.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.