Közélet

Megyénk mezőgazdasága, turizmusa és kutatásai érdeklik a kínaiakat + FOTÓK

Megyénk mezőgazdasága, turizmusa és kutatásai érdeklik a kínaiakat + FOTÓK

2016. június 27., hétfő
Megyénk mezőgazdasága, turizmusa és kutatásai érdeklik a kínaiakat + FOTÓK
kinai_delegacio37_gs

A következő időszak együttműködéseiről és konkrét befektetésekről is tárgyalt Csongrád megye és Shaanxi tartomány vezetése.

Magas rangú kínai küldöttség folytatott megbeszéléseket vasárnap Csongrád megyében. A testvérmegye, a 38 millió lakosú Shaanxi (Senhszi) tartomány kormányzati szereplőkből, politikusokból és üzletemberekből álló delegációját a megyei önkormányzat, a megyei kereskedelmi és iparkamara és az SZTE Konfuciusz Intézet vezetői látták vendégül. A Kína gyakorlatilag kellős közepén fekvő testvérmegyéről tudni érdemes, hogy az ottani civilizáció egyik bölcsőjeként tartják számon, mai székhelye, Hszian a birodalom egyik ősi fővárosa, a legendás Selyemút keleti végállomása volt. A Szegedi Tudományegyetemen rendezett partnertalálkozón Csongrád megye adottságait és fejlesztési elképzeléseit

Kakas Béla,

a megyei közgyűlés elnöke mutatta be a kínai vendégeknek. Kiemelte, Csongrád megye elsősorban mezőgazdaságáról, élelmiszeriparáról, valamint a turizmusról és a szegedi egyetem révén a tudományról, a kultúráról ismert. Komolyan épít továbbá hármas határ mentiségére, a szomszédos országokkal való együttműködésre. Felhívta rá a figyelmet, tizenkét ipari park várja a betelepülni szándékozó vállalkozásokat. Azt is elárulta, a következő időszak legfontosabb feladata a megye számára a gazdaság élénkítése, fejlesztése, összhangban a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus kormányzati törekvéseivel. Határozott cél a befektetői érdeklődés felkeltése, ezt a megyei önkormányzat egyebek mellett befektetésösztönző kiadvánnyal segíti. A kínai delegáció nevében

Lou Qinjian,

a Kínai Kommunista Párt Shaanxi tartományi párttitkára, a tartományi Népi Gyűlés állandó bizottságának titkára mondott beszédet. Mint fogalmazott, az uniós fejlesztési ciklus által feltárt gazdaságfejlesztési lehetőségek közös kapcsolódási pontot jelenthetnek Csongrád megye és Shaanxi tartomány számára. A kínai küldöttségben számos vezető vállalkozó kapott helyet olyan területek képviseletébe, mint az energetika, az építőipar, a turizmus vagy a környezetvédelem, a tartományi párttitkár szerint az ő feladatuk lesz a konkrét kooperációk kimunkálása. Megjegyezte ugyanakkor, a maga részéről a legnagyobb esélyt a mezőgazdaság, a turizmus, illetve a tudomány, a kutatás, a felsőoktatás terén látja az együttműködésre. Ehhez azonban fontos lenne a közlekedés fejlesztése oly módon, hogy Shaanxiból közvetlen repülőjárattal el lehessen jutni ha nem is Szegedre, de legalább valahová a közelbe. Lou Qinjian elismerte, ennek a kapcsolatnak a megteremtése államközi feladat, de felajánlotta, tartománya saját forrásaiból hajlandó fedezni az első évek esetleges veszteségeit akár magyar, akár kínai légi társaság repülne majd ezen a vonalon.

Kőkuti Attila,

a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke befektetési szempontból két nagy területet ajánlott a kínai vendégek figyelmébe. Az egyik a hagyományos irány a mezőgazdasággal, a turizmussal, az élelmiszeriparral, a gumiiparral és a kőolaj-kitermeléssel. Az újabb befektetési lehetőségek pedig az universitas jelenlétével függhetnek össze, ilyen az egészségturizmus kiépítése vagy a robotika, az informatika és a biotechnológia. A tudományhoz, a kutatáshoz kapcsolódó közös utak jövőbeni feltárását szolgálta a kínai küldöttség látogatása az épülő ELI-ALPS lézerközpontba, a megye és az ország hagyományaival, történelmével pedig az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban ismerkedhettek meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.