Közélet

Közgyűlés: Botka visszahívta Tanács Esztert, Nógrádi lemondott a kutyakomédia miatt - transzparenserdő a díszteremben + FOTÓK

Közgyűlés: Botka visszahívta Tanács Esztert, Nógrádi lemondott a kutyakomédia miatt - transzparenserdő a díszteremben + FOTÓK

2016. május 27., péntek
Közgyűlés: Botka visszahívta Tanács Esztert, Nógrádi lemondott a kutyakomédia miatt - transzparenserdő a díszteremben + FOTÓK
kozgyules_varosi12_gs

Elég volt, el a kezekkel Esztertől és a demokráciától! - üzenték civil demonstrálók Botka Lászlónak, ám a polgármester, az MSZP és az Együtt kitartott Tanács Eszter lemondatása mellett. A Fidesz-L.É.T. frakcióvezetője a kutyakomédia kapcsán visszaadta pénzügyi bizottsági tagságát, és jelezte, képviselőcsoportja nem asszisztál ehhez az antidemokratikus cirkuszhoz.

A Cserepes sori kereskedők a közgyűlés kapcsán tartott sajtótájékoztatójáról bővebben itt olvashatnak.

Nógrádi Tibor nem kér a kutyakomédiából

11.55:

Nógrádi Tibor rendkívüli sajtótájékoztatót tart. Bejelenti, Botka László polgármester Tanács Eszter visszahívásával kutyakomédiává süllyesztette a pénzügyi bizottság munkáját, és nem tartja be a demokrácia alapvető írott és íratlan feltételeit, ezért a maga részéről június 1-jei hatállyal lemond bizottsági tagságáról, és a Fidesz-L.É.T. frakció sem hajlandó addig tagot adni ebbe a testületbe, amíg nem állnak vissza a korábbi kormánypárti-ellenzéki arányok, a demokratikus működési rend, illetve a polgármester nem veszi figyelembe a demokrácia játékszabályait, nem kezd konzultációt az ellenzékkel. A frakcióvezető azt is kijelentette, lemondása ellenére megjelenik majd a pénzügyi bizottság ülésein, és még aktívabban képviseli a polgári, valamint a civil érdekeket, mint eddig szavazati joggal rendelkező tagként.

sajttaj_nogradi_tibor01_gs

11.54:

Tóth Péter a sajtónak elmondja, a következő időszakban napi rendszerességgel ismerteti a sajtóval azon interpellációit, amiket ma nem adhatott elő szóban a közgyűlésen. Megjegyzi, az egyik ügyben Szentgyörgyi Pált kérdezte, nem Botkát, és a gazdasági alpolgármester nem adott választ - ennek hátterét leellenőrzi majd az SZMSZ-ben.

Tanács már nem bizottsági tag

11.52:

Tanács Eszter visszahívásáról is döntés születik. Botka László előterjesztését támogatja a teljes MSZP és Együtt, nemet mond a Fidesz-L.É.T., a KDNP és a Jobbik, valamint Szentistványi István. 15 igen, 10 nem, 3 tartózkodás: a három DK-s képviselő tartózkodik. Tóth Péter elhagyja a termet. "El a kezekkel Esztertől és a demokráciától!" - hallatszik a karzatról, a szocialistákat és a liberálisokat nem hatja meg. Esküt tesz Varga Antal, érdekes módon az MSZP-Együtt-DK képviselői felé fordulva, hátat fordítva a szöveget előolvasó Mózes Ervinnek.

11.50:

A költségvetés zárszámadását 18 igen, 8 nem, 1 tartózkodás mellett fogadják el. Az elektronikus adóügyintézést mind a 28 jelenlévő helyesli (Haág Zalán nincs jelen az ülésen). A településfejlesztési tárgyú előterjesztésekre 27 igen érkezik, Szentistványi István tartózkodik. A városi cégek 2015. évi beszámolói 18 igen, 10 nem, illetve 9 nem, 1 tartózkodás mellett mennek át. A Belvárosi híd felújításánál 27 igen mellett Tóth Péter tartózkodik. 28 igennel hagyják jóvá a Kováts József-mellszobor áthelyezését.

11.45:

Megkezdődik a szavazási procedúra.

11.24:

Zárt ülés, majd szavazás jön.

Botka fizetett politikai cirkusznak tartja a Cserepes sori ügyet

11.23:

Valamennyi interpellációnál hasonló a helyzet, semmi meglepetés, Botka László válaszait a baloldali többség támogatja, elfogadja, helyesli. A Cserepes sor kapcsán fizetett politikai cirkuszról beszél a polgármester. 18 igen, 8 nem a Cserepes sori polgármesteri reakcióra. Tóth Péter egyre nehezebben viseli Botka kommentjeit... A polgármester már a folyosóra küldené a jobbikos politikust.

11.20:

9 nem, 1 tartózkodás és 17 igen alapján Botka László Mars teres válaszát elfogadja a közgyűlés.

kozgyules_varosi20_gs

11.19:

Visszatetsző, gusztustalan válaszokat adott Botka László az interpellációkra - így Tóth Péter, aki csak a zöldfelületekre adott feleletet fogadja el, a másik kilencet nem.

Nem fizet az önkormányzat a Mars tereseknek

11.18:

Botka László azt mondja, az önkormányzat nem fizet ki jogalap nélkül 164 millió forintot a négy "kereskedőnek nevezett személynek", mert a város minden pert megnyert az ügyben. Elképesztőnek nevezi Tóth valamennyi interpellációját.

