18-szoros területbérleti díj a Partfürdőn – az üdülőtulajdonosok szervezkednek a radikális emelés ellen + FOTÓK

partfurdo001kf

A nyitás előtt egy nappal semmit nem tudtak a tulajdonosok. A megemelt díjért csatornázást és rendezvénybelépőket ígért az IH.

„Korábban 200 forintot fizettek a magánszemélyek, 250 forintot a cégek négyzetméterenként, most 2480-at és 3590-et. Az utóbbira rájön az áfa, így valójában 4560 forint kell minden négyzetméter után átutalni” – panaszolta a SZEGEDma Hírportálnak Kello Csaba, aki a Partfürdőn rendelkezik üdülővel. A nyaraló a sajátja, a területhasználatért kell fizetnie a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.-nek.

Péntek délelőtt körülöttünk üres medencék, az egyik mellett szeméthalom, az egy hónappal ezelőtti medencefelújításból maradhatott. Kello Csaba nem érzi úgy, hogy ez a látvány vendégcsalogató lenne. Az egyik munkást megkérdezzük, hogy van-e információja arról, hogy mikor töltik fel a medencéket. „Nem tudom” – válaszolja, s elrohan a medencefestés mementói mellett. Pár óra múlva közleményt küld ki Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. vezetője: május 21-én kinyit a Partfürdő.

partfurdo004kf

Emlékezetes, tavaly bezáratták a Partfürdőt július 30-án, mert nem az engedélyezett módon működtették a medencéket. Később egy furcsa nyilatkozatot küldtek el lapunknak, amelyben leírták, „társaságunk rendelkezik 169-4/2010 sz. az OTH által kiadott vízforgató alóli felmentéssel, ami kimondja, hogy a vízforgató alóli felmentés mindaddig érvényes, míg a Dóra és a Dóra II. kút gyógyvizével történik a medencék töltése. […]Szeretném kihangsúlyozni, hogy mi sosem állítottuk, hogy Dóra vízzel töltjük a medencéket!” A Szeged Televízió híradója szerint idén „ivóvíz minőségű vízzel töltik fel a medencéket”, s László György, a Partfürdő vezetője, ehhez hozzátette, hogy „elméletileg most hivatalosan, a jogszabályoknak megfelelően üzemelni fog két medence”.

Ennek ellenére az üdülőtulajdonosok továbbra is zúgolódnak. Kello azt nyilatkozta lapunknak, hogy csatornázást és rendezvénybelépőket ígértek nekik, ő azonban a jegyekkel nem tud mit kezdeni, csendre és nyugalomra vágyik négy kiskorú gyermekével és nem a SZIN dübörgésére a 18-szoros bérleti díjért cserébe. Úgy gondolja, későn töltötték fel a medencéket, a strandok május 1-jén, s nem 20 nappal később nyitnak. „Akkor kell feltölteni a medencéket, mikor tízezren verik a kapukat?” – teszi fel a költői kérdést. Nem érti az sem, miért kell teljes bizonytalanságban tartani az üdülőtulajdonosokat és a vendégeket, ma lehet fürdeni a medencékben, a holnapot nem tudni. „Azt mondta nekem még pénteken László György, hogy bizonytalan a kinyitás a festés miatt. Azt válaszoltam, nem értem, hogy miért nem bírták lefesteni áprilisban” – mesélte.

partfurdo002kf

A Partfürdő vezetője azt mondta neki, hogy az üdülőtulajdonosok a vezetéssel vannak, s befizetik a bérleti díjat. Kello Csaba azonban ennek ellenkezőjét tapasztalta, ő szerinte mindenki biztatta, mikor szórólapjaival végigment a területen. Korábban háromszor szándékoztak létrehozni érdekképviseletet, de most már a többi érintett is úgy érzi, ezt meg kell tenni, mert együtt sikeresebben tárgyalhatnak az önkormányzati céggel.

Probléma azonban nemcsak a bérleti díjjal van. Az üdülőtulajdonos úgy érzi, nem hosszú távú tervekben gondolkodnak a Partfürdőn, nem látja a koncepciót, nem egyértelmű, hogy mit ad a cég, s mit vár el ezért cserébe. Nem tartja korrektnek az sem, hogy a 2016-os bérleti díjakról április végén küldik ki a levelet. „Milyen szakmai hozzáértésről tesz bizonyságot az, hogy nem előző év őszén küldik ki a levelet? Mit csinálnak szeptembertől az alkalmazottak?” – szerinte 2015-ben kellett volna tárgyalni az idei bérleti díjakról. Bízik abban, hogy a felsoroltak ügyében is eredményeket érhetnek el a bérleti díj mérséklése mellett.

