Közélet

Telekom: az idén is folytatódik a vezetékes hálózatfejlesztés

Telekom: az idén is folytatódik a vezetékes hálózatfejlesztés

2016. május 4., szerda
Telekom: az idén is folytatódik a vezetékes hálózatfejlesztés

A Magyar Telekom az idén is folytatja vezetékes hálózatának fejlesztését, a tervek szerint mintegy 530 ezer új háztartást számára teszi elérhetővé a szélessávú internetet - mondta el Szabó János, a társaság gazdasági vezérigazgató-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, hogy a fenti, saját erőből megvalósított beruházások mellett további fejlesztések várhatók a még folyamatban lévő európai uniós pályázati forrásokból is, ezek nagyságrendje azonban már kisebb lesz, és várhatóan a jövő évre is áthúzódik a megvalósításuk. A mobil hálózat fejlesztésénél a beltéri lefedettség erősítésén van a hangsúly, miután a külső lakossági lefedettség tavaly év végére már meghaladta a 97 százalékot. Az idei első negyedév eredményeit ismertetve kiemelte, hogy Magyarországon minden piaci szegmensben bevételnövekedést ért el a társaság és a hatékonyság is javult. Hozzáfűzte: a vezetékes bevételek folyamatos emelkedése visszaigazolja, hogy jó befektetés a hálózat fejlesztése. A leányvállalatokkal kapcsolatban kifejtette, hogy a macedón piacon hosszú idő után először nem csökkentek a bevételek. Úgy vélte, jó esély van arra, hogy sikerüljön fordulatot elérni ezen a piacon. Montenegróban azonban tovább folytatódott a bevételcsökkenés. A vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy a Telekom első negyedévben elért jó eredményét két egyszeri tétel befolyásolta: az Origo értékesítés lezárása, továbbá az új székház építéséhez kapcsolódóan egy ingatlan eladása. E két tétel együttesen mintegy 5,1 milliárd forint egyszeri profitot jelentett. Kiemelte azt is, hogy az eladósodottsági ráta 41,8 százalékra csökkent, és a trend várható folytatódásával a következő időszakban sikerülhet elérni, hogy a ráta a 30-40 százalékos sávba csökkenjen. Ez a célkitűzés az osztalékpolitika meghatározó eleme. A héten bejelentett munkavállalói részvényjuttatási tulajdonosi programmal kapcsolatban elmondta, hogy a kedvezően változott szabályozási környezet miatt ez egy előnyös juttatás a munkavállalók részére. A Magyar Telekom 2016 első negyedévében 145,1 milliárd forint konszolidált árbevételt és 10,7 milliárd forint adózott eredményt ért el. A bevételek 7,6 százalékkal csökkentek a tavalyi első negyedévhez képest, míg a profit több mint négyszerese az egy évvel korábbinak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.