11.16:

Tóth Péter ismerteti tíz interpellációját. A Mars téri ügyre tér ki, kifogásolva, hogy a rá jellemző arrogáns módon bódétulajdonosnak nevezett Botka László olyanokat, akik épülettel rendelkeztek a 2009. adventi dózerolás előtt, az ő kártalanításukat sürgető feladatnak nevezi. A polgármester emberi életeket tesz tönkre, akárcsak Bajnai, kinek gazdasági tevékenysége - így a jobbikos politikus - emberéleteket is követelt.

Mitől különb a Botka-diktatúra Orbánétól?

11.13:

Botka László azt mondja, Torgyán József-díjat érdemel mai teljesítményével Szentistványi István. Emlékezteti, a demokrácia arról szólna, hogy ha valaki szakít a pártjával, visszaadja mandátumát. "Mitől különb a Botka-diktatúra Orbánétól?" - üvöltik a karzatról, ha jól hallottuk, Dovalovszki András.

11.10:

Szentistványi István ezzel kapcsolatban elmondja, a Délmagyarország online oldalán az ügyben tartott közös ellenzéki sajtótájékoztatójáról szóló cikkben először szerepelt a Tanács Istvánnal kapcsolatos összefüggés, majd ez furcsa módon kikerült az írásból. Rámutat, szoros (személyi) kapcsolat van a "DM és a PM-kabinet" között. Emlékeztet arra is, a szocialista alpolgármesterek számos alkalommal minősíthetetlen stílusban beszéltek az ellenzéki munkáját a bizottságban komolyan vevő Tanács Eszterrel. Botkáék célja tehát nem más, mint a tőlük eltérő hangok, vélemények elhallgattatása - összegez.

kozgyules_varosi26_gs

Az édesapának is szól a bosszú?

11.08:

A jobbikos Tóth Péter felhívja a figyelmet arra, hogy Botka László Tanács Eszter édesapja, Tanács István újságíró tevékenységén is bosszút akar állni, pitiáner bosszút. Botka erre annyit reagál, hogy ez a pitiáner gondolat - ha lenne valóságalapja, már 2014 őszén nem is hagyta volna jóvá Tanács Eszter delegálását.

11.05:

Nógrádi Tibor fideszes frakcióvezető kéri Botkát, vonja vissza az előterjesztést, ne változtassa meg az arányokat a pénzügyi bizottságban mindenféle egyeztetés nélkül, tartsa tiszteletben a demokráciát.

11.04:

Botka azt mondja, továbbra sem avatkozik az LMP belügyeibe. Kothencz János a következő, aki üdvözli, hogy a baloldali képviselők között három hölgy is található, és elismeri, a jobboldalnak akadnak tartozásai e téren. Úgy fogalmaz, kétségtelen, joga van a visszahíváshoz a polgármesternek, de joga lenne ahhoz is, hogy nagyvonalú legyen. Köszönetet mond a L.É.T. Egyesület és a lakótelepi emberek nevében Tanács Eszter bizottsági munkájáért!

11.01:

Szentistványi István a visszahívás álságosságáról beszél. Mint mondja, az igazság, hogy a polgármester kezdeményezte a visszahívást, nem arról van szó, hogy új tagot delegálna az iparkamara. Emellett álságos, hogy Botka korábban sajnálkozott amiatt, hogy kevés a női politikus, miközben egy aktív, tehetséges, közéleti szerepet vállaló női politikust mondvacsinált ürüggyel megtámad, visszahív. A polgármester nem válaszolt arra - jelzi -, hogy az LMP-n belüli ügy nem zárult le, kizárása nem jogerős, így az lenne tisztességes, ha megvárnák a külső jogorvoslati folyamat végét.

10.58:

A Szegedért Alapítvány alapító okiratának változásait követően jöhet a Tanács Eszter-ügy!

10.55:

Átfogó értékelés az önkormányzat gyermekjóléti feladatainak 2015. évi ellátásáról, ez a napirendi pont következik. Kothencz János (Fidesz-L.É.T.) köszöni a szakiroda pontos tájékoztatóját. Szeged városában a gyermekjóléti szolgáltatás és a civil szférával való együttműködést hatékonynak nevezi. A jelzőrendszeri tudatosság terén viszont problémákat fedez fel, fontosnak nevezi, hogy ezt elmélyítsük a családokban, a felnőtt társadalomban - erre utal a gyöngyösi tragédia is. Joggal tartozunk elismeréssel a gyermekjóléti szolgálatban dolgozóknak és a szociális iroda munkatársainak, de a városnak mégis van további feladata, például a jelzőrendszer tudatosításának erősítésében - mondja.

kozgyules_varosi38_gs

10.49:

Kosik Dénes Pál (Fidesz-L.É.T.) a Jerney utcai iskola energetikai korszerűsítését rendkívüli módon üdvözli, hiszen rendkívül elavult technológiával épült meg ez az iskola, ráfér a felújítás.

Fókuszban a fejlesztések

10.46:

A beruházás befejezésére kiírt közbeszerzési eljárás finisében van, ám sajnos a Közbeszerzési Hatóság közérdekű bejelentés alapján hivatalból vizsgálatot indított a közbeszerzéssel kapcsolatban, ez hátráltatja a folyamatot - így Solymos László, megemlítve, Bartha László korábbi polgármester, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke tette a bejelentést. Bízik benne, a beruházás ennek ellenére időben lezárulhat.

