Közélet

Szándéknyilatkozatot írt alá az ENKSZ a hódmezővásárhelyi távfűtés átvételéről

Szándéknyilatkozatot írt alá az ENKSZ a hódmezővásárhelyi távfűtés átvételéről

2016. május 6., péntek
Szándéknyilatkozatot írt alá az ENKSZ a hódmezővásárhelyi távfűtés átvételéről
futes_tavho_konvektor

Szándéknyilatkozatot írt alá az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. a hódmezővásárhelyi távfűtés átvételéről, az állami tulajdonú cég hasonló megállapodást készít elő Szegeden is - jelentette be Németh Lászlóné pénteken Hódmezővásárhelyen.

A Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára elmondta, a távhőtermelést és -szolgáltatást végző Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató (HVSZ) Zrt. átvétele a fűtési szezon kezdetére zárulhat le. A politikus hangsúlyozta, a cég megvásárlásával az ENKSZ olyan távhő céget von be a nemzeti közműszolgáltató kialakításának folyamatába, amelyben sok a potenciál, az elmúlt években komoly fejlesztéseket hajtottak végre, a többi között a geotermikus energia hasznosítása és a korszerű mérési, valamint számlázási rendszerek alkalmazása területén. Az állami közműcég tárgyalásokat folytat a szegedi távhőszolgáltató megvásárlásáról is, mely révén olyan komplex térségi mintaprojekt indulhatna, amely lehetőséget teremt a további terjeszkedésre a távhőpiacon - tudatta

Németh Lászlóné

. Az államtitkár kifejtette, május végére fejeződik be a 16 meghatározó, a magyar távhőpiac 40 százalékát jelentő távhőcég auditja, ezzel párhuzamosan zajlik a konzultáció a piaci szereplőkkel és az érdekképviseletekkel. A politikus kitért arra is, a hazai egyetemes gázszolgáltatás területén utolsó szakaszához érkezett a fogyasztók átvétele. Az eddigi 1,2 millió Tigáz ügyféllel a fűtési szezon kezdete előtt 3,4 millióra bővül az ENKSZ által kiszolgált lakossági gázfogyasztók száma.

Horváth Péter János

, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a következő időszakban a távhőszolgáltatás területén a cég legkomolyabb feladata a szolgáltatások összemérhetőségének biztosítása lesz. Az ENKSZ célja az egységes, transzparens távhőszolgáltatás megteremtése az ország egész területén, a geotermián, illetve a hulladékhasznosításon alapuló energiatermelés részarányának növelése, a fogyasztók környezet- és energiatudatosságának erősítése. A HVSZ Zrt.-nek jelenleg hat geotermikus termelő és kettő visszasajtoló kútja van, a magas színvonalú szolgáltatást mindössze 17 alkalmazott munkájával látja el a társaság. A cég 3 ezer lakást és több mint 130 közületi fogyasztót lát el, 2015-ben több mint 106 ezer gigajoule hőmennyiséget értékesített. A vállalkozás alaptőkéje 1,3 milliárd, mérlegfőösszege 6 milliárd forint - tudatta az elnök-vezérigazgató. Horváth Péter János kérdésre válaszolva közölte, a HVSZ Zrt. pontos vételáráról az önkormányzat és az ENKSZ az átvételi folyamat során állapodik meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.