48 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  48. Korrekció
  2016. május 25., szerda, 11:20
  Válaszolok

  cinikus
  „Korábban 200 forintot fizettek a magánszemélyek, 250 forintot a cégek négyzetméterenként, most 2480-at és 3590-et. Az utóbbira rájön az áfa, így valójában 4560 forint kell minden négyzetméter után átutalni” – panaszolta a SZEGEDma Hírportálnak Kello Csaba, aki a Partfürdőn rendelkezik üdülővel. A nyaraló a sajátja, a területhasználatért kell fizetnie a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.-nek.

  Ebből szűrtem le, mert gondolom az újságírás nem abból áll, hogy változtatás nélkül lejegyzem amit valaki mondott. Esetleg végzek egy kis háttérmunkát, megismerkedem a témával, adatokat gyűjtök, megkérdezem a másik felet is ha van ilyen, kérdéseket teszek fel a riportalanynak, ha ellentmondást érzek akkor rákérdezek, stb. Igazából nem értek hozzá – én sem.

 • '>
  47. sashegyi zsolt
  2016. május 24., kedd, 22:24
  Válaszolok

  Fontos ember! Szia!

 • '>
  46. cinikus
  2016. május 24., kedd, 20:57
  Válaszolok

  “A szegedma nagytudású újságírói szerint Kello Csaba cégnek minősül? Az üdülő a sajátja és céges bérleti díjat fizet?”
  Hol olvastál te ilyet ebben a cikkben?

 • '>
  45. szegedi
  2016. május 24., kedd, 20:52
  Válaszolok

  Szia. Legyen úgy, ha úgy tetszik.

 • '>
  44. egyetértő
  2016. május 24., kedd, 20:30
  Válaszolok

  38. Okoskodót, lánykori nevén Nyilas Esztit a konkurencia küldte ide. Zavarkeltőnek használják és más dolga sincs. Egész nap itt eszi a fene. Ha nem állnak szóba vele akkor különböző neveken kénytelen magával is vitatkozik vagy éppen egyetért (NP).
  Nem kellene senkinek reagálni ennek a kényszeresnek a provokációira és hülyeségeire, mert ő soha nem a témához szól, hanem kötözködik és terel.
  Ne álljatok vele szóba, mint ahogy a való életben sem teszi senki!
  – A tarka szoknyás nyilasi Eszter még okoskodónál is botkább volt.

 • '>
  43. Korrekció
  2016. május 24., kedd, 19:54
  Válaszolok

  A szegedma nagytudású újságírói szerint Kello Csaba cégnek minősül? Az üdülő a sajátja és céges bérleti díjat fizet? Ki lehet újságíró? Bárki?

 • '>
  42. sashegyi zsolt
  2016. május 24., kedd, 19:37
  Válaszolok

  Nos, pártállástól függetlenül a helyzet a konkrét tények alapján a következő:
  1:A magántulajdonú üdülők területhasználati bérleti díja a 2010-es br.2133 HUF/nm-ről 2016-ra emelkedett br.2540 HUF/nm-re . Ez 19.08 % emelt díj, amely a KSH által közölt évenkénti inflációnak (6 év) nagyjából megfelel.
  2.A fotókkal ellentétben a medencék felvannak töltve,ezt már csak azért tudom,mert jómagam egész hétvégén ott úsztam a csempés nagymedencében és úszás után ejtőztem az úgynevezett ülőmedencében.
  3.Torzsalkodás helyett jöjjön le mindenki a partfürdőre és élvezze a nyarat Szeged legjobb helyén!

  Üdv mindenkinek,Sashegyi Zsolt üdülőtulajdonos.

 • '>
  41. okosabbnálam
  2016. május 24., kedd, 06:36
  Válaszolok

  34. szegedi
  Ha fontos ember lennél, akkor szerintem ide nem ereszkednél le. Szégyellnéd. Te inkább magad fontosnak képzelő, esetleg fontoskodó ember vagy.