10.45:

Szentistványi István az ivóvízminőség-javító társulási szerződés módosítását elemzi. Kiemeli, a költségek jelentősen magasabbak, mint amit előzetesen megjelölt a város. Ezért azt kérdezi, mik a fejlemények az ügyben, mióta 2015. decemberben utoljára hallottunk a projektről. Botka azt mondja, százszázalékos uniós támogatással valósul meg a projekt, a most megrendelt pótmunkák is, tehát a városnak egy fillérjébe sem kerül.

10.42:

Nagy Sándor az iskolák energetikai fejlesztéséről szóló pályázati anyagról beszél. Kijelenti, a város a lehető legnagyobb szakmai alapossággal készíti elő valamennyi pályázatát, de nem segít, hogy egyes kiírásokban folyamatos változások történnek, így a Liget-projekthez is hozzá kell nyúlni pár millió értékben.

10.40:

Máris következnek a pályázati ügyek. Tóth Péter egy rossz állapotban lévő gödrös Kollégiumi úti útszakasz felújítás üdvözli, egyetért azzal, hogy ez segíti az iparfejlesztést, ám a megjelölt összeget irreálisan magasnak tartja.

10.37:

Hozzászólás nincs, ahogy az ingatlanok közgyűlési döntést érintő kérdéseihez sem. A Belvárosi híd felújítására 50-60 milliót költ idén a város, a híd biztonságos, annak ellenére, hogy egy hídmérnök nyilván milliárdokból újíthatná fel teljesen - összegez Botka László.

Megint szemét ügy a szemétügy

10.34:

Újabb napirendi pontokat ugrunk át. Következik a környezetgazdálkodási cég szétválása. Botka László kitart amellett, hogy a várost idén 800 milliós veszteség éri. Ráadásul küszöbön áll a hulladékszállítás összeomlása országos szinten. A szegedi nyugdíjasok 90 százaléka már átjelentkezett a kisebb kukára, azaz meg tudja tartani a kedvezményét. Ettől függetlenül 3000 forintos illetéket kellett fizetniük az államnak. Most a közterület-fenntartásért felesős Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. mellett feláll a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., ez utóbbit Farkas Gabriella irányítja. A polgármester szerint 300 milliós mínusszal indít majd jövőre a szegedi büdzsé, mert ennyit vissza fog tartani az állam a szegediek által szemétszállításra befizetett pénzekből.

MSZP-s dicshimnusz a városi cégeknek

10.30:

Ménesi Imre (MSZP) nem maradhat ki a céges felszólalók sorából. A Mars téri piacot üzemeltető társaság teljesítményét dicséri. Jelzi, óriási tartalékok voltak az önkormányzati cégekben, és érdekes módon az előző négy évben mínuszos eredményeket, tartozásokat, veszteségeket produkáltak ezek a vállalatok. Szerinte Szegeden 2010-2014 között a közpénz elveszítette közpénz jellegét.

10.27:

Tóth Károly (MSZP) arról beszél, hogy a városi cégek a pozitív gazdasági teljesítmény mellett magasabb szakmai színvonalon is teljesítenek, ami szintén alátámasztja a személycserék jogosságát. A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpontot méltatja.

10.25:

Szentgyörgyi Pál alpolgármester azt állítja, a céges összevonások pozitív gazdasági eredményeket hoznak, még az IKV és a Távhő esetében is. Mai döntéssel kiválik a környezetgazdálkodásból a hulladékszállítás gazdálkodási ága. Tavaly 80 milliós nyereséget produkált a Szegedi Városkép és Piac Kft., ebből 40 milliós osztalékot fizet. Korábban a Fidesz-Jobbik vezetésével ez a cég veszteséges volt - emlékeztet. Az SZKT-nál nőtt az árbevétel, a parkolási díjból származó bevétel, szintén nyereséggel zárt a társaság. Minden egyes cégnél pozitív eredményeket sorol, 74 százalékkal nőtt összességében az üzemi eredmény, ami igazolja a személyi döntéseket - jelenti ki. Botka hozzáteszi, még a város által átvett távhőszolgáltatás is szolid nyereséget hozott tavaly a korábbi magántulajdonos súlyos veszteségeivel szemben.

10.19:

Következnek a településfejlesztési döntések, majd a százszázalékos városi tulajdonú cégek 2015-ös beszámolói.

10.18:

Solymos László alpolgármester már a hulladékszállítással kapcsolatos jogszabályváltozásokról, rendeletmódosításról beszél. Problémának nevezi, hogy a központi hulladékkoordináló holding április 1-je óta nem bocsátott ki számlát, így az érintett önkormányzati cégnek sem juttatott forrásokat.

kozgyules_varosi48_gs

10.15:

Póda Jenő örömmel üdvözli az előterjesztést, mely régi, valós, megalapozott igényt elégít ki.

10.13:

Haladunk tovább a helyi adóügyek elektronikus intézési lehetőségeinek bővítésével. Erről Mózes Ervin címzetes főjegyző tart ismertetést. Közel 12 milliárd folyik be az adóirodához a különböző adónemekből, adótípusokból, így 2017-től lehetőséget teremtenek a vállalkozóknak az elektronikus bevallási lehetőségre is a papíralapú mellett.

