Közélet

Jön a tiszavirágzás - a hűvösebb idő miatt késik a kérészek látványos rajzása

Jön a tiszavirágzás - a hűvösebb idő miatt késik a kérészek látványos rajzása

2016. június 17., péntek
Jön a tiszavirágzás - a hűvösebb idő miatt késik a kérészek látványos rajzása
keresz_tiszaviragzas_varga_andras

Mindszentnél már kikeltek a kérészek, azonban még csak egy-egy bátrabb példány merészkedett elő az elmúlt napok esős, változékony időjárása miatt. Nem kizárt, hogy a hirtelen felmelegedésnek köszönhetően akár most hétvégén megindul a rajzás, érdemes lesz tehát délutánonként lenézni a Tisza partra.

"A hosszú távú előrejelzések szerint ebben a hónapban nagy valószínűséggel folytatódik a záporos, zivataros időjárás. Rövid hőhullámokra számíthatunk és gyakran lesz fülledt, párás a levegő, emiatt a kevésbé nagy meleget is forrónak érezhetjük. A jelenlegi kilátások alapján júliusban hasonlóan változatos, zivatarokkal tarkított, olykor fülledt időre készülhetünk. Amennyire hihetünk a szezonális előrejelzéseknek, akkor az augusztus lehet némileg szárazabb és melegebb" - vetítette előre az elkövetkező napok, hetek időjárását

Bodrogi Attila

, a

Dél-Alföld meteorológia

Facebook-csoport szerkesztője. A mérések szerint, és ezt saját bőrünkön is tapasztalhattuk, tavaly ugyanebben az időszakban kánikulai idő volt térségünkben. Jó hír a nyár szerelmeseinek, hogy az elkövetkező napokban a 25 Celsius-fok körüli hőmérsékletet átmenetileg 30 Celsius-fok váltja, de mint arra Bodrogi Attila is rávilágított: nem inthetünk búcsút a záporoknak, zivataroknak. "2015 júniusának azonos időszakában 9-én alakultak ki többfelé olyan zivatarok, amelyeket felhőszakadás és jégeső kísért. Érdekesség, hogy a hónap második fele volt a kevésbé meleg, idén ez most éppen fordítva lehet" - folytatta. A meteorológiai oldal szerkesztője kitért arra is, a kérészek tánca - éppen a hűvösebb idő miatt - idén elhúzódik, azonban "a hirtelen melegedés miatt minden bizonnyal már most hétvégén nagy számban jelennek meg a kérészek a Tiszán. Mindenképpen érdemes lesz délutánonként kinézni a folyóhoz" - szolgált jó hírekkel azok számára, akik minden évben lencsevégre kapják a szárnyas rovarokat.

Varga András

június 12-én kapta le az első példányokat, Mindszentnél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.