Közélet

NFM: a kalandparkok több mint felénél találtak problémát az ellenőrök

NFM: a kalandparkok több mint felénél találtak problémát az ellenőrök

2016. június 15., szerda
NFM: a kalandparkok több mint felénél találtak problémát az ellenőrök

A kalandparkok és az eszközök több mint felénél találtak problémát az ellenőrök az elmúlt hetekben végzett országos vizsgálaton, amelyet a csillebérci kalandparki baleset után rendelt el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A tárca szerdai közleményében ismertette, hogy a lezárult fogyasztóvédelmi ellenőrzésben 82 kalandparkból 46-nál találtak problémát a szakemberek, a fővárosi és megyei kormányhivatalok által ellenőrzött 203 eszközből 110 nem felelt meg az üzemeltetési előírásoknak. Az üzemeltetők sok esetben nem tudták bemutatni a berendezések megfelelőségi tanúsítványát, több eszköz érvényessége lejárt. A berendezéseken nem minden esetben tüntették fel a biztonságos használat szempontjából lényeges információkat, így a terhelhetőséget. A vizsgálat alapján a legnagyobb biztonsági kockázatot az újonnan létesített parkok és újonnan telepített eszközök tanúsításának hiánya jelenti. Az ellenőrzés hatására előfordult, hogy az üzemeltető önként felfüggesztette a tevékenységet, és a hiányosságok pótlásáig bezárta a parkot - írták.

Keszthelyi Nikoletta

fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közleményben kifejtette: a tapasztalatok szerint a korábban már ellenőrzött üzemeltetők sokkal inkább odafigyelnek a követelmények és a rájuk vonatkozó szabályok betartására. Hozzátette, hogy a kalandparkok látogatóinak védelme érdekében további vizsgálatok szükségesek a nyári idegenforgalmi szezonban. Az NFM megismételte, megengedhetetlennek tartja, hogy a főként gyermekeket célzó veszélyes üzemű kalandparkok megfelelő biztonsági feltételek nélkül működjenek. A minisztérium bízik abban, hogy a rendszeres vizsgálatok hatására megszűnnek az ellenőrzések során észlelt hibák. A jogszabályoknak megfelelő működés biztosítása az üzemeltető felelőssége - hangsúlyozták. A tárca május 24-én rendelt el rendkívüli vizsgálatot az országban működő kalandparkokban, a csillebérci kalandparkban történt baleset miatt. Május 22-én 14 gyerek mászott fel egy 3,5 méter magas hálóra, amely eddig tisztázatlan okok miatt leszakadt. A mentőszolgálat munkatársai tizenhárom gyereket vittek kórházba, többségüket zúzódásokkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.