Az állam húzta ki Szegedet az adósságcsapdából

10.11:

Nagy Sándor alpolgármester teljesen egyetért a polgármesterrel. Nem mindegy az sem, hogy fejlesztésre vagy működésre vesz, vett fel hitelt a város, a fejlesztési hitel majd segíti a működést. Szeged soha nem vett fel kötvényt, csak forintalapú hitel - jelenti ki. Pódának azzal vág még oda, hogy a centralizált rendszerek az utóbbi években bebizonyították működésképtelenségeket az állam köntösében. Hibának nevezi, hogy helyben elvesztek a döntési kompetenciák.

10.08:

2010-ben 72 milliárd volt a város költségvetése, 1 milliárd adósságszolgálattal, a Fidesz-kormány intézkedéseinek hála 34 milliárdra csökkent a szegedi büdzsé - jelzi Botka, hozzátéve, arányait tekintve Szegednek kisebb volt a hitelállománya, mint például Hódmezővásárhelynek.

10.07:

Póda Jenő úgy reagál, régi vita, hogy a centralizálás jót vagy rosszat tesz egy szervezetnek, döntéshozatali mechanizmusnak. A világ nem azt mutatja, hogy ami nagy, az egyértelműen tönkremegy, nagy szervezetet is lehet jól vezetni, eredményessé tenni. A szegedi baloldal korábban véglegesen eladósította a várost a hitelek felvételével, több milliárdnyi adósságot halmoztak fel, ez a KDNP-s politikus szerint nehezen vitatható.

10.04:

Kozma József (MSZP) szerint minden magyarországi önkormányzati szövetség tiltakozik az ellen, hogy a kormány központosítással magához ragadja a forrásokat. 2,5 milliárd forintot vontak el Szegedtől is, az adósságteher átvállalása pedig 1,2 milliárdot tett ki tavaly, összesen tehát 1,3 milliárdot bukott el a város - állítja.

09.56:

Póda Jenő (KDNP) egészséges változásokat tapasztal Szeged pénzügyeiben, mely abba az irányba mutat, hogy végre a saját bevételek adják meg az anyagi kereteket, a fejlesztések és a szociális kiadások hátterét. Korábban ez nem így történt, hanem jórészt hitelből valósított meg beruházásokat, szociális kiadásokat a város, mely így vészesen eladósodott. A kormány mentette meg Szegedet az adósságcsapdából, idén például 2 milliárd forintnyi adósságot kellene törleszteni, ha az állam nem vállalta volna át az egész állomány. Szerencsésnek nevezi, hogy a kormány megtiltotta a hitelfelvételeket az önkormányzatoknak, pontosabban külön engedélyekhez kötötte. Így egészségesebb fejlődési szerkezetűvé vált Szeged gazdálkodása is. Hozzáteszi, a kormány helyes gazdaságpolitikájának köszönhető az is, hogy itt a megyeszékhelyen is megindult a fejlődés.

09.50:

Az első napirendi pont a 2015. évi költségvetés zárszámadása. A vezérszónok Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester, aki elsőként a kormányzati elvonások által okozott nehézségeket sorolja fel. Mint mondja, a tervezetthez képest 10 százalékkal nőttek a város helyi adóbevételei, és ez a tendencia évek óta tart, ami igazolja Szeged folyamatos gazdasági élénkülését. Az önkormányzati cégektől származó bevételek, osztalékok is emelkedtek. A fejlesztési kiadások jelentősen csökkentek, mert az elmúlt két évben nem jelentek meg az uniós pályázati kiírások. Most végre 6,5 milliárd fejlesztési pályázat benyújtásáról lehet dönteni ezen az ülésen. 38,9 milliárd forint volt tavaly a büdzsé összkiadása, az önkormányzat vagyona több száz millió forinttal növekedett a kisebb amortizációk ellenére. Folyószámlahitelt nem is kellett igénybe venni, kiadásait a bevételeiből rendezni tudta.

A polgármester nem enged

09.45:

Botka László úgy reagál, 15 külsős bizottsági hely van és 28 képviselő, tehát nem jut minden képviselőre bizottsági tagság. 2014-ben úgy állapodtak meg, a legkisebb közgyűlési párt, az LMP is kap egy tagságot, de az érintett politikus és a párt kapcsolata megszűnt. Szavaznak Szentistványi javaslatáról, amit Botka nem támogat: 10 igen, 15 nem, 3 tartózkodással nem veszik le a napirendről Tanács Eszter visszahívását.

kozgyules_varosi25_gs

09.43:

Megállapítják, elfogadják a mai ülés napirendjét. Szentistványi István kéri, Botka vonja vissza a Tanács Eszter pénzügyi bizottsági külsős tag visszahívására tett indítványát, jelzi, nem jogerős még kizárása az LMP-ből, megtámadta azt a bíróságon.

Ki ígérte meg többször a déli hidat?

09.41:

Botka azt válaszolja, Orbán Viktor többször ígérte meg a déli Tisza-hidat Szegednek, ő szoros versenyben csak a második helyen áll. Egyébként Szeged minden politikai vita ellenére évek óta szoros együttműködésben dolgozik a kormány fejlesztési szerveivel, így van ez a híd esetében is hármas finanszírozásban (kormány, Szeged, MÁV).

