Közélet

400 millióra csökkentette a SZETÁV hitelkeretét a pénzügyi bizottság

400 millióra csökkentette a SZETÁV hitelkeretét a pénzügyi bizottság

2016. július 13., szerda
400 millióra csökkentette a SZETÁV hitelkeretét a pénzügyi bizottság
penzbizottsagi_ules03_gs

Nyolc önkormányzati lakás értékesítését hagyta jóvá a pénzügyi bizottság, továbbá a Keresztöltés utcában két liftet újítanak fel 20 millióból. A szerdai ülésen azt is egyhangúlag támogatták, hogy a Szegedi Távfűtő Kft. hitelkeretét 1,3 milliárdról 400 millióra csökkentsék, mondván, nincs szükség nagyobb összegre.

Hű maradt önmagához a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság, a hét nyilvános napirendi pont megtárgyalása mindössze öt percet vett igénybe a szokásos szerda reggeli ülésen, csak a Szegedi Távfűtő Kft. Raiffeisen Bank Zrt.-vel kötendő bankszámlahitel szerződéséről hallhattunk bővebben

Szentgyörgyi Pál

alpolgármestertől. Az is megszokott már, hogy az előterjesztéseket nem lehetett az ülése előtt három nappal megtalálni a város honlapján, de legalább már az bizottsági idején elérhetőek voltak, amit értékelhetünk akár pozitívumként is, ha figyelmen kívül hagyjuk a szervezeti és működési szabályzatban foglaltakat, vagyis, hogy három nappal az ülés előtt elérhetőnek kell(ene) lenniük a dokumentumoknak. Az ülést levezető

Lauer István

bizottsági alelnök javaslatára levették a napirendről 16 önkormányzati tulajdonú üres lakás felújításának beruházási engedélyokiratát tartalmazó pontot, igaz különösebb indok nem hangzott el a napirendről való levétel kapcsán, de mivel egyhangúlag támogatták a jelenlévő bizottsági tagok, így végül hét megtárgyalandó téma maradt a nyílt ülésen.

penzbizottsagi_ules01_gs

Kérdés és hozzászólás nélkül, egyhangúlag fogadták el az SZVMF Zrt. és a Szegedi Csatornamű Társulat közötti szerződéstervezetet, ami a kiskundorozsmai Bánomkerti csatorna csapadékvíz elvezetéséhez, a Bánomkerti víztározó és átemelő műtárgy tervezéséhez, valamint Szőregen a Barázda, Tigris, Levendula és Tulipán utcák csapadékvíz elvezetéséhez kapcsolódó vízjogi létesítési engedélyezési és kivitelezési tervdokumentációk készítésére vonatkozik. A tervezés mintegy nettó 20 millió forintba kerül az előterjesztés szerint. Választókörzeti keret felhasználásáról is döntöttek, amit többek között képviselői hírlevélre, játszótéri eszközök felújítására, járdaalapra, külterületi utak karbantartásának anyagköltségére, a szőregi polgárőrök üzemanyagköltségeire, terembérletre és gólyatáborra költenek. Támogatták azt is a bizottsági tagok, hogy nyolc önkormányzati tulajdonú üresen álló ingatlant pályáztatás útján értékesítsen az IKV Zrt., 100 és nagyjából 200 ezer forint közötti négyzetméteráron. A városi ingatlankezelő cég előterjesztéséből kiderül, hogy a legolcsóbban egy Klapka téri magasföldszinti lakást pályáztatnak meg 3,6 millió forintért, a legtöbbet pedig egy 74 négyzetméteres Etelka sori panellakásért kérnének, konkrétan 7,5 milliót. Az is látható, hogy a nyolc társasházból négyben csupán 1-1 önkormányzati tulajdonú albérlet található, ezeket értékesítenék pályázati úton. A Keresztöltés utca 29. szám alatt épület két liftjét is felújítják, erre több mint bruttó 20 millió forintot költenek a beruházási engedélyokirat szerint.

penzbizottsagi_ules02_gs

A bizottság jóváhagyta a Szegedi Távfűtő Kft.-nek és a Raiffeisen Bank Zrt.-vel kötendő bankszámlahitel szerződését is. Ezzel kapcsolatban Szentgyörgyi Pál elmondta, hogy amikor az IKV Zrt. átvette a távhő üzletágat, akkor a város 800 millió forint tagi kölcsönt biztosított a társaságnak, amit egyébként nem használt fel teljes mértékben, és vissza is fizetett tavaly év végén. Idén a közgyűlés ahhoz járult hozzá, hogy 1,3 milliárdos hitelt vegyen fel a társaság, hogy abból elsődlegesen a gázvásárlást finanszírozza. Szentgyörgyi elmondta, ebből a banki hitelből néhány száz milliót vett fel a társaság, és júniusig vissza is fizették. „A múlt hónapban elfogadott üzleti terv ismeretében és a bankkal történt konzultáció alapján ezt az 1,3 milliárdos hitelkeretet lecsökkentjük 400 millió forintra, mert teljesen felesleges egy kihasználatlan hitelkeretet fenntartani” – részletezte az alpolgármester a hitelkeret csökkentésének okát. Mivel az összeg alacsonyabb a közgyűlés által korábban jóváhagyottnál, ezért dönthetett róla a pénzügyi bizottság, melynek tagjai egyhangúlag támogatták az előterjesztést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.