Közélet

Technológiai sajátosságok miatt csúszhat néhány másodpercet az élő közvetítés a televízióban

Technológiai sajátosságok miatt csúszhat néhány másodpercet az élő közvetítés a televízióban

2016. június 17., péntek
Technológiai sajátosságok miatt csúszhat néhány másodpercet az élő közvetítés a televízióban

Technológiai sajátosságok, a jelfeldolgozási és a jelátviteli késleltetés miatt csúszhat néhány másodpercet az élő közvetítés a televízióban - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken az MTI-vel.

A közleményben a hatóság a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán közölte, előfordulhat, hogy az egyik televíziókészüléken néhány másodperccel előbb látható egy gól, mint a másikon. Ezt a jelenséget a jelfeldolgozási és a jelátviteli késleltetés okozhatja. A különféle digitális jelfeldolgozó egységek, amelyek a tévékészülékekben, a set-top-boxokban és a műsorterjesztő szolgáltatók rendszereiben találhatók, más-más időhossz alatt dolgozzák fel a jeleket. Ez a fajta késleltetés különösen jellemző a digitális nagyképernyős tévékre, főleg akkor, ha analóg jelből kell a digitális képet előállítaniuk. Ez a különbség ugyanazon a jelforráson levő két különböző készülék között is észlelhető - fűzték hozzá. Ezen kívül eltérő időigénye van a műsorforrástól a vételi helyig tartó különféle átviteli utaknak is, attól függően, hogy a szolgáltatók milyen forrásból - például műholdról, földfelszínről, BIX internetes adatcserélő központból - veszik a műsorjeleket. A források ugyanis más-más idő alatt juttatják el az adatokat. Késleltetést okozhat továbbá az átviteli közeg - koaxkábel, üvegszál, fizikai érpár - fajtája és minősége is - írták. Abban az esetben, ha valaki direkt módon - műholdról (DTH - direct-to-home) vagy a digitális földfelszíni hálózatról (DVB-T) - veszi a műsort, akkor csak a használt eszköz - IDTV - integrált digitális televízió vagy a set-top-box - tulajdonságaitól függ, hogy az milyen gyorsan tudja képpé és hanggá alakítani a vett digitális jelet. Késleltetést jelent, ha valamilyen okból a televíziót nem a set-top box HDMI kimenetével kapcsoljuk össze, hanem a készülékek SCART csatlakozóit használjuk. Utóbbi esetben ugyanis egy digitális-analóg átalakítás zajlik, ami szintén időbe telik - hívták fel a figyelmet. Mindent összevetve a késés a központi jelhez képest legfeljebb néhány másodperc lehet, de több tíz másodperc nem képzelhető el - emelték ki. Hozzátették, a direkt vétel esetében gyorsabb a jeltovábbítás, de rosszabb a képminőség a digitális vétellel szemben. Megjegyezték, az internetes alapú élő meccsnézés sem garancia a gyors képtovábbításra, mivel az internet úgynevezett "best effort" szolgáltatás, tehát a szabad kapacitások függvényében továbbítják a műsorhoz tartozó adatokat, túlterhelés esetén pedig belassul a kapcsolat. Ez alól csak a dedikált szolgáltatások jelentenek kivételt, ahol garantált a sávszélesség és a szolgáltatásminőség, illetve a szolgáltatók olyan kapacitással terveznek, amelyet képesek teljesíteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.