09.40:

Hüvös László (KDNP) is kiemeli, a szegedi baloldal erőt nem sajnálva ostorozza a kormányt, de Szegedet érintő pozitív döntéseit rendre szándékosan elhallgatják. Most az Orbán-kormány építi meg 36 milliárdból a déli Tisza-hidat, melyet Botka 2002 óta ígértet, és két baloldali kabinet idejében sem valósított meg.

Botka a női egyenjogúságról

09.37:

A 21. század legyen a női egyenjogúság évszázada - kívánja Botka László is.

09.36:

A független Szentistványi István elgondolkodott azon, hogyan lehet, hogy a politikusok (Magyarországon, Szegeden) nem képesek az önmérsékletre, az önkritikára. Jelzi, csak három hölgy van a 29 fős közgyűlésben, a polgármester, az alpolgármesterek, a bizottsági elnökök mind férfiak. Kívánatosnak tartaná, ha a nők komolyabb szerepet kapnának a politikai döntéshozatalban, ahogy arra Nyugaton számtalan példa van. Lehetséges, hogy ekkor végre megszűnne a kíméletlen, arrogáns politikai logika, ami Szegedet is jellemzi - összegez.

Mózes, Solymos és Kalmár G. is gyanúsított a parkolóügyben?

09.33:

Botka László a parkolóügyben annyit mond, több éve tart ez a történet, de az SZKT szigorúbban járt el az ingyenes parkolóbérletek osztásánál, mint más magyarországi városok közlekedési társaságai. Ha pedig az önkormányzatnak bármilyen nyilatkozatot kell tennie a nyomozás ügyében, akkor majd meg fogja tenni - ennyit reagál Mózes, Solymos és Kalmár nevének elhangzására.

09.32:

Tóth Péter (Jobbik) emlékeztet, Botka legutóbb azt ígérte, az illetékes szakbizottság, a pénzügyi tárgyalni fogja a Jókai u. 7. alatti ház fűtésproblémáját, de ez máig nem történt meg. Sok ilyen gondokkal küzdő ház van Szegeden, ezért fontosnak nevezi, hogy az IKV Zrt. megoldási javaslatokkal álljon elő. Kéri, hogy a júniusi közgyűlésig történjen intézkedés a lakosok érdekében. Emellett megemlíti, a Nemzeti Nyomozó Iroda már hat főt gyanúsít a szegedi parkolóbérletek ügyében. A városlakók érdeklődnek, a gyanúsítotti körben van-e Mózes Ervin főjegyző, Solymos László alpolgármester és Kalmár Gábor kabinetfőnök. Tóth kérdezi, igaz-e ez, valóban gyanúsítottként hallgatták-e meg ezt a három személyt.

09.30:

"Hahó, ez a szegedi közgyűlés, nem a Parlament!" - kiabálják a karzatról mind Kardos, mind Mihálffy felszólalásánál.

Hazánk gazdasági sikerének Szeged is nyertese

09.29:

Mihálffy Béla (Fidesz-L.É.T.) jó hírnek nevezi, hogy a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő intézet befektetési kategóriába emelte a magyar államkötvényeket. Ez a felminősítés is tanúsítja, hogy a magyar gazdaság átalakítása sikeres, a magyar reformok működnek. Mivel csökken az államadósság, több pénz jut beruházásokra, adócsökkentésre, bérfelzárkóztatásra, családtámogatásra. Úgy folytatja: az ország gazdasági sikerének Szeged is nyertese kell, hogy legyen. A polgári kormányzat annak ellenére is városunk mellett áll, hogy baloldali vezetése részéről csak felelőtlen, öncélú támadásokat tapasztal, együttműködési szándékot annál kevésbé. Azzal együtt segíti és támogatja az Orbán-kabinet az itt élőket, hogy a torony alatt folyamatosan gyalázzák a miniszterelnököt. Mihálffy kifejti, csak az idei esztendőben mintegy 70 milliárd forintot különített el a kormány a városunkat érintő kiemelt közlekedési beruházásokra. A friss döntés értelmében a nevesített támogatott projektek között szerepel a Szeged és Hódmezővásárhely közötti városi-elővárosi vasútvonal, a tramtrain megépítése csaknem 13 milliárd forint támogatással. 15 és fél milliárd forint jut a Szeged és Makó közötti elővárosi vasúti közlekedés fejlesztésére és az olyannyira várt szegedi vegyes forgalmú Tisza-híd megépítésére. Szintén a szegedi lakosokat is szolgálja a városunktól Hódmezővásárhelyen és Békéscsabán át Gyuláig vezető vasútvonal fejlesztése, villamosítása 43 milliárd forintból. Az adócsökkentés, a családtámogatás és az otthonteremtés költségvetésének kedvezményezettjei lesznek a szegediek is - jelenti ki.

kozgyules_varosi16_gs

09.26:

Kardos Irén (DK) arról beszél, hogy a kormány tönkreteszi a társadalmi szolidaritás írott és íratlan szabályait, a közös társadalmi felelősségvállalást, például a szülővállalás intézményével vagy azzal, hogy megszüntetik a kórházakban a krónikus betegek kezelésére fenntartott ágyakat. Kérdezi, mi lesz a 3-4 millió létminimum alatt, segélyen, közmunkán stb. élők szüleivel, akinek a gyermekei nem tudnak majd megfelelni törvényi kötelezettségeiknek anyagi okok miatt.

