Közélet

Magyarok kenyere: a határokon túli magyaroktól is érkeznek összetevők

Magyarok kenyere: a határokon túli magyaroktól is érkeznek összetevők

2016. június 30., csütörtök
Magyarok kenyere: a határokon túli magyaroktól is érkeznek összetevők

Idén a felvidéki Gútáról érkezik Baranyába a kovász a magyarok kenyeréhez, a sót ismét Parajdról küldik, elkészítéséhez a Tisza forrásvidékéről származó vizet használnak, a megőrölt liszt pedig a határon túli rászorulókon kívül minden magyarországi megyébe eljut.

A 2011-ben indult Magyarok kenyere program csütörtöki pécsi sajtótájékoztatóján

Korinek László

jogászprofesszor, ötletgazda a kezdeményezés sikeréről úgy fogalmazott: "túlnőtt rajtunk a program", amely "sok jó embernek" köszönhetően rendszerré kezd összeállni. Az első évben a Pécsen elindított jótékonysági akció keretében magyarországi és határon túli magyarlakta településekről 10 tonna búza érkezett Baranyába, 2012-ben húsz, egy évvel később 100, 2014-ben 220, míg tavaly már 440 tonna. Az elmúlt három év komoly mennyisége annak köszönhető, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2013-ban 77, egy esztendővel később 120, tavaly pedig 362 tonna összegyűjtésével járult hozzá a kezdeményezés sikeréhez. Korinek László hangsúlyozta: tovább terjesztik a programot a határokon túl, mivel annak nagyon jó a fogadókészsége a környező országok magyarlakta területein. Vajdaság tavalyi csatlakozása után a kezdeményezés idén "beindul" a Felvidéken és Észak-Erdélyben is - jegyezte meg.

Győrffy Balázs

, a NAK elnöke kiemelte: az adományok összeöntési ünnepségét augusztus 7-én tartják a Pécshez közeli Orfű malommúzeumában. Az augusztus 20-ai kenyerekhez a felvidéki Gútáról érkezik Baranyába a kovász, a sót ismét az erdélyi Parajdról küldik, elkészítéséhez a "legmagyarabb folyóként" emlegetett Tisza forrásvidékéről származó vizet használnak. A karitatív akció idei nagy kedvezményezettjei között említette, a Dévai Szent Ferenc Alapítványt, a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthont és a fővárosi Oltalom Karitatív Egyesületet. A támogatást szeptember 20-án, a gyermekek világnapján osztják szét a rászorulók között. Idén már lehetőség van arra, hogy a lisztadományból minden magyarországi megye karitatív szervezetei is részesüljenek - fűzte hozzá Győrffy Balázs aki fontosnak nevezte, hogy minél több adományozó vegyen részt a kezdeményezésben.

Páva Zsolt

(Fidesz-KDNP) Pécs polgármestere azt mondta: a kezdeményezés indulásakor senki sem számított arra, hogy egy "ilyen nemzetegyesítő programot" sikerült elindítani a baranyai megyeszékhelyről.

Böjte Csaba

a sajtótájékoztatón lejátszott videoüzenetében méltatta a kezdeményezést és beszámolt arról, hogy évről évre egyre több gyermek arcára csal mosolyt a lisztből sült kenyér, fánk, palacsinta vagy éppen pizza az alapítvány árvaházaiban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.