Közélet

Mintegy 11 millió forintot osztott szét a kulturális bizottság

Mintegy 11 millió forintot osztott szét a kulturális bizottság

2016. május 25., szerda
Mintegy 11 millió forintot osztott szét a kulturális bizottság
kultbiz002kf

Csaknem 8 millió forint jut kulturális célokra, 3 millió ifjúságiakra, áthelyezik Kováts József ’56-os hős szobrát - többek között erről tárgyalt a kulturális bizottság.

Az önkormányzat tavalyi évének zárszámadását és a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cégek zárszámadását hozzászólás nélkül,

Haág Zalán

(KDNP) nem szavazataival fogadta el a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság. Mindenki továbbengedésre javasolta viszont a pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdéseiről szóló előterjesztést, amelyben nyolc iskola és két bölcsőde felújításához szeretne támogatást a város.

Kozma József

, a bizottság MSZP-s elnöke hozzátette, még kétszer ennyi pályázat előkészítése zajlik. Áthelyeznék a Politikai Foglyok Országos Szövetsége Csongrád Megyei Szervezete (POFOSZ) kezdeményezésére

Kalmár Márton

húsz éve felavatott szobrát

Kováts József

1956-os hősről, egykori orvostanhallgatóról. A lépést azzal indokolták, hogy méltatlan helyen van az alkotás, a szabadtéri alatt nem megközelíthető, ezért a Rerrich Béla térre tennék át. Haág Zalán nem vitatta az előbbieket, azonban nem tartja jó ötletnek, hogy egy félig-meddig zárt térre zsúfolnák az ’56-os emlékműveket, jobbnak látná, ha a város több pontján lennének mementók. A városatya szerint a jelenlegi helyszínhez jobban kötődik Kováts emléke. Végül a KDNP-s delegáltak tartózkodásaival maradt az eredeti előterjesztés. A kulturális keretből jutott többek között veteránjármű-találkozó szervezésére, az I. világháborús 46. közös gyalogezred emléktáblájára, közművelődési konferencia szervezésére, nyugdíjas fotókiállításokra, történettudományi folyóirat előkészítésére. Nem adtak pénzt viszont Dómban tartandó orgonakoncertekre, a klebelsbergtelepiek halászlé történetéhez kapcsolódó rendezvényére, s három szervezet nem kapott semmit az 1956-hoz kapcsolódó eseményére. Végül mind a 7 millió 922 ezer forintnak meglett a gazdája, ha nem is kapott mind a 62 pályázó támogatást. 3 millió forintot osztottak szét az ifjúsági keretből, így a Büntetés-végrehajtás Dél-Magyarországi Szakszervezete táboroztathat, a Katolikus Ház közösségi játékteret alakíthat ki, illetve több iskolai alapítványnak is jutott különböző rendezvényekre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.