Közélet

Ombudsman: temetkezési költség miatt senki nem válhat hajléktalanná

Ombudsman: temetkezési költség miatt senki nem válhat hajléktalanná

2016. június 8., szerda
Ombudsman: temetkezési költség miatt senki nem válhat hajléktalanná

Az ombudsman szerint a köztemetés árának behajtása nem lehet út a hajléktalanságba. Székely László a jelenlegi jogszabályok áttekintését látja szükségesnek annak megelőzésére, hogy köztartozás fedezeteként elvegyék valakinek a lakását, házát azért, mert nem tudja megtéríteni a hozzátartozója köztemetésének megelőlegezett költségeit.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint

Székely László

mindezt egy panaszbeadvány vizsgálata nyomán mondta ki, azzal együtt, hogy a szociális célú tűzifa támogatás nem köthető a lakókörnyezet rendezettségéhez. Mint közölték: a panaszos azért fordult a biztoshoz, mert attól félt, hogy elveszíti a házát. Zsadány község polgármestere ugyanis azt rendelte el, hogy a panaszos édesanyját közköltségen temessék el, és nem kapott egyértelmű tájékoztatást arról, hogy a temetés megelőlegezett költségeit meg kell térítenie. Ha pedig erre nem képes, akkor az önkormányzat a 96 ezer forintos követelést - a hagyatéki eljárás keretében - behajthatja. A köztemetés megelőlegezett költségeinek behajtása során ugyanis eladhatják a fedezetként meghatározott ingatlant, ám ha az örökös maga is benne lakik és nincs is más öröksége, csak a ház, akkor végül a lakhatását is elveszítheti. Jelenleg pedig nincs olyan szociális biztosíték, ami ezt megakadályozhatná - állapította meg. A biztos szerint az önkormányzatoknak minden ilyen esetben komolyan számolniuk kellene azzal, hogy a kötelezett hajléktalanná válik, ennek megelőzése érdekében pedig lépéseket kell tennie. Az ombudsman szerint indokolt lenne az önkormányzati rendeletekben olyan szabályokat rögzíteni, amelyek a lakhatás megőrzése mellett hozzájárulhatnak a köztartozás befizetéséhez. Ilyen lehet a részletfizetés engedélyezése, vagy a közköltség megtérítése közfoglalkoztatás biztosításával, esetleg a lakóház visszabérlésének biztosítása. A biztos egyben felkérte a Miniszterelnökséget vezető minisztert egy olyan módszer jogszabályi szintű kidolgozásának vizsgálatára, amely a lakhatás megőrzése mellett biztosítja a megelőlegezett közköltség visszatérítését akkor is, ha a fedezet a lakhatást egyedül biztosító lakóingatlan. A panaszos beszámolt az ombudsmannak arról is, hogy az önkormányzat a lakókörnyezete rendezetlenségére hivatkozva elutasította a tűzifa támogatás iránti kérelmét, miközben a szociális célú tüzelőanyag támogatás a hatályos jogszabályok értelmében nem köthető a lakókörnyezet állapotához. Vagyis az önkormányzat mulasztásai alkalmasak voltak arra, hogy sértsék a rászoruló személy tisztességes eljáráshoz, illetve szociális biztonsághoz fűződő jogát - állapította meg az ombudsman. Az ombudsman az önkormányzathoz fordult, kezdeményezve, hogy vizsgálják felül a téli tüzelővel való ellátás feltételeit, a panaszos közfoglalkoztatásának lehetőségét. Az önkormányzat jegyzőjét a biztos felkérte arra, hogy a jövőben szabályszerű eljárás során, a hatályos jogszabályoknak és az alapjogi szempontoknak megfelelően bírálja el a hozzá benyújtott kérelmeket - olvasható az ombudsmani hivatal közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.