Megjelent a fedett uszoda nyilvános tervpályázata

09.23:

Nagy Sándor (Együtt) alpolgármester tájékoztat, hogy a város 500 millió forintból elkezdte a fedett uszoda előkészítését, tegnap megjelent a nyilvános tervpályázat. A szakemberek valamennyi mostanában épült, hasonló hazai fedett uszodáját áttanulmányozták, a cél, hogy nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas komplexum épüljön az Etelka soron, négy medencével: lesz egy tízpályás, ötvenméteres versenymedence, egy bemelegítőmedence, egy meleg vizes tanmedence és egy meleg vizes lazításra használható ülőmedence. A versenysport mellett a 10 ezer négyzetméteres épület a szegediek úszásoktatását és rekreációját is szolgálja majd. Az építés előkészítése a helyi úszó- és vízilabda-egyesületekkel egyeztetve zajlik. Az uszodában ezerszemélyes fix lelátó lesz, amely szükség szerint bővíthető, és kialakítják a tévéközvetítésekhez szükséges infrastruktúrát is. Szeptember 5-éig kell beadni a terveket, majd szeptember 30-án várható a tervismertetés. A korábbi tapasztalatok alapján három év alatt, 2019 tavaszára alatt épül fel az uszoda - így Nagy Sándor.

09.20:

Napirend előtt elsőként Solymos László (MSZP) alpolgármester kér szót. Az elmúlt hat év Fidesz-kormányzásának az embereket hátrányosan érintő döntéseit sorolja. Az egyik legkárosabbnak a közoktatás Orbán Viktor és Hoffmann Rózsa általi átalakítását, kvázi szétverését nevezi. Úgy összegez, lázálom volt a mamutintézmény, a Klik létrehozása. A Klik által működtetett kisebb települési iskolákban komoly problémák akadtak, nem fizették az áramszámlákat, a kitörött ablakokon át süvített be a szél. Eközben a nagyobb városok erőn felül vállalva rendben tartották legalább az iskolaépületeket. Solymos szerint az oktatásirányítás bukását mutatja, hogy már a harmadik államtitkár próbálja ezt a "katyvaszt" kezelni.

Pedagógusokat jutalmaztak

09.06:

Pedagógus Életműdíjban részesült: Szegfű Lászlóné, a Béke utcai Általános Iskola nyugalmazott tanára, Wirth István, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium nyugalmazott testnevelő tanára és Kecskés Antal, a Dózsa György Általános Iskola nyugalmazott igazgatója. A díjazottakat a szomszéd teremben köszöntik pezsgős koccintással.

A polgármester megint az oldalsó bejáraton érkezett

09.00:

Botka László Kalmár Gábor kabinetfőnökkel ezúttal is az oldalsó bejáraton át érkezett a díszterembe... A mai ülés kezdetén a pedagógusnap alkalmából a város köszönetét fejezi ki a tanítóknak, tanároknak, akikre - így a polgármester - legféltettebb kincseinket, gyermekeinket, ez által jövőnket bízzuk. Botka ismét elmondja, Szeged aggodalommal figyeli az oktatásügyben történteket, hiszen úgy látja, az állam szerepvállalása negatív folyamatokat indított el évekkel ezelőtt. Aggodalommal tölti el a várost a hír, hogy immár az iskolák működtetését is államosítani kívánják. Azt ígéri, Szeged továbbra is mindent megtesz iskolái fejlődéséért, az ott dolgozók minél kedvezőbb munkafeltételeinek biztosításáért. 3,3 milliárd forintos beruházással fejleszt például nyolc iskolát, amennyiben ma rábólint a közgyűlés. A polgármester Pedagógus Életműdíjakat nyújt át.

08.50:

A civil demonstrálók transzparenseikkel együtt megérkeztek a városházára, és elfoglalták helyüket a karzaton.

"ELÉG VOLT!"

- hirdeti hatalmas betűkkel a felirat Botka Lászlónak és a baloldali városvezetésnek.

"Mitől különb Botka diktatúrája Orbánétól?"

- ezt a kérdést is felteszik a némán tüntetők, akik immár itt is hirdetik:

"El a kezekkel Esztertől és a demokráciától!"

és

"Hajrá, Eszter!"

. Megjelent természetesen a

"CSERKÓ"

óriásmolinó is.

El a kezekkel Esztertől és a demokráciától!

08.30:

Jó reggelt kívánunk! A városháza előtt megkezdődött a Cserepes sori kereskedők és képviselőjük, Szabó Bálint sajtótájékoztatója. Botka Lászlót is meghívták, ám ő nem érkezett meg. Akadnak viszont civil demonstrálók Dovalovszki András vezetésével, akik "Elég volt!", illetve "El a kezekkel Esztertől és a demokráciától!" transzparenseket feszítettek ki.

A Cserepes sori kereskedők a közgyűlés kapcsán tartott sajtótájékoztatójáról bővebben itt olvashatnak.

A közgyűlés elé:

Rendes ülést tart 9 órai kezdettel a szegedi közgyűlés. Szó lesz az önkormányzati adóügyek elektronikus úton történő intézésének eljárási szabályairól szóló rendelet megalkotásáról, módosítják az egyes helyi közszolgáltatások ellátásáról szóló rendeletet, tárgyalnak a 2015. évi városi költségvetés zárszámadásáról, a százszázalékos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2015-ös beszámolóiról, továbbá fontos településfejlesztési és pályázati ügyekről is. Döntés születik mindemellett a Kováts József-mellszobor Rerrich Béla térre történő áthelyezéséről és a Belvárosi híd nyári felújítási munkálatairól is. A cégek, illetve az új igazgatók működése, gazdálkodása mellett a legkomolyabb vita az LMP-ből kilépett Tanács Eszter, a pénzügyi bizottság külsős tagjának visszahívásáról, valamint természetesen a Cserepes sori piacon kialakult áldatlan állapotokról várható ezúttal. A Jobbik képviselője, Tóth Péter pedig tíz interpellációban közel nyolcvan konkrét kérdést intézett Botka László szocialista polgármesterhez, akinek többek között a Mars téri, a Cserepes sori és a nagybani piac, valamint a Partfürdő kapcsán is válaszokat kell adnia.

Cserepes sor: ha nincs konszenzus, jöhet a bíróság

A Cserepes sori piac, a Cserepes sori kereskedők helyzete hosszú hetek óta foglalkoztatja élénken a szegedi közvéleményt, sőt, a botrány országos (média)visszhangot is kiváltott. Az ügy legfrissebb fejleményei, hogy több tucat pavilonbérlőnek mondott fel egyoldalúan Rácz Attila MSZP-s igazgató, mert nem írták alá a számukra súlyosan hátrányos feltételeket kínáló új szerződéseket. Az érintettek egyrészt nem szeretnék, ha az egyébként áfamentes területbérlést jövőre bevonnák az áfakörbe, ragaszkodnak a birtokvédelemhez, harmadrészt pedig elutasítják, hogy több szektorra osztotta a piacot Rácz Attila, vagyis attól függően, hol található a pavilon, eltérő bérleti díjat kell fizetniük a kereskedőknek. Legalább 20 árus hagyta már el a vásárteret, amivel egyébként jelentős bevételtől esik el a társaság. A Szabó Bálint jogász által képviselt kereskedők birtokvédelmet kértek, amit a makói jegyző bírál el jelenleg, és azzal fordultak a cég- és a városvezetéshez, hogy vonják vissza a felmondásokat, s kezdjenek el végre érdemi tárgyalásokat. Amennyiben ez nem történik meg - és egyelőre semmi jel nem utal ilyen pozitív fordulatra -, bírósági folytatás várható. A piacosok a május 20-i díszközgyűlést megelőzően demonstráltak, és várhatóan ezúttal is jelen lesznek majd az ülésen, melyet megelőzően Szabó Bálint sajtótájékoztatón vázolja az aktuális helyzetet, Tóth Péter egyik interpellációja is a Cserepes sori piacra vonatkozik, erről külön cikkben írtunk. A jobbikos politikus egyebek mellett arra figyelmeztet, hogy Rácz Attila vezetési gyakorlata, döntési mechanizmusa, hozzá nem értése és arroganciája miatt mára teljesen elveszítette a piacon létfenntartásuk biztosításáért árulók bizalmát, így azonnali változásra van szükség a gazdasági társaság életében. Írásbeli válaszában a polgármester cáfolja ezt, kiáll Rácz mellett, és azt állítja, Tóth Péter csúsztat, mikor irreális díjemelésről beszél. Botka a piac további fejlesztését ígéri. Folytatás tehát a díszteremben!

Súlyos áldozatokat követelt a Mars téri ügy

Tóth Péter további interpellációiban csak a Mars téri piac kapcsán 15 kérdést intézett Botka Lászlóhoz, ezenfelül a városi cégek működését firtatja, a Napfényfürdő sorsa után érdeklődik, illetve a Partfürdőn a területbérleti díjak drasztikus emelését kifogásolja többek között. Felteszi például a kérdést, az új Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piac megnyitásával mi lesz a Dorozsmai Nagybani Piac Kft. sorsa, mit tervez a város a saját cégével, piacával, ha a kereskedők nagy része átmegy az új helyre, a várható veszteségeket, a drasztikus árbevétel-csökkenést hogyan kívánják kompenzálni. A Mars téri ügyben a jobbikos politikus egyebek között arra mutat rá, hogy az egykori kereskedők és az önkormányzat között évek óta tartó pereskedésekben emberek, családok és vállalkozások mentek tönkre, és volt olyan is, aki bele is halt ebbe az ügybe. Tóth szerint a város polgármesterének rendkívül nagy a felelőssége mindebben. Kiderült már, a 2009-es dózerolásokat követően több olyan árust kártalanított a város, akik bódékkal, ingóságokkal rendelkeztek a régi piactéren. Ugyanakkor négy kereskedő összesen 197 négyzetméteres ingatlan jellegű építményeinek jogellenes, önhatalmú elbontásáért továbbra sem hajlandó fizetni az önkormányzat, amit az érintettek mellett a Jobbik helyi vezetője is elfogadhatatlannak tart. Arról is érdeklődik, mivel indokolja a város, hogy a korábbiakhoz képest 18-szoros területbérleti díjat kell fizetnie annak, aki a Partfürdőn rendelkezik üdülővel, miért csak a közelmúltban értesítették a tulajdonosokat, és miért gondolják úgy, hogy SZIN-bérlettel le lehet kenyerezni az érintetteket...

Érvényesül-e Botka politikai bosszúja?

Tanács Eszter, a pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság külsős tagjának visszahívását kezdeményezi Botka László, aki a megyei kereskedelmi és iparkamara képviseletében Varga Antalt javasolja a testületbe. Úgy indokol, az LMP-ből kizárt Szentistványi István ajánlotta anno Tanácsot, az pedig nem szokás, hogy független képviselők delegálnak bizottsági tagokat. Portálunk elsőként mutatott rá, a háttérben valójában inkább kicsinyes személyes okok állnak, egyrészt Tanács Eszter a demokratikus, a baloldali értékeket és az átláthatóságot a városvezetésen számon kérő munkája, másrészt édesapja, Tanács István a Népszabadságban megjelent, a szegedi politikai helyzetet korrektül ábrázoló írásai. A teljes szegedi ellenzék aztán közös sajtótájékoztatón jelentette ki, elítéli ezt az antidemokratikus javaslatot, a pitiáner politikai bosszút, és kérik Botkát az előterjesztés visszavonására.

Helyi akciócsoport a város fejlődéséért

Ezúttal is terítékre kerül a hulladékszállítás kérdése. Ismeretes, a hulladéktörvény értelmében április elsejétől már nem a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., hanem egy a törvény által meghatározott központi koordináló szerv szedi be a szemétszállítási díjat. Az egyes helyi közszolgáltatások ellátásról szóló helyi rendeletet azért kell most módosítani, mert a jelenlegi szabályozás nincs összhangban a központi jogszabályokkal. Új elemként kerül például a rendeletbe, hogy azok a díjhátralékosok, akiknek április elseje, tehát az új szabályozás életbe lépése előtt már volt tartozásuk, nem használhatják a hulladékudvarokat. A pályázati ügyeknél szó lesz arról, hogy HACS, azaz helyi akciócsoport létrehozását határozta el a város egy tucat szervezet részvételével. A Nemzetgazdasági Minisztériuma a közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések megvalósítása érdekében kezdeményezte ezek felállítását. A HACS-ot létrehozó tagok száma minimum 10 lehet, mely a közszféra, a civil és az üzleti szféra szereplőit egyaránt tartalmazza. Szegeden az alábbi tagjai lesznek a létrehozandó HACS-nak: az önkormányzat, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft., a Kiskundorozsmai Lokálpatrióták Egyesülete, a Dél-alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület, a Szeged-Csanádi Egyházmegye, a St. Mihály FC Sportegyesület, a Klebelsbergtelepi Polgári Kör Egyesület, B. Globál Kft., a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, a Miksi Bau Kft.. a Szent-Györgyi Albert AGÓRA, valamint az Elzett-Certa Kft. Az elnyerhető forrás mértéke az akcióterület nagyságától függően 500 millió és 1,5 milliárd forint között lehet. Május 31-ig szükséges központilag jelezni a HACS-szerveződési szándékot. A város tervei szerint nyolc iskola felújítása is megvalósulhat a közeljövőben uniós pályázati forrásokból, összesen 3,3 milliárd forint értékben. Az első ütemben ötöt fognak majd renoválni, főképp olyan intézményeket választottak, ahol energetikailag a legnagyobb megtérülést lehet majd elérni a felújítások által. Két bölcsőde korszerűsítéséről szintén döntés születhet az ülésen.

Megújulhat a Belvárosi híd

Amennyiben a képviselők többsége egyetért vele, az idei esztendő során 60 millió forintból újíthatják meg a Belvárosi hidat. Többször elhangzott, valójában milliárdos nagyságrendben kellene költeni a Tisza fölötti átkelő rendbe tételére, a 60 milliós keretből csak a legsürgetőbb munkákra futja majd. A kivitelezési feladatok többek között szerepel a járdaszélek, a járdák és lépcsők felületeinek javítása; az ártéri híd vasbeton pályalemezének alsó felületének javítása; a mederhíd esetében pedig annak ellenőrzése és eseti javítása. A Móra-parki feljáróhíd korlátját is lefestik, két mozgó sarut is felújítanak, és több helyen a korrózióvédelemről is gondoskodnak. Az előterjesztésből kiderül, a forgalomkorlátozással járó munkálatokat augusztus 20-áig, míg a többit november végéig végezhetik el. A Politikai Foglyok Országos Szövetsége Csongrád Megyei Szervezete (POFOSZ) kezdeményezésére, városházi előterjesztésre áthelyeznék Kalmár Márton húsz éve felavatott, Kováts József 1956-os hőst, egykori orvostanhallgatót ábrázoló szobrát. A lépést azzal indokolják, hogy a Dóm téren méltatlan helyen van az alkotás, a szabadtéri alatt nem megközelíthető, ezért a Rerrich Béla térre tennék át. Haág Zalán KDNP-s városatya a kulturális bizottsági ülésen jelezte, nem tartja jó ötletnek, hogy egy félig-meddig zárt térre zsúfolnák az ’56-os emlékműveket, jobbnak látná, ha a város több pontján lennének mementók. Szerint a jelenlegi helyszínhez jobban kötődik Kováts emléke, ezért a kereszténydemokraták két képviselője tartózkodott is a szerdai ülésen.

Ez történt a bizottsági üléseken

A közgyűlés előtt üléseztek a szakbizottságok is. Olvassa el a jogi, a pénzügyi, a kulturális, a sport-, illetve a városüzemeltetési bizottság üléséről szóló tudósításunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.